Comín recorre davant del TJUE la decisió de l'Eurocambra de deixar-lo sense escó

L'eurodiputat de Junts confirma que anirà a Estrasburg i confia poder assistir al primer ple de la cambra perquè "la jurisprudència prèvia és molt clara"

RedaccióActualitzat

L'eurodiputat electe de Junts Toni Comín ha confirmat que recorrerà davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) la decisió del Parlament Europeu, que encara no li ha assignat l'escó:

"Presentem una demanda de mesures cautelaríssimes perquè el Parlament em reconegui com a eurodiputat a tots els efectes abans de la sessió inaugural d'aquesta legislatura, dimarts que ve."


Comín ho ha explicat aquest dijous des de Brussel·les, on ha detallat que porta el seu cas a la justícia europea perquè creu que la jurisprudència prèvia "és molt clara" i l'avala. Per això, confia a tenir-ho resolt en 48 hores.

Es refereix al precedent del cas d'Oriol Junqueras, a qui el TJUE va donar la raó a la seva sentència del 19 de desembre del 2019.

La resolució judicial deia aleshores que el líder d'ERC era eurodiputat de ple dret des de la proclamació dels resultats de les eleccions europees del 26 de maig d'aquell any.

Si s'apliqués el mateix criteri, no caldria que Comín hagués de jurar la Constitució espanyola per poder accedir a l'escó, un tràmit que el Tribunal General de la Unió Europea ja va dir que no era necessari. 

Comín ha apuntat que, en tot cas, anirà a Estrasburg la setmana que ve i ha advertit la presidenta en funcions del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que negar-li l'escó la pot portar a fer un "gran ridícul".


Crítiques a Metsola: "Perjudica directament la democràcia"

Comín ha carregat contra la presidenta Mestola, que probablement repetirà al capdavant de l'Eurocambra durant la primera meitat de la pròxima legislatura europea. 

"Em sembla molt greu que la presidenta Metsola, amb tots els precedents, hagi decidit començar el mandat amb un escó buit, perquè això perjudica directament la democràcia."


Segons ha explicat Comín, no ha rebut cap comunicació oficial per part de Metsola sobre el seu escó. Així, dona per feta la decisió per la "no comunicació" de la presidenta del Parlament Europeu i perquè no se l'ha "convidat a fer els tràmits" per accedir a l'escó.

L'eurodiputat de Junts també ha remarcat que han pogut demanar directament les cautelaríssimes al TJUE perquè ja hi ha un cas obert sobre els escons de Puigdemont i Comín, del qual el tribunal dictarà sentència el 26 de setembre.

Si no hi hagués ja aquest cas obert, el procediment habitual per demandar aquest tipus de casos és al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), tal com van fer fa cinc anys.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola (Reuters/Johanna Geron)


Sense escó per no jurar la Constitució espanyola

Tot plegat arriba després que el Parlament Europeu no hagi assignat l'escó al cap de cartell de Junts el 9J, al·legant que la Junta Electoral Central (JEC) espanyola no l'ha inclòs a la llista dels candidats electes perquè Comín no ha anat a Madrid a jurar la Constitució.

Fons del Parlament Europeu han explicat que la institució comunitària està vinculada per les comunicacions que rebi de les autoritats de cada estat membre, en aquest cas la Junta Electoral Central espanyola, que va enviar els noms dels eurodiputats.

L'Eurocambra entén que Comín té immunitat des de la proclamació dels resultats electorals i que, per tant, s'hauria pogut desplaçar a l'Estat per fer el tràmit.

El dirigent de Junts, però, ha declinat arriscar-se perquè encara té activa una ordre de detenció.

 

ARXIVAT A:
JuntsParlament EuropeuToni Comín
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut