Una visita en una unitat post-Covid
Una visita en una unitat post-Covid

Com s'atén els malalts post-Covid? Les unitats especialitzades, sense pressupost

Més del 20% de les persones que han passat la Covid tenen seqüeles que s'han de tractar; se'ls atén a les primeres unitats hospitalàries especialitzades, però la falta de recursos, protocols i especialistes dificulta donar-los la millor atenció

Actualitzat

Les dades de la Covid confirmen que la pandèmia està entrant en fase de control, però les xifres no reflecteixen els pacients a qui els han quedat seqüeles i que encara necessiten atenció. Són entre un 10 i un 20% dels que han passat la infecció.

Són dos grups de pacients. Per una banda, els que van passar una Covid greu i després els queda sobretot afectació respiratòria. I per l'altra, majoritàriament dones que van passar una infecció lleu o moderada --sense ingressar a cap hospital-- però els ha quedat simptomatologia molt variable i oscil·lant, com a mínim dos mesos després.

Els seus símptomes els tracten a unitats post-Covid, creades principalment a iniciativa dels professionals. Però encara no tenen cap pressupost definit, ni està aclarit què ha de tenir una unitat d'aquestes característiques.

Al març el Departament de Salut va publicar una guia per atendre aquestes persones. El plantejament passa per fer-ne el seguiment des de l'atenció primària, i quan cal, derivar-los a un dels 20 especialistes que formen part de la unitat post-Covid, però no sempre amb els temps d'espera que voldrien.

I és que la unitat s'ha creat amb dues infermeres i un parell de metges, que hi dediquen part del seu horari. Però la resta d'especialistes que en formen part no tenen pressupost extra per atendre els nous pacients.

El Servei Català de la Salut admet que les unitats post-Covid encara no estan sistematitzades; unes unitats, amb una dificultat afegida, que és haver de gestionar la incertesa d'una malaltia que encara no té un tractament específic. Ho expliquen, en el següent vídeo, Judith Villar García i Diana Badenes, que porten la unitat de l'Hospital del Mar:

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Salut
Anar al contingut