Un grup de persones miren al mar, al port de Barcelona, amb un dels vaixells de la Copa Amèrica navegant
La Louis Vuitton 37a America's Cup durarà dos mesos (Ajuntament de Barcelona)

Què has de saber de la Copa Amèrica i com pots seguir les regates que es fan a Barcelona

Com veure les regates? Quan i on es faran? Quins equips competeixen? Com funciona la competició? Per què es fa a Barcelona?

Paula Florit GomilaActualitzat

La Copa Amèrica de vela arrenca aquest dijous a Barcelona. Durant més de dos mesos, el litoral de la ciutat acollirà l'anomenada Fórmula 1 del mar, el tercer espectacle esportiu més mediàtic, després dels Jocs Olímpics i el Mundial de futbol. Sis equips amb els millors vaixells i regatistes competiran per endur-se el trofeu més antic del planeta.

Com veure les regates? Quan i on es faran? Qui hi competeix? Com funciona la competició? T'expliquem tot el que has de saber per seguir la 37a Louis Vuitton America's Cup.
 

Com seguir les regates en persona

La Copa Amèrica és de seguiment gratuït i hi ha diferents zones habilitades al litoral barceloní per seguir les regates in situ. D'entrada, al Moll de la Fusta s'hi ha instal·lat la Race Village, el punt neuràlgic.

Una superfície d'uns 25.000 metres quadrats amb pantalles gegants i oferta d'oci i restauració. Hi ha una quarantena de restaurants --alguns dels quals aniran canviant cada setmana-- i àrea de brases per cuinar-hi peix fresc, carn o verdures, i escenari per a concerts i espectacles culturals, concentrats sobretot els caps de setmana.

Estarà oberta permanentment des del 29 d'agost i fins al final de la competició --a finals d'octubre--, des de les 12 del migdia --tot i que els dies que no hi ha regates pot variar-- i fins a les 10 de la nit, excepte els divendres i els dissabtes, que tancarà a les 11.

No es paga entrada, però se'n controla l'aforament --limitat a 9.500 persones-- per evitar aglomeracions.

Pantalla gegant al Race Village de la Copa Amèrica
Hi ha pantalles gegants per seguir les regates al Race Village i a les fanzones (ACN/Blanca Blay)

A més de la Race Village, hi ha dues fanzones amb pantalles gegants: a la plaça del Mar i a la platja del Bogatell. També són d'accés gratuït i estan obertes des de les 12 del migdia i fins a les 8 del vespre, en el cas de la plaça del Mar, i fins a les 10 de la nit, en el cas del Bogatell, i fins a les 11 de la nit els caps de setmana.

També s'ha habilitat dos miradors, en aquest cas sense pantalles: a sota de l'Hotel Vela --pensat per veure els vaixells entrar al mar i sortir-ne-- i al Port Olímpic.

Amb tot, també es poden veure els vaixells competir des de les platges de Sant Miquel, la Barceloneta i el Somorrostro. En aquest cas, si no tens una pantalla gegant a prop, es recomana seguir les regates també al mòbil.

 

L'organització també ha previst una zona vip per seguir la competició, habilitada al Port Olímpic. Les entrades --d'entre 500 i 1100 euros per dia sense IVA-- s'adquireixen a través de la web oficial de la Copa Amèrica.
 

Com seguir les regates amb el mòbil?

Totes les regates de la Copa Amèrica de Barcelona, sempre programades a les 2 del migdia, es poden seguir en directe des del mòbil a través de les webs i les apps de 3Cat i d'Esport3, així com a la tele.

El 10 d'octubre, a més, TV3 farà la transmissió en directe de la cerimònia inaugural.
 

Com veure la competició des del mar?

L'experiència de seguir les regates des del mar també s'ha previst, i per això s'ha habilitat una zona per a embarcacions al voltant del perímetre on es fa la competició. Per fer-ho amb vaixell privat, cal registrar-se a la web de la Copa Amèrica, on també hi ha les normes per fer-ho.

També es menciona l'opció de contractar els serveis d'empreses que lloguen embarcacions o que ja fan rutes marítimes turístiques pel litoral de Barcelona, com Las Golondrinas.
 

Quins equips competeixen?

Sis equips que es disputen el trofeu: el Defensor --que va guanyar l'última edició, ara fa tres anys a Auckland--, Emirates Team New Zealand (Nova Zelanda), i els Desafiadors --que lluiten per treure-li el títol-- INEOS Britannia (Regne Unit), Alinghi Red Bull Racing (Suïssa), Luna Rossa Prada Pirelli (Itàlia), New York Yacht Club American Magic (Estats Units) i Orient Express Racing Team (França).

Les bases de cadascun s'han instal·lat al llarg del Port Olímpic. L'accés depèn de cada equip, però des de fora es pot veure com es preparen, marxen i arriben cada dia, abans i després de les regates o els entrenaments.

Un vaixell dels sis que participen a la Copa Amèrica de vela de Barcelona
Hi participen sis equips (Ajuntament de Barcelona)

 

Quan són les regates i quantes se'n fan?

Les primeres regates es fan entre aquest dijous (22 d'agost), i diumenge (26 d'agost). Són preliminars, com les que ja es van fer ara fa un any a Vilanova i la Geltrú. En aquest cas, però, es podran veure per primera vegada els velers que s'han fet per a aquesta edició, els AC75.

Hi participen els sis equips, i diumenge hi haurà guanyador i trofeu, però encara no sumen punts per a l'objectiu final: guanyar la Copa Amèrica.

Les regates per trobar l'equip que s'enfrontarà al defensor del títol, l'Emirates neozelandès --que com a guanyador de l'última edició va directe a la final--, arrenquen el 29 d'agost. Fins a l'octubre hi haurà quatre fases de regates.

En la primera, la Round Robin, s'eliminarà un equip. Els quatre restants --aquí l'Emirates ja no hi entra-- s'enfrontaran a les semifinals, competint en regates un contra un. I s'eliminaran dos equips més. Aquestes semifinals estan previstes a partir del 14 de setembre.

Els dos semifinalistes s'enfrontaran a una final, que ha d'arrencar el 26 de setembre. Qui guanyi, que rebrà la copa Louis Vuitton, és qui passarà a la quarta i última fase, la Match Race Final, i lluitarà contra els neozelandesos.

Aquí és on es decidirà el guanyador de la Copa Amèrica. Serà entre el 12 i el 27 d'octubre.

En aquesta edició, per primera vegada, es fa la Puig Copa Amèrica Femenina --del 5 al 13 d'octubre--, amb representació catalana i espanyola. I hi ha també la Copa Amèrica Juvenil, entre el 17 i el 26 d'octubre.

Totes les regates comencen a les 2 del migdia, si les condicions meteorològiques no ho impedeixen, i tenen una durada prevista d'unes dues hores i mitja. És a dir, finalitzen cap a dos quarts de cinc de la tarda.

Pots consultar el calendari sencer aquí.

Es recomana l'ús de transport públic per anar al litoral (ACN/Blanca Blay)

 

Per què es fa a Barcelona?

Qui tria on es fa la Copa Amèrica és l'equip guanyador de l'edició anterior. Així doncs, ha estat l'Emirates Team New Zealand, qui s'ha decantat per la capital catalana com a seu de la 37a edició.

A banda dels motius econòmics --les inversions de l'Ajuntament, la Generalitat i el Consell Superior d'Esports--, la singularitat de Barcelona com a ciutat amb platja ha estat un dels atractius que ha influït en la tria.

La zona de regates s'ha habilitat a només 2 quilòmetres de la costa i això permetrà veure la competició des de la sorra.

A més, l'equip organitzador ha tingut en compte la franja horària de la capital catalana. Amb l'objectiu de superar els mil milions d'espectadors d'audiència acumulada, l'hora de les regates garantirà un seguiment de rècord a la Gran Bretanya, Itàlia i França, tres dels països amb equips competint-hi.
 

Com anar-hi?

L'Ajuntament de Barcelona recomana arribar fins a les diferents zones de visualització de la Copa Amèrica a través del transport públic, a peu o en bicicleta.

L'accés amb vehicle privat --excepte les motos-- podrà estar restringit --en alguns horaris i en algunes zones-- als veïns i veïnes de la Barceloneta, que han hagut de demanar una acreditació, i als treballadors i treballadores de la zona. Segons l'Ajuntament, se n'han donat 11.000.

Per als visitants que vinguin de fora del barri o de la ciutat, l'Ajuntament de Barcelona habilitarà aparcaments dissuasius i autobusos llançadora per facilitar que puguin deixar el cotxe i arribar fins al lloc de l'esdeveniment. Tot el pla de mobilitat està detallat aquí.

ARXIVAT A:
Vela - Copa Amèrica
Anar al contingut