L'abat Pierre
La investigació, feta per una empresa externa, es va iniciar fa un any, quan una dona va denunciar una agressió a Emmaús França (Creative Commons)

Commoció a França per les acusacions d'agressió sexual a l'abat Pierre, "l'àngel dels pobres"

Set dones han denunciat haver estat víctimes d'aquest sacerdot caputxí, molt reconegut per la seva lluita contra l'exclusió social

L'abat Pierre, un sacerdot molt conegut a França per la seva lluita contra l'exclusió social, ha estat acusat per set dones d'agressions sexuals comeses entre finals dels 70 i el 2005. Això ha causat commoció al país, on Pierre --mort el 2007-- era una figura molt respectada i se'l coneixia com "l'àngel dels pobres", especialment per la seva dedicació a les persones sense llar.

Una investigació encarregada per la Fundació Abbé Pierre i Emmaús, la institució creada per ell mateix per ajudar les persones en risc d'exclusió social, ha recollit els testimonis de les set dones, que reconeixen haver patit agressions sexuals o assetjament sexual en diferents graus. Una era menor d'edat (entre 16 i 17 anys) en el moment dels fets.

El comunicat fet públic per explicar la situació apunta que hi ha més dones afectades, però que no en van poder recollir el testimoni. També afegeix que és "raonable" pensar que hi ha encara més víctimes, però que és difícil fer-ne una estimació:

"Saludem la valentia de les persones que han testificat i han fet possible, amb les seves paraules, treure a la llum aquestes realitats. Les creiem, sabem que aquests actes intolerables han deixat empremta i els donem suport."

 

Una investigació externa durant un any

La investigació, feta per una empresa externa, es va iniciar fa un any, quan una dona va denunciar una agressió a Emmaús França, i seguirà per mirar d'esclarir la dimensió dels fets.

"S'ha creat un sistema estrictament confidencial de recollida de testimonis i suport a les persones que han sigut víctimes de comportaments inacceptables per part de l'abat Pierre."

L
L'abat Pierre oficiant una missa als Països Baixos el 1962 (Creative Commons/Nationaal Archief)

Les tres organitzacions que firmen el comunicat, que són Emmaús França, Emmaús Internacional i la Fundació Abbé Pierre, reconeixen que aquestes revelacions "sacsegen" les seves estructures:

"Aquestes accions canvien profundament la manera de mirar un home conegut per la seva lluita contra la pobresa, la misèria i l'exclusió."

L'Església catòlica francesa ha expressat el seu "dolor" i "vergonya" per aquestes informacions i, a més de donar suport a les víctimes, assegura que està "determinada" a continuar treballant per fer de l'Església "un lloc segur".

 

Un monjo caputxí membre de la Resistència i diputat

Henri Grouès és el nom real d'aquest monjo caputxí, que va néixer el 1912 a Lió i va morir el 2007 a París. Durant la Segona Guerra Mundial va ser membre de la Resistència francesa, on va adquirir el seu sobrenom, i després va ser diputat a l'Assemblea de la Quarta República.

El 1949 va crear Emmaús, una institució per donar suport als sectors més desafavorits de la societat. L'hivern del 1954 va promoure una campanya per fer obrir els ulls a la societat francesa sobre la situació que vivien als carrers les persones sense llar.

Avui en dia, l'organització Emmaús compta amb 300 grups en 36 països.

ARXIVAT A:
Violència masclistaFeminismeEsglésiaFrança
Anar al contingut