Un de les places se situarà al pla de l'Os o pla de la Boqueria (Ajuntament de Barcelona)

Com serà la nova Rambla de Barcelona: un espai més verd, veïnal i cultural

Les obres es faran en 5 fases i començaran l'any que ve per la part baixa, Colom i Santa Madrona

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Després de molts anys d'espera, Barcelona començarà l'any que ve la reforma de la Rambla per convertir-la en un espai més verd, pensat per als veïns i que doni més protagonisme als equipaments culturals i els comerços de la zona.

L'Ajuntament ho ha aprovat per unanimitat i hi destinarà 44,5 milions d'euros. La Rambla continuarà tenint les floristes de tota la vida i els quioscos de premsa, però definitivament desapareixeran les parades d'ocellaires.

La reurbanització del passeig es farà en 5 fases, començant pel tram que va entre Colom i Santa Madrona. Entre altres canvis, es crearan tres grans places o espais singulars: Moja-Betlem, el Pla de la Boqueria i el Pla del Teatre, que posaran en valor el patrimoni arquitectònic de cada zona.

Les obres començaran a la part baixa de la Rambla (Ajuntament de Barcelona)(Ajuntament de Barcelona)

S'establirà un sol carril de circulació en cada sentit, reservat per a veïns, bicicletes i transport públic. Les voreres tindran un mínim de 3 metres d'amplada per afavorir el comerç i recuperar els veïns, dos objectius que –segons la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz– són l'essència de la reforma.

"És important que el projecte de la Rambla es faci de manera integral i que estigui enfocat a recuperar el carrer i fer-lo més nostre a través de dinàmiques que no només evitin l'expulsió de veïns del barri, sinó que els atreguin i, sobretot, que protegeixi el comerç de proximitat i fins i tot, que incorpori noves dinàmiques de comerç."

"Aconseguir que la transformació del centre de la ciutat millori la vida dels veïns, preservant sempre la història i el patrimoni d'aquest carrer tan emblemàtic per a la ciutat."


També es reubicaran els quioscos de premsa i els de flors, perquè no quedin els uns davant dels altres. I el 2022 també serà l'any que desapareixeran els dels antics ocellaires; són 11 quioscos que ara es dediquen a vendre productes diversos i que se suprimiran.

L'objectiu del districte de Ciutat Vella és que s'aconsegueixi més espai per passejar-hi, zones d'estada amb bancs sota els arbres i eliminar oferta turística.

Les floristes, davant de la Virreina, continuaran sent un element distintiu (Ajuntament de Barcelona)

Començar per Colom

Un cop han arribat els informes favorables del Ministeri de Defensa –que faltaven per completar la documentació–, l'any que ve la reurbanització començarà pel tram més baix del recorregut. Entre Colom i Santa Madrona es farà la transformació més important del passeig i d'aquesta manera es complirà amb un deute veïnal i històric.

Es modificarà el traçat de l'avinguda de les Drassanes, que ara creua la Rambla en el tram més a prop de Colom, per millorar la connexió amb el litoral. Aquest encreuament se suprimirà i això donarà continuïtat al passeig, que s'allargarà fins a Colom formant una gran plaça diàfana de 300 m² davant l'edifici de la Comandància Naval de Barcelona.

Entre Colom i Santa Madrona s'unificarà l'espai en una plaça de 300 m² (Ajuntament de Barcelona)

El paviment és un dels elements principals de la transformació que ha projectat l'equip km-ZERO, liderat per l'arquitecta i exregidora Itziar González, guanyadors fa 3 anys del concurs internacional de transformació del passeig.

El paviment cobreix tot l'espai de l'eix, i fa d'element unificador de façana a façana. Serà de peces de diferents formats de pedra natural, granit i pòrfir.

L'enllumenat s'unifica també amb un únic disseny més simple i funcional. I pel que fa a l'arbrat, s'ampliaran els escocells i es millorarà el drenatge i el subsol.

El paviment continu de costat a costat unificarà tot el passeig (Ajuntament de Barcelona)


Connexió entre el Raval i el Gòtic

El projecte s'ha elaborat amb la col·laboració ciutadana i preveu una nova ordenació per millorar l'accés i la connexió entre els barris del Raval i el Gòtic, fent de la Rambla un eix transversal a més de lineal com fins ara.

La intervenció, a més, se sumarà a la reforma de la Via Laietana prevista per a principis de l'any vinent i contribuirà a la reactivació del comerç local i del centre de la ciutat.

També contribueixen al flux transversal i longitudinal de la Rambla els tres espais-plaça que es distribueixen al llarg de l'eix, en tres cruïlles: l'espai entre el Palau Moja i l'església de Betlem, el pla de la Boqueria o pla de l'Ós, on hi ha el parterre de Miró, i el Pla del Teatre.

Les places connectaran els espais culturals de la zona i serviran d'àgores (Ajuntament de Barcelona)

Uns espais que funcionaran d'articulació amb els espais culturals del passeig, i com a àgores, on s'impulsaran esdeveniments musicals, culturals i de lleure.

ARXIVAT A:
Urbanisme
Anar al contingut