Una parella es fotografia fent-se un petó a la plaça Reial de Barcelona, el Sant Jordi 2021

Com serà Sant Jordi a Barcelona: 12 espais amb una superilla de llibres i roses

Els llibreters preveuen que les vendes de la pròxima diada tornin a nivells d'abans de la pandèmia i a la capital catalana hi haurà un rècord de parades
Actualitzat
TEMA:
Sant Jordi

El Sant Jordi 2022 aspira a recuperar la normalitat de la festa perquè es preveu que no hi hagi restriccions. El dia del llibre i la rosa cau en dissabte i els llibreters confien que serà una jornada "molt participativa" en què les vendes tornin a nivells d'abans de la pandèmia.

Per la diada del 2021, tot i les limitacions d'aforament als espais habilitats, es van vendre un milió de llibres. El 2019 van superar els 1,6 milions.


La "superilla" barcelonina, un dels 12 grans espais de la ciutat

Aquest any s'han multiplicat els espais, n'hi haurà 12 en 7 districtes, per donar-hi el màxim de fluïdesa. S'organitzaran zones lliures a l'entorn d'aquests espais i una disposició de parades que faciliti la circulació, segons la Cambra del Llibre. Es manté el model que aposta per donar un espai diferenciat als professionals del llibre i les roses.

En el cas de Barcelona, ja es va anunciar la "superilla" de Sant Jordi a l'Eixample. La novetat principal és que s'ocuparà tot el passeig de Gràcia, de la Gran Via a la Diagonal, i diversos carrers transversals que connectaran el passeig de Gràcia amb la rambla de Catalunya.

Serà una zona pràcticament tallada al trànsit. També hi haurà llibreters i floristes a la plaça Universitat i el passeig de Sant Joan, que es recupera després de dos anys tancat per al còmic, la novel·la gràfica, la literatura infantil i juvenil i el públic familiar.

A banda, s'habilitaran 6 espais més: a Ciutat Vella es torna a apostar per la plaça Reial i el passeig Lluís Companys, que enllaçarà amb el passeig de Sant Joan. També hi haurà parades a la Rambla, només de professionals del districte.

A Gràcia, serà a la plaça de la Vila i a la de Salmerón, al capdamunt dels jardinets.

A les Corts, les parades seran a la Diagonal, a l'altura de la plaça Valdivia.

Al Poblenou, la rambla és l'espai escollit perquè s'hi posin les parades.

A Sant Andreu, la plaça Orfila.

I a Sarrià, la plaça del mateix nom.

La Cambra del Llibre i l'Ajuntament de Barcelona han pactat que totes les llibreries puguin tenir una parada al carrer, davant de l'establiment, tant el divendres 22 com el dissabte 23 d'abril, per afavorir l'accés i la descongestió dels espais.

En total, a Barcelona hi haurà un rècord de parades en espais professionals, 300, de les quals 170 amb signatures dels autors, i 103 davant de les llibreries.

La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, confia que creixeran tant la participació com les vendes:

"Hi ha moltes ganes de fer i recuperar Sant Jordi, de trobar-se amb les llibreries i els autors i autores, de carrer. Estem segurs que es traduirà en molta participació i vendes arreu de Catalunya."

Per la Cambra del Llibre, que representa editors, impressors, distribuïdors i llibreters, aquest Sant Jordi "pot ser un punt d'inflexió en la consolidació de l'increment dels índexs lectors consignats en els dos últims anys". Ho afirma Patrici Tixis, que creu que la diada ajudarà a la recuperació del sector.

Clients mirant llibres en una parada de Barcelona (EFE / Marta Pérez)

L'efecte cap de setmana

El fet que Sant Jordi sigui un dissabte pot fer augmentar l'afluència de gent a Barcelona i també en determinades comarques.

Llibreters i floristes han acordat espais propis a Girona (a la Copa-Devesa), Mataró, Terrassa, Tarragona (a la rambla), Badalona, Lleida (a l'avinguda Francesc Macià-rambla de Ferran) o Banyoles.

La festa del 2022 s'acosta i els sectors implicats confien que en un "gran Sant Jordi", una diada en creixement continu que aspira a ser declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco.

Una parada de flors a Tortosa (ACN/ Anna Ferràs)
ARXIVAT A:
Literatura Sant Jordi
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut