Un home marxa amb un nen a coll a Khan Yunis
Israel ha ordenat més evacuacions a Khan Yunis, al sud de Gaza (Reuters/Hatem Khaled)

Condemna internacional de l'atac d'Israel a una escola de Gaza, que allunya una possible treva

Un centenar de persones van morir a l'escola, que servia de refugi per a desplaçats de la guerra i que, segons Israel, amagava milicians islamistes

RedaccióActualitzat

L'última matança en una escola de la ciutat de Gaza, amb prop d'un centenar de morts, torna a provocar el rebuig de la comunitat internacional. Com altres vegades, Israel ho ha justificat dient que s'hi amagaven membres de Hamas, cosa que neguen els desplaçats que hi vivien, però aquest últim episodi allunya encara més la possibilitat d'una treva.

Dijous, Israel va acceptar reprendre les negociacions la setmana que ve, per aturar la guerra i per l'alliberament dels ostatges presos per Hamas. Egipte i Qatar, que juntament amb els Estats Units fan de mediadors, han acusat el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu de tornar a boicotejar les converses quan s'acostaven a una fase decisiva. No està clar que Hamas s'hi presenti.

Uns palestins ploren després de l'atac israelià a l'escola
Uns palestins ploren després de l'atac israelià a l'escola del barri de Daraj Tuffah de Gaza (EFE/EPA/Mahmoud Zaki)

Egipte s'ha referit a l'atac de l'escola com un "assassinat deliberat" i Turquia ha parlat de "crim de guerra", com també ho han fet diversos països àrabs del Golf.

El cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Josep Borrell, s'ha mostrat "horroritzat" per les imatges i ha dit que "no hi ha justificació per aquestes massacres", recordant que una desena d'escoles han estat atacades les últimes setmanes.

Mentre les negociacions estan en risc, centenars d'israelians contraris a l'estratègia de Netanyahu han sortit al carrer, com fan cada dissabte, per reclamar un acord amb Hamas que permeti que els ostatges tornin a casa.

Manifestació multitudinària a Tel Aviv per reclamar l'alliberament dels ostatges
Manifestació multitudinària a Tel-Aviv per reclamar l'alliberament dels ostatges (Reuters/Ricardo Moraes)

La perspectiva d'una treva també havia de servir per rebaixar les tensions regionals i allunyar l'amenaça d'un gran atac de l'Iran i Hezbollah contra Israel.

A la frontera entre Israel i el Líban, la milícia libanesa Hezbollah ha reivindicat nous atacs en una altra jornada de foc creuat.

Més evacuats a Khan Yunis

En paral·lel, l'endemà de la matança a l'escola de Gaza, l'exèrcit d'Israel ha ordenat l'evacuació de més barris de Khan Yunis, la principal ciutat del sud de Gaza, on continua l'ofensiva militar.

L'exèrcit israelià ha atacat les últimes 24 hores uns 30 objectius a la Franja de Gaza, sobretot a Rafah i Khan Yunis, entre milicians, magatzems d'armament i llocs de llançament de coets, segons el comunicat militar d'aquest diumenge.

L'ONU parla de més de 70.000 persones desplaçades els últims dies i ara n'hauran de marxar milers més cap al que Israel anomena zones humanitàries, cada vegada més reduïdes.

El desplaçament forçós afecta dos milions de persones en un territori devastat per la guerra, més del 90% de la població de la Franja.

Gairebé 40.000 persones han mort i més de 90.000 han resultat ferides des que la guerra va començar el 7 d'octubre, segons el Ministeri de Sanitat de Gaza, controlat per Hamas. A aquesta xifra s'hi sumen les gairebé 10.000 persones que continuen desaparegudes.

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaGuerra a Gaza
Anar al contingut