La Rambla de Barcelona s'ha tornat a omplir de gent
La Rambla de Barcelona s'ha tornat a omplir de gent (EFE/Marta Pérez)

Sant Jordi 2023: La Rambla recupera protagonisme a Barcelona i s'amplia la superilla literària

Els organitzadors valoren molt positivament la descentralització de la festa accelerada per la pandèmia, que consideren un "model d'èxit" a consolidar

RedaccióActualitzat

La Cambra del Llibre de Catalunya espera que el Sant Jordi d'aquest any recuperi l'esplendor anterior a la pandèmia i es consolidi la descentralització de la festa per evitar aglomeracions.

Ho han explicat els seus responsables aquest dijous a Barcelona, i han afegit que hi ajudarà que el 23 d'abril caigui en diumenge, cosa que ha de facilitar a tothom de participar-hi, i també hi ha la intenció que la diada s'estengui durant tot el cap de setmana.

En aquest sentit, el sector ha fet una crida que llibreries i floristeries puguin treure parada al carrer des del divendres, una possibilitat que depèn dels ajuntaments.


El Sant Jordi torna a la Rambla de Barcelona

De moment Barcelona ja ha donat el vistiplau a permetre-ho, i també ha anunciat que es recuperarà la Rambla com a espai preferent de la diada, des de Canaletes fins a la plaça Reial.

Però perquè la gent tingui més referències i s'evitin acumulacions excessives, es manté i s'amplia l'anomenada superilla literària estrenada l'any passat, que tornarà a ocupar el passeig de Gràcia.

Aquesta superilla tindrà una extensió de 154.000 metres quadrats, l'equivalent a 22 camps de futbol, i inclourà la rambla de Catalunya, en una zona que quedarà tallada al trànsit de manera gairebé total.

Com a novetat d'aquest any, la festa s'estendrà a la part baixa del carrer Gran de Gràcia, que quedarà també tallat i ocupat per parades de llibres i de roses.

Encara a Barcelona, es repetirà l'escenari de la plaça Universitat, que va ser la novetat de l'any passat, i es potenciarà el del passeig de Sant Joan, dedicat al còmic i la literatura infantil i juvenil.

Una parada de llibres de la Rambla Nova de Tarragona
Una parada de llibres de la rambla Nova de Tarragona durant la diada de Sant Jordi (ACN / Eloi Tost)

Com serà a Tarragona, Lleida i Girona

A les ciutats de Lleida i de Tarragona es repetirà la ubicació central de l'any passat pel que fa a la concentració de parades, a la rambla de Ferran i a la rambla Nova respectivament, mentre a Girona s'ocuparà el recinte de La Copa de la Devesa.

L'any passat ja estava prevista aquesta ubicació, però per la previsió de pluja es va fer a cobert, una decisió que es va provar encertada, perquè va evitar les destrosses que hi va haver a altres llocs.

Segons s'ha explicat aquest dijous en la presentació de la diada, el model de descentralització ja es va començar a implantar abans de la pandèmia, i aquesta la va accelerar.

El balanç és molt positiu, i els responsables el qualifiquen ja de "model d'èxit" a consolidar i a aplicar de manera més decidida cada any.

La presentació del Sant Jordi 2023 l'han feta al Palau Robert de Barcelona el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, el del Gremi de Llibreters, Eric del Arco, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí:

Confien que els llibres arribaran a temps

Pel que fa a les dificultats de distribució de llibres que arrosseguen des de l'estiu, Del Arco s'ha mostrat confiat que no afectaran per aquest Sant Jordi:

"Nosaltres estem tranquils, hem vist una evolució molt positiva i estem treballant amb una gran normalitat i amb índex d'entrega bastant just."

"Estem tancant algunes cosetes que queden, però penso que podem dir que afrontem un Sant Jordi que, si no passa res extraordinari, serà normal pel que fa a l'arribada dels llibres."

Va ser durant la tardor que la fusió de dues grans distribuïdores de llibres en català, Àgora i Les Punxes, va portar a problemes greus de subministrament a les llibreries.

Van superar la campanya de Nadal com van poder i una vintena d'editorials van optar per canviar de distribuïdora i confiar en una de basca.

 

ARXIVAT A:
LiteraturaSant Jordi
Anar al contingut