Albert Serra, exalcalde de Roda de Ter en una fotografia d'arxiu
Albert Serra va ser alcalde de Roda de Ter des del 2015 fins al 2020 per Independents pel Progrés per Roda (ACN/Laura Busquets)

Condemnat l'exalcalde de Roda de Ter Albert Serra per humiliar amb insults masclistes una dona en un bus

Haurà de fer 15 dies de treballs comunitaris per un delicte lleu de tracte degradant de contingut sexual, segons una sentència que Serra vol recórrer

Redacció/ACNActualitzat

Condemnat l'exalcalde de Roda de Ter Albert Serra a 15 dies de treballs comunitaris per un delicte lleu de tracte degradant de contingut sexual, arran del seu comportament masclista el 4 de setembre del 2023, en un autobús de Sagalés entre Barcelona i Vic.

Durant el trajecte, Serra va mantenir una conversa per telèfon en què parlava de la seva vida sexual. Una passatgera li ho va recriminar i ell li va dir que era una "porca" perquè no duia sostenidors i altres expressions ofensives.

Segons la sentència que recull l'ACN, la jutgessa del jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Vic ho qualifica d'"intolerable", entre altres coses perquè al bus també hi havia menors.

En concret, segons la sentència, durant la conversa per telèfon, l'exalcalde va manifestar que no entenia per què els homes feien servir l'aplicació de cites Tinder, "ja que si vas a una discoteca i esperes que una noia estigui molt beguda te la pots emportar i fer el que vulguis".

Quan l'autobús estava arribant a Vic, Albert Serra es va aixecar del seient on era i va posar una mà sobre l'espatlla de la denunciant, que viatjava just davant seu. Ella li va dir que no la toqués i també li va recriminar que parlés en veu alta sobre temes sexuals dins l'autobús.

"Una conducta totalment intolerable"

Segons el relat dels fets, que la jutgessa considera provats, el denunciat li va preguntar si ella era feminista, tot etzibant-li que era "una porca que va sense sostens perquè el que li agrada és que se li vegin els pits".

Davant aquesta conducta, la denunciant li va dir a Serra que havia de tenir vergonya perquè hi havia noies menors a l'autobús. A la descripció dels fets, es diu que ell hi va respondre: "No pateixis per elles, en saben més que tu. Les dones sou totes unes putes des que naixeu."

La sentència també detalla que unes menors la van advertir que Serra li havia fet fotografies. I quan ella li va demanar que les esborrés, ell li va respondre que, si li feia una fel·lació, s'ho pensaria. "És el que et fa falta, que estàs molt amargada", hi va afegir.

Tot plegat, "una conducta totalment intolerable", assenyala la sentència, especialment perquè va dir-ho en un autobús públic, en veu alta i davant de noies menors d'edat, "creant un ambient hostil i humiliant per a la víctima".

La magistrada assenyala que aquesta forma d'assetjament al carrer, malgrat ser de "baixa intensitat", té "rellevància penal" i mereix ser castigat per limitar de manera "injustificada" la llibertat i tranquil·litat de la víctima.

La denunciant ha renunciat a rebre cap indemnització.

Serra nega els insults

La jutgessa ha donat plena credibilitat a la declaració de la denunciant. I creu que Serra va fer una declaració "merament exculpatòria, amb l'única finalitat d'eludir la seva responsabilitat penal". Durant el judici, Serra va reconèixer els fets, però no els insults i les expressions de caràcter sexual.

I així ho ha mantingut aquest divendres, un cop coneguda la sentència. En declaracions a l'ACN, Serra, que va ser alcalde de Roda de Ter des del 2015 fins al 2020 per Independents pel Progrés per Roda, diu que la víctima menteix i que són "calúmnies i difamacions" cap a ell.

Creu que darrere aquest cas hi ha motius polítics i assegura que recorrerà la sentència.

Albert Serra va ser apartat de l'alcaldia el juliol del 2020, a partir d'una moció presentada per ERC i Junts, i va passar a l'oposició. Dos anys més tard, l'octubre del 2022, l'entitat organitzadora de les barraques de la Festa Major del poble va denunciar que Serra havia tingut comportaments masclistes envers diferents dones.

Ell va acabar presentant la renúncia a l'acta de regidor i el partit el va apartar de les seves funcions.

ARXIVAT A:
Masclisme
Anar al contingut