Militars ucraïnesos disparen granades antitanc al front d'Avdíivka
Militars ucraïnesos disparen granades antitanc al front d'Avdíivka (Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhí Nujnenko)

"Combats acarnissats" a Avdíivka, que intenta repel·lir gairebé sense munició l'atac rus

Una nova ofensiva de l'exèrcit rus posa en joc aquesta ciutat, que el Kremlin considera clau per mantenir el control de la ciutat de Donetsk

Actualitzat

Situació extremadament crítica a Avdíivka, ciutat del Donbàs on l'exèrcit ucraïnès resisteix, ara per ara, una nova ofensiva de l'exèrcit rus, que ja ha intentat capturar aquesta ciutat almenys dues vegades des de l'inici de la invasió d'Ucraïna, el 24 de febrer del 2022.

"Els defensors ucraïnesos continuen fent recular l'enemic, que intenta envoltar Avdíivka", ha explicat a les xarxes socials l'Estat Major de l'exèrcit ucraïnès, que també ha anunciat que "el reforçament previst de les unitats està en marxa i hi ha tropes maniobrant en els eixos amenaçats" per l'exèrcit rus.

El comunicat de l'Estat Major assegura, d'altra banda, que aquest dijous s'han repel·lit fins a 33 atacs russos.

La situació, però, és delicada i els Estats Units ja alerten que la població podria caure en mans russes. Asseguren que tenen informació que als militars ucraïnesos se'ls està acabant la munició.


Sense munició?

"Avdíivka corre el risc de caure sota el control rus", ha explicat el portaveu del Consell de Seguretat Nacional dels Estats Units, John Kirby.

Des de Washington, Kirby va explicar aquesta setmana que les forces ucraïneses sobre el terreny s'estan quedant sense munició d'artilleria.

Una denúncia que també serveix per reclamar al Congrés dels Estats Units que destini més ajuda a Ucraïna.


"Combats acarnissats"

Oleksandr Tarnavski, el general ucraïnès responsable de la zona, ha informat de "combats acarnissats" a Avdíivka. "Les nostres tropes utilitzen totes les forces i tots els mitjans disponibles per contenir l'enemic", ha dit.

Alhora, ha afegit, "s'han establert noves posicions i es continuen instal·lant fortificacions potents, tenint en compte tots els escenaris possibles", que podrien passar per una retirada a posicions més segures, en un moment donat, des de les quals contenir i contestar l'ofensiva russa.

En aquest sentit, Tarnavski ha remarcat que valoren "cada parcel·la de territori ucraïnès", però que la "prioritat més gran és preservar la vida de cada soldat ucraïnès".

Un mural en un dels edificis abandonats a la ciutat d'Avdíivka
Un mural en un dels edificis abandonats a la ciutat d'Avdíivka (Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhí Nujnenko)

Segons últim informe publicat, aquest dijous, per l'Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW), un grup de recerca i anàlisi amb seu a Washington, l'exèrcit rus estaria fent uns moviments tàctics que podrien obligar l'exèrcit ucraïnès a replegar-se.  

També que Moscou ha aconseguit tallar l'única ruta principal de subministraments que Ucraïna controlava a la zona, cosa que podria obligar l'exèrcit ucraïnès a retirar-se per no quedar envoltat, però que Dmitró Likhovi, portaveu militar ucraïnès, ha explicat que estan utilitzant rutes secundàries per continuar abastint les tropes.  


"Res a celebrar"

Les declaracions de Tarnavski arriben l'endemà que el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, assegurés que s'està fent "tot el possible" per salvar les tropes que combaten en el front oriental i que admetés que a Avdíivka la situació és "crítica".

Mikola Abdullah Volojovl, comandant de la tercera brigada d'assalt de l'exèrcit ucraïnès, enviada a Avdíivka per contenir l'avenç rus, també admet que la situació és "difícil".

Explica, alhora, que han aconseguit infligir un nombre rècord de baixes a l'exèrcit rus, però assegura que "no hi ha res a celebrar", perquè Rússia "està desplegant les seves unitats d'elit" a la zona.

L'exèrcit rus va intentar encerclar Avdíivka el març de l'any passat, durant l'ofensiva per capturar Bakhmut, i va tornar-ho a intentar a l'octubre. L'ofensiva no ha cessat des d'aleshores i per això la situació en aquesta ciutat devastada és cada vegada més precària.

"Una victòria simbòlica"

La caiguda d'Avdíivka, al Donbàs, que Moscou considera oficialment territori rus des de setembre de 2022, tindria un valor simbòlic, propagandístic, sobretot, però l'ISW remarca que "no seria significativa des del punt de vista operacional".

És a tocar de Donetsk, la capital regional, encara en disputa entre Ucraïna i Rússia, que no la controla del tot, i al sud de Bakhmut, que Moscou tampoc no ha aconseguit controlar. En aquest sentit, l'ISW assenyala també en el seu informe que "l'ofensiva russa per capturar Avdíivka posa de manifest la incapacitat de l'exèrcit rus per dur a terme amb èxit una operació d'encerclament o setge a Ucraïna".


Avdíivka, set anys en el front de guerra

Ara fa un any, quan estava a punt de fer un any de la invasió russa, Pavló Kirilenko, governador de la regió de Donetsk, va afirmar que Avdíivka estava "gairebé completament destruïda", i es calcula que hi queden un miler de civils, a penes un 3% dels més de 30.000 habitants que tenia el 24 de febrer del 2022.

Fum a les fàbriques d'Avdíivka per l'ofensiva russa
Fum a les fàbriques d'Avdíivka per l'ofensiva russa (Reuters/Alexander Ermochenko)

Bona part d'aquests habitants, per cert, ja havien hagut de marxar a principis del 2017, arran de l'anomenada batalla d'Avdíivka durant la guerra del Donbàs, que va situar la ciutat en el front bèl·lic; la majoria, però, van tornar a casa un any després.

Acords de seguretat amb Alemanya i França

Coincidint amb la situació delicada a Avdíivka, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, és a la Unió Europea en plena gira diplomàtica. Aquest divendres signa acords de seguretat amb Alemanya i amb França, que li garanteixen el suport militar.

A més, durant el cap de setmana ha de participar en la 60a Conferència de Seguretat de Múnic, que cada any es fa en aquesta ciutat alemanya.

ARXIVAT A:
Ucraïna
Anar al contingut