Comencen les reclamacions per les adjudicacions de places de docents

El fet que aquest curs hi hagi més de 30.000 mestres i professors que ja són funcionaris, o sigui que han deixat de ser interins, ha complicat la gestió de la seva incorporació als centres al setembre

Actualitzat

L'1 de setembre, 31.153 nous funcionaris ocuparan una plaça, encara provisional, de mestre o professor. Són els que l'han obtingut en els dos últims concursos d'oposicions --el d'aquesta primavera i el de l'estiu passat, el més gran que s'ha convocat mai-- i el concurs de mèrits. Fins aquest dimecres es poden presentar reclamacions, segons la plaça assignada. 

Segons el sindicat majoritari de docents, USTEC-STEs, estan començant a rebre algunes queixes --que de moment no poden quantificar-- sobre adjudicacions de places no demanades, com ara per exercir de professor en centres penitenciaris o en aules d'acollida tot i no haver-ho sol·licitat.

Els docents han omplert una llista enumerant fins a 60 opcions en funció del lloc de feina, el municipi o la comarca. El sindicat també denuncia que hi ha alguns casos que han rebut una plaça molt lluny de casa.

És el que li ha passat a la Júlia Olmedo, mestra de primària. "Jo visc a la Vall de Boí, als Pirineus de Lleida, i m'ha tocat una plaça a Santa Coloma de Gramenet, a l'última plaça que tinc ordenada", explica.


USTEC-STEs ho atribueix al decret de plantilles

A banda del volum de professionals a qui s'ha d'assignar una plaça, també vinculen situacions com la de Júlia al fet que part del professorat es pugui escollir en funció de la seva especialitat.

Iolanda Segura, portaveu sindicat USTEC-STEs: "Es produeix a causa del decret de plantilles perquè possibilita que es creïn una sèrie de places amb perfil a les quals no pot accedir tothom i nosaltres vàrem demanar que s'eliminés." 

Algunes direccions, però, asseguren que aquest decret els permet mantenir el projecte educatiu del centre triant professionals amb determinades especialitats. Les direccions poden sol·licitar fins a la meitat de la plantilla en funció del projecte que tinguin. A Catalunya hi ha 9.408 places triades segons el perfil del docent, d'una plantilla de més de 82.000 persones, una xifra que no arriba a l'11% del total. 


Període de reclamacions

El Departament també apunta que, en el període de reclamacions, es revisen els casos particulars amb situacions personals justificades, i recorda que els funcionaris poden ser destinats a qualsevol centre educatiu en funció de les necessitats.

Aquestes adjudicacions són provisionals. La consellera d'Educació, Anna Simó, ha dit aquest dimecres a "Els matins" de TV3 que, a l'espera de les adjudicacions definitives, el 97% de docents ha entrat dins les 3 primeres comarques escollides.

Les definitives, un cop resoltes les reclamacions, se sabran abans de final de mes. De totes maneres, es tracta de places provisionals per al curs que ve, fins a obtenir una plaça definitiva amb el concurs de trasllats que es farà l'any que ve.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut