El president el Parlament de Catalunya, Josep Rull, durant la declaració institucional després de la roda de consultes
El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, durant la declaració institucional després de la roda de consultes (David Zorrakino / Europa Press)

Rull proposa per a aquest dijous el ple d'investidura de Salvador Illa

El president del Parlament convocarà per a aquest dimecres la Diputació Permanent, que es reunirà a les 10 h i que proposarà oficialment la celebració del ple d'investidura també a les 10 h

RedaccióActualitzat

El ple per investir Salvador Illa com a president de la Generalitat se celebrarà aquest dijous si no hi ha cap contratemps. Després d'una ronda de consultes amb tots els partits, Rull ha proposat Illa com a candidat a la investidura:

 

En una declaració oficial, el president del Parlament ha anunciat que convocarà aquest dimecres la Diputació Permanent a les deu del matí i proposarà la celebració del ple per a l'endemà, dijous 8 d'agost, també a les deu del matí.

"Havent consultat els representants dels partits i dels grups polítics amb representació parlamentària, proposo a la cambra el diputat Salvador Illa Roca com a candidat a la presidència de la Generalitat", ha dit Rull, després que Esquerra i els Comuns hagin refermat els seus acords amb el PSC.

Moments abans de la compareixença, els tres partits ja havien presentat la sol·licitud perquè Illa fos proposat com a candidat a la presidència de la Generalitat. 

Tot i això, la data del ple podria quedar condicionada per una última variable: la possible detenció de l'expresident Carles Puigdemont en el cas que torni de cara al ple per investir Illa. Junts ja ha demanat suspendre el ple d'investidura si Puigdemont és detingut, perquè no es podria produir "en condicions de normalitat".

També s'hi ha pronunciat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha dit que, en cas que Puigdemont sigui detingut, "una opció és suspendre el ple" i ha admès que hi pot haver un "ajornament". Tot i això, la portaveu dels republicans ha reafirmat que la sessió d'investidura s'ha de celebrar "al més aviat possible". 

Ronda de consultes sense sorpreses

Les consultes amb els partits han engegat la maquinària per a la investidura del candidat socialista, després que l'aval del Jovent Republicà aclarís l'última incògnita pendent de cara a garantir-li la majoria absoluta en el ple d'aquest dijous. Els pactes amb Esquerra i els Comuns fan que Illa compti amb els 68 vots necessaris per ser investit.

La ronda de contactes ha començat amb puntualitat britànica amb els tres partits que previsiblement votaran a favor d'Illa.

El president del Parlament, Josep Rull, amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa.
El president del Parlament, Josep Rull, amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa (Europa Press)

A dos quarts de deu del matí, arribava el candidat socialista, Salvador Illa, en una trobada breu que ha durat menys de 30 minuts. Poc abans de les deu, entraven a la sala els representants del grup parlamentari d'Esquerra Josep Maria Jové i Marta Vilalta i, seguidament, la líder dels Comuns, Jéssica Albiach.

Després ha estat el torn de la resta de formacions, seguint l'ordre de més a menys representació: Junts, el PP, Vox, la CUP i Aliança Catalana.

El president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull i la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, durant la roda de consultes.
El president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, i la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, durant la roda de consultes (Europa Press)

El calendari fins a la investidura d'Illa

L'endemà de l'aval de les bases d'Esquerra, Illa va comunicar a Rull que tenia els suports necessaris per a una investidura.

A partir d'aquí, el president del Parlament ha convocat aquesta ronda de consultes, que inicialment s'havia de fer aquest dilluns, però un problema d'agenda d'Esquerra va obligar a ajornar-la un dia.

Després de la ronda de contactes, el pas següent és que la Diputació Permanent del Parlament fixi la data del ple d'investidura, que es reunirà aquest dimecres a les 10.00 h.


La Diputació Permanent és l'òrgan de la cambra que exerceix el poder legislatiu fora del període de sessions. En aquesta legislatura està formada per 8 diputats del PSC, 6 de Junts, 3 d'ERC, 2 del PP, 2 de Vox, 1 dels Comuns i 1 de la CUP. Per tant, els tres grups favorables a la investidura d'Illa hi tenen majoria: 12 de 23.

Si no hi ha una sorpresa d'última hora, el ple d'investidura se celebrarà aquest dijous, tal com ha anunciat Rull. Amb 68 vots a favor, els del PSC, Esquerra i els Comuns, Illa serà investit president de la Generalitat en primera volta i, en els dies següents, podria prendre possessió del càrrec.

Després de la investidura, hi ha un termini de cinc dies per a l'acte de presa de possessió del nou president de la Generalitat.

Mesa de la Diputació Permanent de la cambra, el dia que es va constituir, el 30 de juliol
Mesa de la Diputació Permanent de la cambra, el dia que es va constituir, el 30 de juliol (ACN/Arnau Martínez)

La incògnita del retorn de Puigdemont

En tot el procés cap a la investidura d'Illa hi plana una possible tornada de Carles Puigdemont, que aquest cap de setmana ha insistit que serà al Parlament per al debat d'investidura.

En una carta publicada l'endemà que les bases d'ERC decidissin investir Illa, Puigdemont assegurava que sap que el retorn "pot comportar la detenció i l'entrada a la presó, qui sap per quant de temps" i vinculava la decisió dels republicans amb el fet que aquesta detenció sigui "una opció real d'aquí molt pocs dies".

La intenció de Puigdemont és ser dins de l'hemicicle per al ple d'investidura. En aquest cas, evitaria la detenció apel·lant al protocol del Parlament sobre l'accés de la policia judicial a la cambra.

Aquest protocol, aprovat l'any 2017, estableix que "en cap cas, la policia judicial pot accedir al Palau del Parlament per practicar la detenció d'un diputat". És Rull, com a president de la cambra, qui hauria d'autoritzar l'entrada i l'escorcoll de la policia judicial al Parlament. Ell mateix ha insistit diverses vegades que, mentre ell presideixi el Parlament, "cap diputat podrà ser detingut ni retingut per la policia".

Una altra possibilitat és que, si Puigdemont és detingut abans del ple d'investidura, Rull decideixi ajornar o suspendre el ple. El precedent més recent és el del 30 de gener del 2018, quan l'aleshores president de la cambra, Roger Torrent, va ajornar sine die el ple d'investidura de Puigdemont. Finalment, el ple no es va fer mai.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraJosep RullSalvador IllaEleccions Parlament Catalunya 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut