Imatge d'arxiu de l'expresident de l'Argentina Alberto Fernández a l'Urugai
Imatge d'arxiu de l'expresident de l'Argentina Alberto Fernández a l'Urugai

Condemna social a l'expresident argentí Alberto Fernández, imputat per agredir l'exdona

La justícia argentina imputa l'expresident per violència masclista contra la seva exparella, Fabiola Yáñez, a qui hauria maltractat brutalment i amenaçat

Actualitzat

L'expresident Alberto Fernández ha quedat formalment imputat per violència masclista contra l'exprimera dama argentina, Fabiola Yáñez. L'excap de l'Estat està acusat d'apallissar la seva exparella estant ella embarassada i d'agredir-la fins a deixar-la plena de blaus de manera reiterada.

Yáñez ha testificat contra Fernández des de Madrid, on diu haver buscat refugi lluny de Buenos Aires amb el seu fill. L'exprimera dama ha descrit la seva relació com un infern ple de violència, drogues i alcohol, a banda d'infidelitats, un relat que ell ha negat. Fernández, de fet, ha assegurat que qui va rebre la violència va ser ell a causa de suposats trastorns psiquiàtrics de l'exprimera dama.

Després de la declaració de Yáñez, el fiscal federal de la causa ha decidit imputar Fernández per lesions greus agreujades per donar-se en el marc de la violència masclista i per amenaces coactives contra la seva exparella.

Durant la instrucció, el procurador va valorar fotografies de les lesions i converses de mòbil trobades al telèfon de la secretària de Fernández en el marc d'una altra investigació per un possible delicte de tràfic d'influències.

En el seu dictamen, el fiscal ha afirmat que Yáñez "havia patit una relació travessada per la fustigació, assetjament psicològic i agressions físiques en un context de violència masclista i intrafamiliar". Assegura que entre ells existia "una relació asimètrica i de desigualtat de poder" que es va veure empitjorada per l'elecció de Fernández com a president de l'Argentina, l'any 2019.
 

Condemna social i mediàtica

La notícia de la imputació de Fernández ha ocupat les portades de tots els mitjans de l'Argentina, indiferentment del seu signe polític. Tots ells han abraçat la denúncia per violència masclista amb una condemna social i mediàtica absoluta.

Les fotografies presentades com a proves s'han filtrat en contra del consentiment de l'exprimera dama. En les imatges, mostren lesions de gravetat, amb blaus a diverses parts del cos. 

Tampoc ha trobat suports en les seves files, des d'on ha rebut dures crítiques, com les de l'expresidenta i líder peronista Cristina Fernández de Kirchner, que va mostrar la seva solidaritat "amb totes les dones víctimes de qualsevol mena de violència" a través d'una piulada al seu compte d'X:


També ha mostrat el seu rebuig amb total contundència l'exdiputada de la Ciutat de Buenos Aires i líder feminista del partit, Ofèlia Fernández:


Fernández dimiteix del Partit Justicialista

Amb la imputació formalitzada, Alberto Fernández ha renunciat com a màxim titular del Partit Justicialista, l'organització que representa l'espai peronista a l'Argentina.

Fernández va ser president del país entre el 2019 i el 2023 llavors al capdavant de Frente de Todos, una coalició entre les diverses forces kirchneristes. Durant el seu mandat, es va aprovar finalment la legalització de l'avortament després d'un llarg procés a les cambres del país, una llei que va comptar amb el suport de Fernández.

Fernández es va autoproclamar com el primer president feminista i el més gran defensor dels drets de les dones. A hores d'ara, l'expresident no ha rebut quasi cap suport de l'espai peronista.

En un breu comunicat al seu perfil d'X, Fernández ha defensat la seva innocència davant la denúncia per violència masclista: "Només diré que és fals i que mai va passar el que ara se m'imputa".

 

ARXIVAT A:
Argentina
Anar al contingut