Comprar un cotxe de segona mà costa ara el doble que fa 10 anys

El preu mitjà del vehicle d'ocasió s'ha enfilat fins a més de 20.000 euros i ha marcat un màxim històric aquest setembre del 2023

RedaccióActualitzat

En diuen d'ocasió, però cada cop són menys una oportunitat. El mercat del vehicle de segona mà fa mesos que va a l'alça i marca xifres de rècord. Ara, a Catalunya, comprar un cotxe de segona mà costa 21.242 euros de mitjana, segons dades del portal especialitzat Coches.net.

Aquests preus, però, no semblen frenar el mercat. Al contrari, les vendes del vehicle d'ocasió han recuperat ja les xifres prepandèmia.

Part d'aquest augment s'explica per la fi de la crisi per la falta de microxips, que ha permès incorporar nous cotxes "joves" de segona mà als concessionaris.

El mes d'octubre es van vendre a Catalunya prop de 36.000 turismes i totterrenys de segona mà, un 63% més que el mateix mes de l'any passat, segons recull Fecavem, la patronal catalana de la distribució de vehicles. I si mirem l'acumulat de l'any, les matriculacions freguen les 256.000, un 20% més que en el mateix període del 2022.

 

Comprar-se un cotxe costa el doble que fa 10 anys

Pugen les vendes i pugen els preus. El mes passat, el preu mitjà d'un vehicle d'ocasió a Catalunya va superar els 21.200 euros, un 4% més respecte a l'any passat.

I al setembre encara estava més alt. De fet, aquest mes va marcar un rècord en el preu a escala espanyola, amb 20.764 euros de mitjana.

 

Si mirem enrere, la inflació del mercat d'ocasió es fa evident. Comprar-se un cotxe el 2013 costava, de mitjana, 10.964 euros, pràcticament la meitat que ara.

I Catalunya no és de les comunitats més cares on comprar un vehicle de segona mà. Aquí costa mil euros més de mitjana que a les Balears i al País Valencià, però gairebé mil menys que a Múrcia, la regió que, sorprenentment, lidera el rànquing de preus més alts amb 22.112 euros, 700 per sobre de Madrid.


Tots els preus a l'alça: quant costa cada cotxe?

Tant és si es compra un cotxe vell com un de gairebé nou, totes les franges tenen augments de preus l'últim any. Això sí, com a norma general com més antic, menys increment.

♦ Els cotxes seminous, que tenen menys de 12 mesos d'antiguitat, creixen un 6%. Costen 40.143 euros de mitjana.

♦ Els d'entre 1 i 3 anys, pugen menys --un 2,7%-- i costen 29.230 euros.

♦ La segona pujada més gran és per als vehicles de segona mà d'entre 4 i 5 anys: el preu creix un 4% fins als 23.586 euros.

♦ Els de 6 a 10 anys s'han encarit un 2,1% i costen 18.048 euros.

♦ Els cotxes de més de deu anys s'estanquen als 9.059 euros amb un imperceptible augment anual del 0,2%.

Els híbrids i elèctrics treuen el cap

Pel tipus de cotxes, crida l'atenció l'augment de l'oferta d'elèctrics i híbrids. Tot i que encara són molt minoritaris, les vendes s'han més que doblat en un any. 

En canvi, cau l'oferta als cotxes de combustió, tant el dièsel (-10,7%) com la gasolina (-6,4%).

Els compradors del Saló d'Ocasió s'han trobat un preu més alt del que esperaven
Els compradors del Saló d'Ocasió s'han trobat un preu més alt del que esperaven (Fira de Barcelona)

Quines són les marques que venen més?

Seat, Volkswagen i Peugeot són les tres marques amb més vehicles d'ocasió venuts. Renault i Citroën queden en quart i cinquè lloc.

I per models, els clàssics sembla que no moren mai. Segons Coches.net, el més venut a l'octubre va ser el Volkswagen Golf (amb 15,2 anys d'antiguitat mitjana). Completen la llista dels cinc més venuts el Renault Mégane (15 anys d'antiguitat), el Seat Ibiza (14,4 anys), el Seat León (12,6 anys) i el Ford Focus (14,2 anys).

El cap de setmana de l'ocasió

Aquest cap de setmana, la Fira de Barcelona s'ha convertit en un enorme concessionari, amb 2.500 cotxes seminous, la majoria de menys de 4 anys, de 40 marques diferents.

És el Saló Ocasió, que fins aquest diumenge espera rebre més d'11.000 visitants. Un lloc per triar, remenar i comprovar com està el mercat d'aquests vehicles.

ARXIVAT A:
Automoció
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut