L'extrema dreta de Sílvia Orriols governarà Ripoll pel desacord entre Junts, ERC, el PSC i la CUP

Junts s'ha ofert a liderar una moció de censura "per frenar els discursos excloents i d'odi" a partir de dilluns
Redacció Actualitzat
TEMA:
Extrema dreta

Sílvia Orriols, d'Aliança Catalana, ja és la nova alcaldessa de Ripoll, com a candidata de la llista més votada, després que no s'hagi materialitzat la proposta de cordó sanitari que han negociat durant més de cinc dies Junts, ERC, el PSC i la CUP.

Orriols ha obtingut 6 vots --els dels seus regidors--, davant els 7 de la candidata d'ERC, Chantal Pérez --els d'ERC, el PSC i la CUP-- i els 3 de la de Junts, Manoli Vega. També hi ha hagut un vot en blanc, el de l'únic regidor de Som-hi Ripoll.

A les 12 del migdia ha començat el ple per constituir el nou ajuntament del municipi, sense que se sabés qui seria la nova alcaldessa de la ciutat, entre les tres possibles candidates: Sílvia Orriols, d'Aliança Catalana, que va guanyar les eleccions del 28M, Manoli Vega, de Junts, o Chantal Pérez, d'ERC, que s'havien postulat, totes dues, per liderar un govern de coalició alternatiu a l'extrema dreta.

Abans de la votació, s'ha atorgat un torn de paraula a tots els candidats i candidates a alcalde o alcaldessa, per ordre de nombre de regidors, començant per Sílvia Orriols.

Orriols, que ha fet un discurs islamòfob i racista, ha assegurat que fa 4 anys va entrar a la sala de plens com a regidora "sense saber res de política ni haver sentit a parlar mai de cap cordó sanitari", però que no va trigar a "entendre en què consistia".

"M'havien votat 502 ripollesos i 16 intentaven arraconar-me", ha assegurat, abans d'acusar els seus companys de consistori de "negar la realitat" i no prendre-la seriosament:

"Han preferit difamar-me, desqualificar-me, riure's de les meves propostes i tombar-les, ridiculitzar-me i empetitir-me."

Sense la votació encara assegurada, Orriols ha afirmat que, passés el que passés, tenia "la victòria moral del 28M".

Un cop escollida alcaldessa, Orriols ha fet una crida a la calma, ha dit que governaran "amb senderi" i sense "pràctiques feixistes", però ha confirmat que una de les seves prioritats, com portava al seu programa, serà tancar la mesquita del municipi.

Manoli Vega s'ha ofert a liderar una moció de censura dilluns, després de permetre la investidura d'Orriols (CCMA)

Vega permet la victòria d'Orriols, però s'ofereix per a una moció de censura

La següent a intervenir ha estat la candidata de Junts per Ripoll, Manoli Vega, que amb el seu discurs ja ha avançat quin seria el sentit del vot dels seus tres regidors.

Vega ha dit que és "tan lícit i legal que governi una coalició com la llista més votada, encara que sigui Aliança Catalana".

I, tot i assegurar que sempre hi serà "per fer front als extremismes, als discursos excloents i a l'odi que res aporta en positiu per millorar la nostra vila i el nostre país", de seguida s'ha ofert a liderar una moció de censura per fer fora el govern que s'ha acabat escollint aquest dissabte, per la falta d'acord entre els grups que havien de desbancar Orriols.

"A partir de dilluns, m'ofereixo a liderar una moció de censura, si convé, per tornar i frenar els discursos excloents i d'odi. Espero trobar-los al meu costat i no enfront meu."

Manoli Vega ha estat escridassada en acabar el ple.

Minuts després, l'executiva de Junts ha emès un comunicat en què es desmarca de la decisió del partit a Ripoll i critica "el sectarisme" de la resta de forces que havien de formar una coalició de govern alternativa.

"L'executiva de Junts, reunida amb caràcter extraordinari aquest matí, no comparteix la decisió dels regidors de no impedir l'accés a l'alcaldia de la candidata d'Aliança Catalana, perquè transcendeix Ripoll."

Chantal Pérez, la candidata d'ERC, ha sumat els vots del seu partit i els del PSC i la CUP (CCMA)

ERC demana "un projecte no excloent" per a Ripoll

En el seu torn de paraula abans de les votacions, la candidata d'ERC Chantal Pérez ha tornat a demanar un projecte "no excloent" per a Ripoll.

"Els discursos de la por, el discurs excloent, no té lloc en el nostre projecte per a Ripoll. Tots i totes hem de fer una vila que miri endavant i ho hem de fer amb la confiança i la il·lusió per bandera. Establim ponts, sumem."

La sessió de constitució de l'Ajuntament s'ha celebrat a la Sala Abat Senjust i no a la de plens, pel gran nombre de persones que hi han assistit.

Concentració a l'exterior en contra del racisme

Minuts abans que s'iniciés el ple, veïns i veïnes de Ripoll s'han concentrat davant la plaça de l'Ajuntament contra "el racisme i la intolerància". Els concentrats han seguit el ple des de l'exterior, amb l'esperança que hi hagués un acord que impedís que Sílvia Orriols aixequés la vara d'alcaldessa.

Acabat el ple, els manifestants han fet una marxa pels carrers de la ciutat sota l'eslògan "Ripoll serà la tomba del feixisme".

Veïns i veïnes es concentren a les portes de l'Ajuntament coincidint amb el ple (CCMA)

Els convocants asseguren que Ripoll no és "una vila d'exclusió i odi", sinó una terra "de pas i acollida", i demanen que no es permeti l'avenç de la intolerància al municipi.

Asseguren que el partit que encapçala Sílvia Orriols, i que ha guanyat les eleccions municipals amb 6 regidors, no té cap proposta per fer front als problemes de Ripoll --derivats de la crisi econòmica, l'encariment dels preus i les dificultats d'accés a un habitatge digne, afegeixen--, més enllà d'escampar "l'odi i la discriminació de les persones migrades".

Cartells contra l'odi i la intolerància a les portes del consistori (CCMA)

Aliança Catalana va guanyar les eleccions amb 6 regidors, clarament al davant de Junts, que s'ha quedat amb 3. Junts tenia fins ara la majoria amb Jordi Munell com a alcalde el darrer mandat, i ara havia presentat Manoli Vega com a candidata.

Esquerra també ha obtingut 3 regidors, el PSC i la CUP n'han tret 2 cadascun i Som-hi n'ha obtingut 1.

A Ripoll només hi ha un 13% de població estrangera, menys que a la mitjana de tot Catalunya, però, tot i així, Sílvia Orriols ha alimentat la seva candidatura assegurant que s'enduen la majoria d'ajudes i fent servir la por generada arran dels atemptats del 17 d'agost del 2017, perquè la cèl·lula que els va cometre eren joves del municipi.

 

ARXIVAT A:
Extrema dreta Eleccions municipals 2023
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut