Arrenquen dos mesos clau per investir president i evitar una repetició electoral el 13 d'octubre

El ple, que ha servit per engegar el compte enrere de dos mesos, ha posat de manifest que ningú voldria repetir eleccions, però ningú no les descarta
Actualitzat
TEMA:
Eleccions Parlament Catalunya 2024

Comença el compte enrere de dos mesos per investir un president de la Generalitat. Si això no passa abans del 26 d'agost, la cambra es dissoldrà automàticament i hi haurà eleccions un altre cop a la tardor. En concret, el dia 13 d'octubre.

El termini s'ha engegat en un ple equivalent a una investidura fallida. El president, Josep Rull, l'ha arrencat comunicant que, de moment, no hi ha candidat, com va constatar en la ronda de consultes amb els grups parlamentaris, la setmana passada. 

Els dos candidats que s'han posicionat, Salvador Illa, del PSC, i Carles Puigdemont, de Junts, li van demanar més temps per negociar i mirar de sumar els suports que necessiten --i que de moment no tenen-- per ser investits.

"Si cap dels candidats es presenta, no puc forçar ningú", ha insistit aquest matí el president Rull en una entrevista a "Els matins" de TV3.
 

Números i calendari

Per evitar la repetició electoral, o Illa hauria d'aconseguir el suport d'ERC i els Comuns; o Puigdemont, el dels republicans i una abstenció altament improbable del PSC. Així ho van determinar les urnes en les eleccions del 12 de maig i així s'ha constatat en les intervencions dels grups, que es podrien resumir en una idea: ningú vol repetició electoral, però ningú no la descarta.

Salvador Illa ha defensat que "un pacte progressista és l'única opció políticament i aritmèticament viable". "O pacte progressista o repetició electoral", ha afegit. Un pacte que vol que sigui "sòlid i ambiciós", amb ERC i els Comuns. 

Una opció que ha defensat Jéssica Albiach. "Els números no menteixen", ha dit, "malgrat que a alguns no els agradi la realitat". La líder dels Comuns ha fet una crida a posar-se d'acord per "estar a l'altura de la ciutadania".  

Des d'Esquerra, Josep Maria Jové ha tornat a carregar contra socialistes i Junts, a qui ha acusat de falta de "valentia i coratge" per no presentar-se a una investidura. "És no prendre's el país seriosament", ha dit. I ha advertit: "Farem valdre els nostres 20 diputats i diputades i serem molt exigents", recordant les seves condicions: referèndum, finançament singular i català.

El ple ha formalitzat un acte equivalent a una investidura fallida (EFE/Quique Garcia)

El pressing Junts no funciona, ni a Madrid ni aquí", ha respost Albert Batet, de Junts, reivindicant la "legitimitat" de fer president Puigdemont. "El senyor Pedro Sánchez no va guanyar les eleccions i és president, entre d'altres, gràcies als vots de Junts per Catalunya", ha dit dirigint-se al PSC. Amb tot, hi ha hagut gest de fair play en acabar el ple, quan Illa i Batet s'han donat la mà.

Per part de la CUP, Laia Estrada ha advertit: "La CUP només ens podem entendre amb aquells que facin de l'independentisme una proposta per millorar la vida de la majoria de la població i això passa per la ruptura amb l'Estat. I avui ni Junts ni el PSC ens estan oferint res en aquest sentit".

En sentit contrari i fora de l'equació, Alejandro Fernández ha insistit que el PP només investirà "qui es comprometi a posar fi al procés, aquí i a Madrid". 
 

La imatge d'Aurora Picornell

Les intervencions les ha encetat la portaveu del partit d'extrema dreta Aliança Catalana, Sílvia Orriols, que ha afirmat que no investiran ningú "si no es redacta una Constitució catalana". 

Durant la seva intervenció, alguns diputats han mostrat una imatge de les Roges del Molinar, un grup de cinc dones afusellades per un escamot falangista en la Guerra Civil espanyola, al cementiri de Manacor.  

Entre elles, Aurora Picornell, després que, la setmana passada, el president del Parlament balear, Gabriel Le Senne (Vox), va estripar una fotografia seva que la vicepresidenta socialista de la mesa estava mostrant.

Diversos diputats han mostrat una imatge de les Roges del Molinar quan han parlat els partits d'extrema dreta (EFE/Quique Garcia)

La mateixa imatge ha omplert els escons quan ha parlat Ignacio Garriga, líder de Vox, que ha acusat socialistes, independentistes i populars de "convertir el Parlament en un circ".

En acabar les intervencions d'Orriols i de Garriga, el president Rull ha avisat, fent referència a la legislació i als drets humans: "La llibertat d'expressió no empara el discurs d'odi o que s'inciti a la discriminació o la violència. Prendrem decisions si s'escau."

 

Torna la tradició independentista de la samarreta

Una altra de les imatges del ple s'ha focalitzat a l'escó 76, el del diputat republicà Ruben Wagensberg, exiliat a Ginebra. L'ocupava la samarreta amb el lema "Xàtiva renaix de les cendres", que des del 2012 s'han anat passant diputats i diputades independentistes en les constitucions del Parlament com a "gest antirepressiu".

ERC ha posat la samarreta antirepressiva a l'escó de Ruben Wagensberg

No va passar en aquest cas, quan es va constituir el ple després de les eleccions del 12 de maig, però la samarreta ha reaparegut aquest dimecres. 

De fet, Wagensberg ja la va portar el 2018. Li va passar a la diputada de la CUP Dolors sabater, fa tres anys. I, abans, l'havien portat David Fernàndez i Lluís Llach.

En uns altres escons que també eren buits, els de Carles Puigdemont i de Lluís Puig, a Brussel·les, Junts hi ha posat un llaç groc. 
 

Dos mesos per negociar

Amb l'horitzó del 26 d'agost, la mesa del Parlament ha decidit habilitar tot el mes d'agost a la cambra. És a dir, es podrà convocar un ple d'investidura qualsevol dia de l'estiu, sempre que es faci amb una antelació de 48 hores. "No hi haurà vacances", ha afirmat Rull. I, de fet, era el comentari més repetit als passadissos.

Pots jugar amb el pactòmetre per veure les opcions de pacte que hi ha:

ARXIVAT A:
Josep Rull Parlament de Catalunya Eleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut