Una de les coves del parc de les cavernes de Carlsbad, a Nou Mèxic, als Estats Units (Wikipedia / Daniel Schwen)

Com una bossa de Cheetos pot afectar tot un ecosistema: el cas d'una cova dels Estats Units

Els responsables d'un parc natural fan servir el cas per reclamar consciència ambiental als visitants a través de les xarxes socials
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

"Els petits canvis són poderosos", deia el Capità Enciam, un lema que remarca que les accions més insignificants poden tenir, i tenen, repercussions notables en el medi ambient.

Aquest personatge de fa 30 anys a TV3 es referia a canviar hàbits per evitar perjudicar-lo, el medi ambient, però, malgrat els seus esforços i els d'altres divulgadors, massa gent manté hàbits contaminants.

Es fa evident arreu del món, i possiblement passa perquè les persones que els mantenen no són conscients dels efectes que poden produir, o no els donen cap mena d'importància.


Els Cheetos abandonats a la caverna

Hi han volgut posar remei els responsables del parc de les cavernes de Carlsbad, a Nou Mèxic (Estats Units), quan s'han trobat amb un cas de manual que ho demostra.

En una de les coves que visiten els turistes, els guardes es van trobar una bossa abandonada plena de Cheetos, que havien fermentat i els animals que hi viuen n'havien escampat els fongs i altres microbis: 

"Els grills, els àcars, les aranyes i les mosques aviat es van organitzar en una xarxa tròfica temporal, dispersant els nutrients per la cova i les formacions circumdants." 


Contaminació per fongs escampats pels animals de la cova

Per evitar que alteressin l'equilibri ecològic de la cova, els guardes van netejar les superfícies que havien quedat visiblement contaminades amb cultius dels fongs escampats pels animals.

Hi van dedicar una bona estona, i també van decidir mostrar el cas a Facebook, tot aprofitant l'ocasió per explicar com pot afectar un "petit canvi" negatiu un lloc com aquell:

"A escala de la perspectiva humana, una bossa d'aperitius abandonada pot semblar trivial, però per a la vida de la cova pot canviar el món."


Va passar l'estiu del 2023

La publicació al perfil de Facebook del parc es va fer fa dotze dies, però l'incident de la bossa de Cheetos va passar fa més d'un any, i se la va trobar Erich B. Koenig, guarda del parc.

Estava fent la ronda nocturna per assegurar-se que no quedava ningú a dins de la cova, quan va veure la bossa i el va sobtar que els snacks taronges en poques hores s'haguessin convertit en una pols beix:

"Va ser fascinant la rapidesa amb què la natura es va posar a fer feina per aprofitar aquests recursos inesperats dins d'un ecosistema habitualment molt àrid."

Un petit assaig a Facebook

Koenig ho ha explicat a Outside, una revista d'activitats esportives i aventura, i també que fa mesos els responsables de comunicació del parc van demanar-los continguts per publicar a les xarxes socials.

Koenig va recordar la bossa de Cheetos, ho va proposar i va ser l'encarregat d'escriure el text que acompanya la publicació, que segurament ha estat en bona part el responsable de l'impacte que ha tingut.

Aquesta és l'arrencada del text:

"Grans o petits, tots tenim impacte allà on anem. La manera com triem interactuar amb els altres i el món que compartim junts té efectes en cada moment."

Molts grans mitjans se n'han fet ressò

El ressò mediàtic, que ha sorprès Koenig, ha estat notable: ho han explicat mitjans com la CNN, el Washington Post, l'NPR (la ràdio pública dels EUA) o l'agència Associated Press.

Ell explica que no va escriure el text amb la intenció de fer avergonyir la persona que va deixar la bossa abandonada, ni cap de les persones que habitualment fan coses similars:

"No es tractava d'assenyalar amb el dit a ningú; sé que la retòrica al voltant d'aquestes coses pot fer sentir algú culpable, però tant de bo que la propera persona que pugui deixar una bossa de Cheetos abandonada pensi sobre l'impacte que pot tenir."

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient Contaminació
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut