El Tribunal Europeu de Drets Humans ha donat la raó a la dona, operada el 2017 (Reuters/Vincent Kessler)

Condemnen Espanya per la transfusió de sang a una testimoni de Jehovà que li va salvar la vida

Espanya ha de pagar 26.000 euros a la dona per haver-li vulnerat el dret al respecte a la vida privada i familiar i el dret a la llibertat religiosa
Redacció/Europa Press Actualitzat
TEMA:
Salut

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Espanya a pagar 26.000 euros a una dona testimoni de Jehovà que va rebre diverses transfusions de sang durant una operació d'urgència, tot i que ella s'hi havia negat. Creu que li han vulnerat el dret al respecte a la vida privada i familiar i el dret a la llibertat religiosa.

Segons recull la sentència, el tribunal considera que es va violar el Conveni Europeu de Drets Humans en "el procés de presa de decisions" perquè "no es va respectar prou l'autonomia de la pacient".

La demandant, que reclamava una indemnització de 45.000 euros per danys morals, al·lega que va ser "ignorada" per les autoritats espanyoles malgrat deixar per escrit la seva negativa a rebre transfusions de sang.

El cas es remunta al juliol del 2017, quan la dona es va fer una sèrie de proves mèdiques que van revelar que s'havia de sotmetre a una intervenció quirúrgica. Amb aquest horitzó, va escriure dos documents en què deixava clar que no volia rebre aquest tractament mèdic sota cap circumstància, fins i tot si la seva vida estava en perill.

Gairebé un any després, el juny del 2018, va ser ingressada a l'Hospital de Sòria -on resideix- per una hemorràgia interna que li havia provocat una anèmia greu. Aquell mateix dia, els metges li van recomanar una transfusió de sang, però s'hi va negar i ho va deixar novament per escrit en un document per al consentiment informat que tant ella com el seu doctor van firmar i es va incorporar al seu historial.

L'endemà, atesa la gravetat del seu estat, va ser traslladada en ambulància a un hospital de Madrid conegut per fer tractaments alternatius a les transfusions de sang, acompanyada per un metge amb el seu historial. Durant el viatge, aquest va avisar els seus col·legues madrilenys que es tractava d'un cas greu i, després, els anestesistes van contactar amb un jutge de guàrdia sol·licitant instruccions.
 

Un jutge va autoritzar les transfusions

Van indicar al magistrat que la pacient era una testimoni de Jehovà que havia manifestat la seva negativa a rebre tota mena de tractaments malgrat la seva gravetat. En conseqüència, el jutge va autoritzar practicar tots els procediments mèdics que fossin necessaris per salvar-li la vida.

La cirurgia es va dur a terme aquell dia i se li van realitzar tres transfusions de cèl·lules vermelles. Ella se'n va assabentar quan es va despertar de la intervenció. La pacient no va ser informada de l'ordre judicial, tot i que va arribar quan ella encara estava de camí des de Sòria i estava "conscient, orientada i col·laboradora".

La dona, que pensava que seria operada sense transfusió de sang, va denunciar el cas als tribunals espanyols i va escalar fins al Constitucional, que va inadmetre el seu recurs d'empara.

Un cop esgotat el recorregut judicial a Espanya, es va dirigir al TEDH, que va celebrar una vista pública el gener passat i aquest dimarts li ha donat la raó.
 

Dos vots particulars

La sentència, signada per 17 jutges, inclou dos vots particulars concurrents avalats per tres magistrats, una de les quals és l'espanyola María Elósegui. Aclareix que comparteix "completament" la conclusió unànime assolida pel TEDH, però emet vot particular per "destacar alguns elements derivats de la sentència" que considera "importants per evitar que aquestes violacions es tornin a produir, almenys a Espanya".

En concret, diu que "seria desitjable una millor coordinació entre els hospitals de les comunitats autònomes". "Les autoritats nacionals, i els metges i jutges implicats, no es poden amagar darrere dels errors d'altres, encara menys acusar la demandant de no haver complert les seves obligacions. S'han d'aprendre lliçons de cara al futur", afirma.

 

ARXIVAT A:
Salut Religió
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut