Com veuen Catalunya els europeus: un 42% vol una mediació en el conflicte amb Espanya
Els europeus valoren Catalunya per fer-hi negocis, com a destí turístic, i per la cultura, l'esport, el clima i la gastronomia, segons una enquesta del Diplocat
El resultat d'una consulta del Diplocat sobre la imatge internacional de Catalunya a ciutadans europeus, revela que un 42% dels enquestats creu que la Unió Europea hauria de fer de mediadora entre els governs espanyol i català, per trobar una solució al conflicte.
El Diplocat, en una acció inèdita, ha preguntat a 2561 ciutadans de 9 països europeus quina imatge tenen de Catalunya arran de la crisi política amb l'estat espanyol.
Per països, els alemanys, amb un 36%, i els suïssos, amb un 34%, creuen que el seu país hauria de fer de mediador.
Entre les conclusions del treball, un 18% opinen que s'hauria de permetre la celebració d'un referèndum. D'altra banda, un 16% defensen la posició del govern espanyol i un 14% no es posicionen.

Una altra dada que subratlla l'enquesta és que el 76% dels preguntats consideren que el conflicte Catalunya-Espanya no està resolt. A més, suspenen, amb un 4,7, la gestió que n'ha fet Madrid i n'aproven pels pèls, amb un 5,2, la del govern de la Generalitat. També suspenen la Unió Europea, amb un 4,8%
Més enllà de la política, el 70% veuen Catalunya com un país interessant per fer-hi negocis, li donen un notable, un 7,8, com a destinació turística i en valoren, especialment, la cultura, l'esport, el clima i la gastronomia.
En aquest sentit, l'informe destaca que els fets polítics esdevinguts a Catalunya han afectat tant la imatge d'Espanya com la de Catalunya. Però mentre que la de l'estat espanyol ha empitjorat clarament, la de Catalunya s'ha vist reforçada en alguns països. Una dada que segons l'estudi coincideix amb l'últim baròmetre de l'Institut Elcano.

Enquesta oberta
L'enquesta s'ha fet al que s'anomena opinió pública informada, i per això, segons Diplocat, s'ha fet un filtratge previ. D'aquesta manera, es volen evitar respostes tipus "no ho sé" i obtenir resultats més rics. Per exemple, a Itàlia, la població coneixedora de Catalunya és molt elevada (51%) en comparació a Suècia.
L'enquesta, segons aquest organisme, té un alt grau de fiabilitat, amb un marge d'error de l'1,94%, i de representació de la població europea.
"Els 2.561 enquestats són una mostra molt gran, que dona un marge error inferior al 2%, perfectament assumible sent representativa de 72,15 milions d'europeus"
També s'ha utilitzat una metodologia innovadora, apostant per preguntes obertes en lloc de tancades o induïdes.
A l'estudi es comparen i es contrasten els resultats amb els d'altres enquestes i dades oficials, com l'enquesta de l'Institut Elcano o les estadístiques oficials existents, del Banc Mundial, l'OCDE, Eurostat, l'INE i l'Idescat.

Manifestació per la Llibertat, el 26 d'octubre (Pau Venteo)
Propostes de mediació
La proposta d'una mediació internacional per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol s'ha plantejat en diverses ocasions. El president de la Generalitat, Quim Torra, feia una crida a la mediació europea en una conferència a la Universitat de Ginebra a Suïssa, l'octubre de l'any passat. Dos mesos després, a Ljubljana, reiterava la seva petició en una conferència en la que advocava per la "solució eslovena".
Un any abans, a l'octubre del 2017, Charles Michel, aleshores primer ministre belga, també proposava la mediació com a solució al conflicte que veia com una "crisi institucional i política". En aquell moment, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, no deixava "espai per a una mediació" de la UE, tot i que valorava la situació de "preocupant."
Moltes coses han passat des d'aquestes propostes i declaracions --canvis a la presidència d'Espanya, d'Europa i sentències i recursos--. Ara que, precisament, Charles Michel ha substituït Tusk a la presidència del Consell Europeu, cal veure quina és la seva posició.
- ARXIVAT A:
- Procés catalàUnió Europea