Judici a Dani Alves: la víctima ratifica la violació i diu que ell va ser violent i despectiu

L'Audiència de Barcelona jutja l'exfutbolista acusat d'un delicte d'agressió sexual el desembre del 2022, pel qual la Fiscalia i l'acusació demanen penes de 9 i 12 anys de presó

RedaccióActualitzat

Poc abans de les 11 del matí d'aquest dilluns ha començat a l'Audiència de Barcelona el judici a Dani Alves, acusat d'haver violat una noia al lavabo d'una discoteca de Barcelona el desembre del 2022. L'exfutbolista va ingressar en presó preventiva ara fa un any, el 20 de gener del 2023. Finalment, no s'ha arribat a cap pacte i, per tant, el judici se celebra com estava previst.

Alves --vestit amb camisa blanca, texans blaus i vambes blanques-- ha entrat a la sala sense que la premsa l'hagi pogut veure ni gravar. Un cop dins, només se l'ha pogut gravar assegut al banc dels acusats, abans de començar la vista.

Dani Alves, assegut al banc dels acusats, en el judici per agressió sexual en una discoteca de Barcelona (EFE/Alberto Estévez)


Una violació amb violència i actitud despectiva, segons la víctima

Cap a la una del migdia ha començat a declarar de la víctima, que ho ha fet durant una hora i quart, protegida per un biombo, amb la imatge i el so distorsionats i a porta tancada; per tant, sense que els periodistes hagin pogut seguir-la en directe.

Segons fonts judicials, la denunciant ha ratificat la seva versió dels fets davant del tribunal, un relat que ha mantingut des del primer moment.

Ha explicat que Dani Alves la va agredir sexualment, que ell va ser violent i va mantenir una actitud despectiva, després de pressionar-la contra ell al bany del reservat de la discoteca Sutton. 


Màxima protecció de la identitat de la víctima

La gravació judicial també es fa preservant la identitat de la víctima per evitar qualsevol risc a exposició pública, com que se la pugui reconèixer si hi ha filtracions.  

La mare d'Alves, que avui assisteix al judici, està denunciada per la víctima per haver revelat la identitat de la dona a les xarxes, fet que pot suposar un delicte contra la integritat moral i de revelació de secrets.

Entrada a l'Audiència de Barcelona dels familiars d'Alves, aquest dilluns al matí (Reuters/Albert Gea)


Declaren les primeres testimonis

També han començat a declarar testimonis de la nit dels fets, entre els quals una amiga de la víctima i la seva cosina --que eren amb la víctima la nit dels fets--, a més de dos cambrers i un responsable de la discoteca Sutton.

L'amiga i la cosina han corroborat la versió de la dona. L'amiga ha dit que ell va tenir una "actitud bavosa" des del primer moment, fet que les va incomodar. A més, totes dues han explicat que les va grapejar abans de la violació.

Segons les declaracions de l'amiga i la cosina de la víctima, després de l'agressió, encara dins la discoteca, ella els va explicar el que havia passat entre plors.

"Estava dissociada i no semblava que fos dins el seu cos" ha dit l'amiga. Repetia que ell "li havia fet molt de mal", ha dit la cosina.

Totes dues han explicat que la víctima "estava en xoc" i que no volia denunciar perquè, repetia contínuament: "no em creuran, no em creuran". 

Segons ha explicat van ser les amigues i la mare de la noia les que la van animar a fer-ho. Des de llavors, han dit, "està molt malament, ha perdut pes, no pot treballar i no se sent tranquil·la enlloc."

Un dels cambrers ha explicat que Dani Alves va insistir dues vegades a convidar les noies a una copa. Per la seva banda, el porter de la discoteca ha explicat que, en veure-les plorar després dels fets, va fer venir el director del local i elles van explicar que "havien tingut un problema amb l'acusat".


Demanen penes de 9 i 12 anys de presó

Alves ha canviat la seva versió dels fets fins a cinc vegades. De no conèixer la víctima ha passat a reconèixer que hi va haver trobada sexual amb penetració, però que anava begut, fet que pot suposar un atenuant que li redueixi la pena.

De fet, l'acusat busca rebaixar la possible condemna: justificant embriaguesa i reparació del dany, ja que ha pagat la indemnització per avançat.

La Fiscalia li demana una pena de 9 anys de presó i 10 anys més de llibertat vigilada, a banda de la prohibició d'acostar-se i comunicar-se amb la víctima. L'acusació particular demana 12 anys de presó, més 10 anys de llibertat vigilada i que tampoc es pugui acostar a ella ni comunicar-s'hi.

El tribunal que jutja Dani Alves, acusat d'agressió sexual (ACN/Jordi Borràs)

En les qüestions prèvies, la defensa de l'acusat ha demanat la suspensió del judici oral, al·legant que "s'ha vulnerat el dret a un judici amb garanties" i que no se li ha respectat el dret a la presumpció d'innocència "pel judici mediàtic". Després d'un recés de quaranta minuts, però, el tribunal ha desestimat aquesta petició.

L'advocada d'Alves, Inés Guardiola, ha demanat també que l'acusat sigui l'últim a declarar i aquesta petició sí que ha estat acceptada. Per tant, Alves declararà l'últim dia, previsiblement dimecres.

El tribunal reconeix que "és una qüestió polèmica", però considera que en aquest cas "contribueix a esclarir els fets", ja que durant la investigació hi ha hagut proves que l'acusat no coneix.

L'advocada de Dani Alves, Inés Guardiola, ha demanat la suspensió del judici (Jordi Borràs/ACN)

D'altra banda, la defensa ha renunciat a la declaració de la mare de la víctima, que també havia de declarar dimarts.

La declaració de l'acusat tampoc es podrà gravar ni difondre i els periodistes l'hauran de seguir a través d'una pantalla. El cas ha generat molta expectació mediàtica des que es van conèixer els fets, a finals del 2022. Al judici hi ha 270 periodistes acreditats, molt vinguts de l'estranger.

En canvi, la versió de la víctima s'ha mantingut estable en tot aquest temps, fet que la converteix en una de les principals proves que incriminen l'exfutbolista, ja que els fets van passar en un espai sense càmeres i on no hi havia ningú: els lavabos de la discoteca Sutton.

Familiars de l'acusat a les portes de l'Audiència de Barcelona (3cat)

Entre dimarts i dimecres també declararan els treballadors de la discoteca que van atendre la víctima i els metges forenses, que hauran d'acreditar si les ferides són compatibles amb una agressió sexual.

També ho faran la dona d'Alves i diversos amics d'ell.

 

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaAgressió sexualDaniAlves
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut