Condemna a un porter de discoteca de Barcelona per no deixar entrar una transsexual
Els fets van passar l'abril del 2017 en una discoteca del passeig Marítim de Barcelona.
Barcelona

Condemna a un porter de discoteca de Barcelona per no deixar entrar una transsexual

El seu argument era que l'aspecte femení de la dona no coincidia amb el que posava el document d'identitat

RedaccióActualitzat

Un jutge de Barcelona ha condemnat un porter de discoteca a un any d'inhabilitació professional per prohibir l'entrada al local a una dona transsexual perquè el seu aspecte femení no coincidia amb el sexe del document d'identitat. El porter haurà de pagar a la denunciant una indemnització de 350 euros per danys morals.

Els fets van passar la matinada del 16 d'abril del 2017 en una discoteca situada al passeig Marítim de Barcelona. Quan la dona va voler accedir al local, el controlador de la porta li va demanar el document d'identitat. En mostrar-li, el porter, que treballava per a una empresa subcontractada per la discoteca, li va dir, segons consta en la sentència, "m'estàs donant un carnet de noi i ets una noia".

La dona va protestar i va adduir que ho considerava il·legal. Poc més tard va arribar el marit de la dona, que va insistir al porter perquè els deixés entrar a la discoteca, i aquest, de nou, va tornar a dir que no li autoritzava l'accés perquè no coincidia "l'aspecte de dona amb el nom del NIE".

La parella va sol·licitar un full de reclamacions, que la discoteca els va facilitar, i després van anar a una comissaria dels Mossos d'Esquadra per denunciar els fets.

La sentència, dictada pel titular del jutjat penal número 27 de Barcelona i a què ha tingut accés EFE, considera provat que l'únic motiu pel qual el porter va denegar l'entrada a la dona va ser perquè era transsexual:

"Està acreditat que la raó subjectiva de la denegació d'accés va ser únicament la discordança entre el cervell de dona que aparentava (tant en el seu aspecte com en la seva roba) amb el nom masculí que constava en el seu document oficial d'identitat."

El jutge considera que "és contrari al sentit comú que un controlador d'accés denegui l'accés a un local públic sense donar cap explicació al destinatari".

El jutge no ha considerat l'argument que va esgrimir la defensa durant el judici que el porter va sospitar que la dona transsexual era una lladre:

La sentència, que pot ser recorreguda, considera responsable civil subsidiària la discoteca i l'empresa per a la qual treballava el porter, i els condemna al pagament de les costes del procés.

L'Observatori contra l'Homofòbia de Catalunya, que va prestar atenció psicològica a la dona i la va acompanyar en el procés penal, ha valorat molt positivament aquesta sentència, "que posa ordre en la gran vulneració dels drets fonamentals que implica que un porter qüestioni la teva identitat sentida". També destaquen "la gran feina" del fiscal de Delictes d'Odi de Barcelona, que va demanar la condemna del controlador d'accés.

ARXIVAT A:
Judicial
Anar al contingut