Judici per la mort del lladre a Porqueres, amb dos dels assaltants d'esquena en primer terme
Judici per la mort del lladre a Porqueres, amb dos dels assaltants d'esquena en primer terme (Europa Press)

Condemnen un veí de Porreres que va matar un lladre que havia entrat a casa seva

El jurat popular el considera culpable, però vota a favor que es proposi un indult total o parcial al govern espanyol

RedaccióActualitzat

Un home de 83 anys de Porreres, a Mallorca, haurà d'anar a presó per matar un lladre que va entrar a casa seva. L'ha condemnat un jurat popular que considera provat que va disparar a l'home. El jurat, però, apunta que seria convenient proposar al govern espanyol un indult.

Ara, el jutge ha de decidir la pena que li imposa. La fiscalia demana tres anys i nou mesos de presó i l'acusació particular de la família del lladre, 10 anys.

El jurat popular ha emès el veredicte per majoria. És a dir, cinc vots a favor i quatre en contra. El mateix jurat ha estimat convenient proposar al govern espanyol l'indult total o parcial de la pena, per vuit vots a favor i un en contra.

En el mateix judici s'ha condemnat els lladres. Eren tres homes que poden rebre penes que sumen 16 anys de presó per robatori amb violència i un delicte de lesions.

A més, els lladres hauran d'indemnitzar el veí amb 32.000 euros per les lesions patides i 15.000 pels diners robats que no es van recuperar.


Què va passar?

Els fets van passar el febrer del 2018 a Porreres, al pla de Mallorca. Quatre lladres --dos dels quals són bessons-- van quedar per entrar a robar en una casa on vivien una parella gran i que sabien que guardaven diners.

Un cop a dins, van sorprendre l'home --que llavors tenia 78 anys-- i el van obligar a obrir la caixa forta. Després el van tancar amb la dona en una habitació. Segons el relat de la Fiscalia, mentre els lladres es preparaven per fugir, l'home va agafar una escopeta, va anar a buscar els lladres i va disparar.

Va ferir de mort un dels lladres, un dels bessons. L'altre se li va tirar a sobre, li va prendre l'escopeta i va marxar amb el seu germà.

La defensa de l'home assegura que "temia per la seva vida".

 "Com pot repel·lir un senyor de 78 anys l'atac de dos joves encaputxats amb barres de ferro?"

El lladre va anar a la Guàrdia Civil "desconsolat" i va denunciar que els seus còmplices els havien "deixat tirats".


Un tret a boca de canó?

La distància amb què es va fer el tret ha estat un dels temes del judici. L'home gran assegura que va insistir que "no volia disparar" però que els lladres, lluny d'acovardir-se en veure l'escopeta, se li van tirar a sobre.

Durant el judici, pèrits han explicat que van analitzar gasos, partícules, mida i forma de l'impacte de la bala a la roba del lladre. Creuen que es va disparar a una distància d'entre 1,5 metres i 2 metres.

El metge forense que va fer l'autòpsia al mort també va establir una "distància curta" d'entre cinc i deu metres. "No va ser un tret a boca de canó", conclou, ja que "no es van trobar cremades al cos".

"He patit molt"

En el torn d'última paraula del judici, el senyor gran va explicar que ha "patit molt" fins ara i que la seva vida "va canviar quan aquesta gent va entrar" a casa seva.

"Mai a la vida vaig pensar que hauria de fer el que vaig fer."

El germà del mort es va disculpar amb l'home perquè sense el robatori "no s'haguessin produït aquests fets".

"No em vinc a excusar, hi vaig participar. Des del primer dia vaig voler dir la veritat i no he estat jo l'únic culpable."

ARXIVAT A:
Illes Balears
Anar al contingut