Soldats ucraïnesos a la línia del front sud, a prop de Mikolaiv
Les tropes (Reuters/Oleksandr Ratushniak)

Comença l'ofensiva d'Ucraïna per recuperar terreny als russos: Kherson, la ciutat clau

Els intensos combats al sud poden posar en risc les línies de subministrament rus

Marc PratsActualitzat

El principal escenari de la guerra d'Ucraïna es localitza en aquests moments al sud del país. L'exèrcit ucraïnès ha iniciat aquest dilluns una contraofensiva per recuperar les ciutats de Kherson i Mikolaiv.

Amb aquests atacs de llarg abast, Kíiv assegura que ha trencat les línies de defensa russes, tot i que no es pot confirmar encara que hagin avançat en aquest objectiu.

Un dels principals interessos d'Ucraïna és recuperar el port marítim i fluvial de Kherson. Això els ajudaria a bloquejar un eventual atac des de Crimea contra la ciutat d'Odessa, però sobretot complicaria les línies de subministrament de l'exèrcit rus.

Zelenski insta els russos a "fugir"

En un comunicat, la presidència ucraïnesa confirma que des d'aquest dilluns hi ha "intensos combats" a pràcticament tota la regió sud, ocupada per Rússia.

El comunicat parla de "fortes explosions i violents combats" a la regió de Kherson i afegeix que les tropes ucraïneses "han llançat accions ofensives en diverses direccions".

El president ucraïnès en el seu discurs televisiu d'aquest dilluns (Servei de Premsa Presidencial d'Ucraïna/via Reuters)

Fins i tot el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en el seu discurs nocturn televisat, ha instat les tropes russes a "fugir" de l'ofensiva llançada per les seves forces a prop de la ciutat de Kherson, i ha advertit que l'exèrcit ucraïnès recuperarà totes les regions ocupades per Rússia.

"Ucraïna està tornant a ser ella mateixa i recuperarà la regió de Khàrkiv, de Lugansk, de Donetsk, de Zaporíjia, de Kherson, Crimea i definitivament tota la nostra àrea d'aigua del mar Negre i el mar d'Azov, des de l'illa de les Serps fins a l'estret de Kertx."


El Kremlin ho nega

Mentrestant, el Kremlin insisteix que la contraofensiva està fracassant i que les tropes ucraïneses han tingut "grans pèrdues" en aquest atac "sense èxit".

El Ministeri de Defensa rus afirma que les maniobres ucraïneses són "inútils" i que la seva resposta ha causat la "baixa" de 560 militars, a més d'haver destruït 26 tancs, 32 vehicles blindats i 2 avions d'assalt ucraïnesos.

Els russos reconeixen, això sí, que l'ofensiva ucraïnesa ha deixat sense aigua ni electricitat Nova Kakhovka, una ciutat a prop de Kherson.

Segons alguns analistes, com els del Ministeri de Defensa britànic, els russos ja es veien a venir l'ofensiva ucraïnesa i han estat desviant forces del Donbass cap a aquest front.


Kherson, la primera gran ciutat que va caure

Kherson, de 300.000 habitants, va ser la primera gran ciutat que va caure en mans russes, a principis de març, pocs dies després d'haver començat la guerra.

La seva proximitat amb la península de Crimea, en mans russes, la converteix en un punt estratègic de màxima importància de cara al desenvolupament del conflicte.


Preocupació per la central nuclear de Zaporíjia

D'altra banda, un equip de l'ONU ja és a Kíiv preparat per desplaçar-se fins a la central nuclear de Zaporíjia. Volen avaluar els danys i comprovar els sistemes de seguretat de la planta. L'equip de 14 experts, de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica, arribarà a les instal·lacions després de diversos atacs i retrets entre Ucraïna i Rússia que fan augmentar la preocupació pel risc nuclear.

L'ajuntament d'Enerhodar, on hi ha la central de Zaporíjia, està repartint pastilles entre la població (Reuters/Dmytro Smolienko)

Per una vegada, però, Rússia i Ucraïna estan d'acord a considerar que la visita d'aquests experts és imprescindible. Els últims dies s'han registrat nombrosos bombardejos a la zona de prop de la central que no han causat cap fuita radioactiva a la instal·lació, però els veïns de la zona han començat a rebre pastilles de iode per si hi ha una fuita nuclear.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut