La "rave" de Llinars del Vallès de Cap d'Any del 2021 va aplegar un miler de persones (Europa Press/Lorena Sopena)

Com s'organitzen les "raves" il·legals i per què els Mossos no solen desallotjar-les

Participar en una "rave" no és delicte, però sí que se'n poden identificar els organitzadors o assistents en determinats casos
Redacció Actualitzat
TEMA:
Policial

Sant Jordi Desvalls és l'últim municipi on s'ha alertat de l'organització d'una "rave" il·legal, en aquest cas en terrenys de propietat privada, una antiga sorrera de la localitat veïna de Cervià de Ter. Aquests esdeveniments són festes amb música tecno que també han fet pujar els decibels recentment a Muntanyola, Sarral, Torà, Castellfollit del Boix o Camarasa, entre d'altres, amb queixes de veïns pel soroll i la brutícia i també d'alguns alcaldes per la falta d'intervenció policial. Com s'organitzen aquestes festes i per què els Mossos no solen desallotjar-les?

Els promotors no fan públic el punt de trobada fins a última hora. D'aquesta manera, aconsegueixen que, quan els Mossos d'Esquadra arriben al lloc, la festa ja estigui en marxa, amb música a tot volum i centenars de persones que sovint estan sota els efectes de l'alcohol i les drogues.

Una de les "raves" més sonades va ser la que, el Cap d'Any del 2021, en plena pandèmia, va aplegar un miler de persones durant més de 40 hores a Llinars del Vallès.

Una de les assistents a la "rave" de Llinars de Vallès el 2021 (Europa Press/Lorena Sopena)

En aquest cas, en contra del que sol ser habitual, els Mossos sí que van desallotjar la festa, en un operatiu complex i que era important fer per la situació sanitària i el perill de contagi de la covid.

Participar en una "rave" no és delicte

Els antiavalots, però, no actuen habitualment a les "raves". Fonts policials expliquen a TV3 que sempre se segueixen criteris de proporcionalitat i que, en molts casos, el sentit comú obliga a no enfrontar-se a un grup nombrós de persones.

A més a més, no és delicte participar en una "rave".

Se'n poden denunciar els organitzadors, si se'ls identifica, per ocupar un espai que no és seu, i també els participants, si per exemple porten drogues a sobre.

Els Mossos controlen els accessos a la "rave" del Gironès (ACN /Ariadna Reche)


Reduir la festa perquè la intervenció dels Mossos sigui proporcionada

El que mira de fer ràpidament la policia és barrar el pas a la zona on s'està fent la festa il·legal, perquè no s'hi sumin més persones, però s'evita el cos a cos amb els que ja hi són.

Els controls als accessos serveixen també per identificar els qui van marxant i per assegurar-se que no condueixen beguts o drogats. Amb l'encerclament de la festa, la policia té com a objectiu que la "rave" vagi perdent públic i que arribi un moment en què deixi de ser multitudinària i, aleshores sí, es consideri que l'actuació policial és proporcionada.

 

ARXIVAT A:
Policial Mossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut