Els animals malvivien amb els seus propis excrements

Condemnats a presó dos ramaders per deixar morir de gana i set el bestiar ferit o feble

Un jutge va requisar més de 700 animals als propietaris de la granja: 697 ovelles, dos ponis i tres gossos

Redacció/AgènciesActualitzat

Els propietaris d'un ramat de bens de Lliçà d'Amunt, al Vallès Oriental, accepten una pena d'un any de presó per haver maltractat el bestiar i no tenir-ne cura. No ingressaran a la presó, sempre que no delinqueixin durant tres anys. Als condemnats els van comissar 700 ovelles i cabres, l'any 2017, per ordre judicial, després de descobrir que feia anys que deixaven morir els animals ferits.

En la sentència, el jutjat penal 1 de Granollers detalla que des del 2015 van abandonar "tots els animals febles o que presentaven ferides greus, sense donar-los el tractament adequat, ni aliment, ni aigua", de manera que van patir fins que van morir.

El jutge assenyala que, durant una inspecció el 2016, van trobar "aproximadament 500 caps de bestiar en molt mal estat fisiològic" a la granja, i en una altra inspecció el gener del 2017, van trobar excrements i esquelets d'ovelles al recinte.


Més de 700 animals requisats

Quan la Unitat de Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra va inspeccionar la granja, al novembre del 2017, va trobar el contenidor de cadàvers ple i va descobrir que els feien servir barrejats amb excrements per adobar els camps agrícoles, motiu pel qual el jutjat d'instrucció 2 de Granollers va ordenar requisar tots els animals, 697 ovelles, dos ponis i tres gossos.

La llana de les ovelles estava plena d'"extrema brutícia", entre el 10% i el 15% caminaven coixes i diverses tenien ferides obertes, i també van trobar deficiències a les instal·lacions, falta de menjar i aigua en els abeuradors i cossos abandonats per la finca.

 

Els veïns portaven deu anys denunciant el que passava a la granja. Ara en fa quatre, una entitat animalista va gravar les condicions en què malvivien ovelles, cabres, ponis i oques. La quantitat d'excrements que s'hi acumulava impedia, literalment, que es poguessin desplaçar.

"Hi havia xais atrapats en excrements", explica Aïda Gascon, directora d'Anima Naturalis. "Els animals no tenien ni aigua ni menjar. No tenien cap tipus d'atenció veterinària". A més, denuncia que "hi havia muntanyes i muntanyes de purins dins i fora de la granja i això estava contaminant, presumptament, els rius, els aqüífers..."

Arran de les denúncies i de les inspeccions que s'hi van fer, el març del 2018 el Departament de Ramaderia va ordenar que es traguessin els animals. Alguns van ser traslladats a santuaris i altres a una granja ecològica amb instal·lacions dignes.

Control a les granges

Quatre anys després, l'estat de la granja és deplorable. Encara s'hi veuen piles d'excrements i el cadàver d'alguna ovella.

L'entitat que ho ha denunciat assegura que aquest no és un cas excepcional i que n'hi ha molts més. Demanen que l'administració faci més controls per garantir un mínim de benestar als animals de granja.

"El problema és de fons. A les granges no hi ha vigilància. Estem tenint els animals en unes condicions que no podem saber perquè no hi ha controls", diu Aïda Gascon

El departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca reconeix que el nombre de controls que es poden fer és baix pel gran nombre d'explotacions que hi ha. "Fem a l'any unes tres mil i pico inspeccions en general i tenim unes 16 mil explotacions. Podeu comptar que anualment no podem anar a totes les explotacions", admet la subdirectora general de ramaderia, Mercé Soler Barrasús.

Tot i això, diuen, que els productors cada vegada són més conscients que cal millorar el benestar dels animals, tant per ells com per l'augment de la qualitat que implica.

En el cas de Lliçà, el maltractament d'animals s'ha castigat amb un any de presó i la prohibició que el pare i el fill que portaven la granja tornin a treballar amb animals durant els propers 4 anys.

En aquest vídeo es poden veure les condicions en què vivien els animals a la granja. Us advertim que les imatges són dures.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut