La vacunació ha començat aquest dissabte a l'hospital Nasser, a Khan Younis (REUTERS/Mohammed Salem)

Comença la vacunació dels infants de Gaza contra la pòlio, erradicada fa 25 anys

Israel i l'OMS han pactat treves humanitàries de tres dies per dur a terme la campanya i evitar una epidèmia de poliomielitis en un territori devastat pels bombardejos

RedaccióActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha començat aquest dissabte a administrar les primeres vacunes contra la poliomielitis en infants al sud de la Franja de Gaza.

L'objectiu de la campanya és immunitzar prop de 640.000 nens, després que es detectés el primer cas de la malaltia en un nadó de deu mesos --feia 25 anys que la pòlio estava erradicada--. El virus, que afecta el sistema nerviós, ha deixat paralitzades les cames del petit Abdul.

Així es va confirmar el temor de les organitzacions humanitàries que la guerra i el bloqueig a la Franja escampés malalties que, fins abans de l'ofensiva israeliana, estaven controlades.  

"He vingut perquè tinc por pel meu fill. És important la campanya de vacunació perquè cada cop s'acumulen més desplaçats i hi ha epidèmies que s'estenen entre els infants", ha explicat Aid Abou Taha, mentre portava el seu fill d'onze mesos a vacunar-se a l'hospital Nasser, a Khan Younis.

El nadó Abdul ha contret el primer cas de poliomielitis a la Franja, després de 25 anys erradicada (REUTERS/Ramadan Abed)

Pauses humanitàries de tres dies

Oficialment, la campanya s'iniciarà aquest diumenge al sud de la Franja: per fer-la, s'aprofitaran les pauses humanitàries que l'OMS ha pactat amb Israel. La setmana passada, el comissari general de la UNRWA, Philippe Lazzarini, va exigir unes condicions de seguretat "mínimes" per poder distribuir les vacunes.

"Amb la guerra, els meus infants han emmalaltit diverses vegades perquè no els hem pogut assegurar una bona higiene", ha lamentat Bakr Dib, pare d'uns nens de tres, cinc i vuit anys, que aquest dissabte han rebut la primera dosi contra la pòlio.

Des de fa mesos, els habitants de la Franja viuen sense aigua potable, amb la destrucció de pous i clavegueram, i l'acumulació de detritus orgànics. Tot això ha fet que un brot de poliomielitis sigui més que probable.

Per dur a terme la vacunació, s'han mobilitzat 2.000 sanitaris i s'ha dividit l'enclavament palestí en tres zones. Els tres pròxims dies s'aturaran els combats durant vuit hores per administrar un milió dues-centes mil dosis --dues per cada nen menor de 10 anys-- a cada zona assignada.

Començarà pel sud, on hi ha el gruix de població desplaçada, i passats tres dies, la campanya es traslladarà al centre i nord de la Franja. Les segones dosis es posaran quatre setmanes després de la primera. En cas que sigui necessari, cada fase es pot estendre un dia més.

Es preveu administrar 1.200.000 vacunes als infants menors de 10 anys (REUTERS/Mohammed Salem)

El desafiament d'una campanya de vacunació a la Franja

La vacunació contra la poliomielitis és un gran desafiament logístic i organitzatiu per l'OMS, en un territori devastat per les bombes, amb milions de desplaçats i en plena ofensiva israeliana. Segons l'organisme de Nacions Unides, es necessita almenys un 90% de cobertura per aturar l'epidèmia.

Tanmateix, el viceministre de Sanitat de Gaza, Yousef Abu Al Reesh, ha assegurat que només un alto el foc total garantiria l'assoliment d'aquesta xifra.

"Si la comunitat internacional vol que aquesta campanya tingui èxit, hauria de demanar l'alto el foc. Sabem que aquest virus no s'atura i pot arribar a qualsevol part", ha denunciat Al Reesh des de l'hospital Nasser.

L'administració de les primeres vacunes ha coincidit amb nous bombardejos israelians sobre la Franja de Gaza. En les darreres hores, 30 persones han mort en atacs a la ciutat de Gaza, a Rafah i a Khan Younis. Formalment, les pauses humanitàries han de començar aquest diumenge al sud del territori palestí.

La xifra de morts des de l'inici de l'ofensiva israeliana a la Franja és de 40.691 persones.

Un matrimoni seu damunt de les runes d'un edifici bombardejat aquest dissabte a Gaza (Reuters/Ramadan Abed)
ARXIVAT A:
Guerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut