Una infermera injecta l'anticòs contra el virus respiratori sincicial (VRS), principal causant de la bronquiolitis, a un nadó en braços de la s…
La campanya de l'any passat va reduir les hospitalitzacions un 87%, segons Salut (ACN/Laura Fíguls)

Comença la campanya d'immunització contra la bronquiolitis en nadons

Es farà al CAP per als nascuts entre l'abril i el setembre d'aquest any i als hospitals per a les criatures que neixin entre l'octubre i el març de l'any que ve

Arrenca la campanya d'immunització dels nadons de fins a sis mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS). És el segon any que es fa a Catalunya i serà als centres d'atenció primària (CAP) per als nadons nascuts entre l'abril i el setembre d'aquest any i als hospitals per als que neixin entre l'1 d'octubre i el març del 2025, abans de rebre l'alta hospitalària.

A partir d'aquest dilluns, 16 de setembre, les famílies podran demanar hora al seu centre d'atenció primària de referència i també s'iniciarà l'enviament d'un missatge SMS informatiu a les famílies de nadons inclosos en les recomanacions.

Tant els infants nascuts entre l'abril i el setembre, com els que ho facin entre l'octubre i el març, rebran una única dosi amb una punxada per via intramuscular. 

Salut ha adquirit 65.000 dosis, amb un cost de 14,1 milions d'euros. 
 

Primera causa de bronquiolitis 

La infecció pel virus respiratori sincicial pot tenir diverses manifestacions clíniques i produir des de quadres de vies respiratòries altes sense símptomes fins a greus episodis de bronquiolitis o pneumònies en lactants. 

Els quadres d'aquesta malaltia poden ser més greus durant els primers mesos de vida, i especialment, en prematurs. 

De fet, el VRS és la primera causa d'infecció respiratòria aguda greu en forma de bronquiolitis i cada any és la primera causa d'hospitalització per infecció respiratòria en nens de menys de dos anys. 

Amb la campanya d'immunització de l'any passat, van caure en picat les hospitalitzacions de menors de sis mesos per aquesta causa. Segons Salut, en els nadons immunitzats, es van reduir un 90% els ingressos a les unitats de cures intensives; les hospitalitzacions van baixar un 87%; les infeccions per VRS, un 68,9%; les visites d'urgència hospitalàries, un 55,5%, i les bronquiolitis assistides a l'atenció primària, un 48,1%.

Això, quan la cobertura de la immunització dels nadons nascuts entre l'abril i el setembre del 2023 va ser del 87,8% en el conjunt de Catalunya.

La incidència del VRS és més alta entre l'octubre i el març i és tan freqüent que la majoria dels infants ja s'han infectat amb el virus aproximadament als dos anys. 

El virus respiratori sincicial també pot infectar els adults.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut