Foto del nou govern del País Valencià després de la sortida de Vox (EFE/Biel Aliño)
Foto del nou govern del País Valencià després de la sortida de Vox (EFE/Biel Aliño)

Com queden els governs del PP sense Vox: dimissions, cessaments i dos desacataments a Abascal

El País Valencià i Aragó han aprofitat per reestructurar conselleries, dos consellers de Vox rebutgen plegar i el Govern Balear es queda sense el suport de l'extrema dreta. Feijóo diu que Vox "s'ha passat de frenada".

RedaccióActualitzat

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha comparegut aquest divendres després que ho fessin els cinc presidents autonòmics afectats pel trencament amb Vox. El missatge és el mateix: els populars continuaran governant, ara en solitari, a les cinc comunitats. Totes tenen els pressupostos d'aquest 2024 aprovats i ara buscaran acords puntuals per seguir governant i evitar unes eleccions anticipades.

Feijóo ha dit que Vox "s'ha passat de frenada" i que el PP complirà amb el compromís adquirit. Admet que hi haurà dificultats, però confia que les sabran superar.

El president popular assenyala una facció de Vox com a responsable de la trencadissa i ha tingut paraules d'elogi per als presidents que ara entomen el que queda de legislatura sense el suport de l'extrema dreta.

Feijóo ha carregat contra Vox pel trencament dels pactes de govern (Europa Press/A. Pérez Meca)

No tots els consellers de l'extrema dreta han plegat: dos --a Extremadura i a Castella i Lleó-- han decidit continuar en els governs populars tot i la decisió del comitè executiu del partit.


País Valencià: Mazón nomena els nous consellers

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha estat un dels primers a reaccionar: tan bon punt s'ha sabut que Vox trencava els pactes de govern, ha cessat de manera fulminant els tres consellers de la formació d'extrema dreta, una mesura que el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat aquest mateix dijous a la nit.

En una roda de premsa, Mazón ha tret pit aquest divendres de la gestió de govern que ha fet durant un any i ha lamentat que Vox prengués la decisió de trencar el pacte de manera unilateral "i des de fora de la comunitat".

El president de la Generalitat Valenciana descarta un avançament electoral i ja ha nomenat els nous consellers que formaran part del nou executiu. Carlos Mazón vol esgotar la legislatura i ha avançat que buscarà suports amb una estratègia de "geometria variable".

Mazón ha reduït el nombre de conselleries de deu a nou i deixa una sola vicepresidència, que queda en mans de Susana Camarero. A més, el president valencià ha reestructurat els departaments.

Els consellers cessats són Vicente Barrera, fins ara vicepresident primer i titular de Cultura i Esports; Elisa Núñez, titular de Justícia i Interior; i José Luis Aguirre, al capdavant, fins ara, d'Agricultura.


Castella i Lleó: un conseller de Vox es manté al govern

No tots els consellers de Vox han acatat les ordres del partit. El conseller de Cultura de Castella i Lleó, Gonzalo Santonja, continuarà a l'executiu d'Alfonso Fernández Mañueco, que ha garantit l'estabilitat del seu govern tot i la decisió "injustificada i incomprensible" de Vox.

Mañueco ha acceptat la dimissió dels altres dos consellers d'extrema dreta, Gerardo Dueñas --d'Agricultura-- i Mariano Veganzones, d'Indústria. També ha plegat el vicepresident, Juan García-Gallardo Frings.

El president ha apuntat que la posició de les comunitats respecte a l'acollida dels menors és la mateixa des del 2021, i ni el 2022 ni el 2023 el partit d'extrema dreta en va dir "res".


Extremadura: el conseller rebel

A Extremadura, l'únic conseller de Vox, Ignacio Higuero, titular de Gestió Forestal i Món Rural, rebutja dimitir, anuncia que es donarà de baixa del partit i es mantindrà en el càrrec. La presidenta de la comunitat, María Guardiola, qualifica la decisió "d'un pas valent i compromès".

Guardiola ha assegurat que el govern que presideix continuarà "treballant com ho ha fet fins ara" amb l'objectiu que hi hagi estabilitat a la regió.

La presidenta d'Extremadura, María Guardiola, amb el conseller de Vox, Ignacio Higuero (EFE/Jero Morales)

Aragó: "No permetrem que afecti la vida dels aragonesos"

El president d'Aragó, Jorge Azcón, ha anunciat aquest divendres el nou organigrama del seu executiu, ja sense els dos consellers de Vox. Igual que Mazón, s'ha vantat de la bona gestió que diu que ha fet el govern.

Azcón ha anunciat que el govern continuarà governat pel PP i ha agraït la tasca dels dos consellers de Vox que ara han deixat l'executiu, Alejandro Nolasco --titular de Desenvolupament Territorial, Despoblació i Justícia-- i Ángel Samper --conseller d'Agricultura fins a aquest dijous. "No permetrem", ha assegurat, "que això afecti la vida dels aragonesos".

Azcón no només substitueix els dos consellers, sinó que, igual que Carlos Mazón, fa una reestructuració de les conselleries. Deixa caure una de les dues vicepresidències i situa Mar Vaquero com a única vicepresidenta i consellera de Presidència. Vaquero continuarà, a més, al capdavant d'Economia, conselleria que integrarà, a partir d'ara, la cartera de Justícia.

El president d'Aragó, Jorge Azcón, ha informat de la reestructuració de govern (Europa Press/Marcos Cebrián)

Dimissions a Múrcia

El vicepresident del govern de Múrcia, José Ángel Antelo, i el conseller de Foment, José Manuel Pancorbo, tots dos de Vox, presenten aquest divendres la dimissió al president murcià, Fernando López Miras.  En aquest cas, el PP està tan sols a dos escons de la majoria absoluta i, com els altres quatre presidents del PP, descarta convocar eleccions.


Balears: "El full de ruta és el del PP"

A les illes Balears, on el partit d'extrema dreta no governa però dona suport al PP, la decisió trasbalsa l'estabilitat parlamentària. El suport de Vox va permetre la investidura de la presidenta Marga Prohens. Aquest divendres, Prohens ha demanat a la formació que deixi la presidència del Parlament, que ostenta Gabriel de Senne.

Prohens també assumeix que l'acord de 110 punts firmat amb la formació d'extrema dreta està trencat: "El full de ruta a partir d'ara és el programa del PP."

Aquest dijous, el PP de les Illes admetia estar sorprès per la decisió del partit d'Abascal. Ara, Prohens haurà de buscar suports puntuals per aprovar mesures concretes, i reconeixen que s'obre una escletxa amb els diputats díscols de Vox que la direcció del partit ja va intentar expulsar fa uns mesos. El president del Parlament --de Vox-- podria ser una de les primeres víctimes de la trencadissa.


Pedro Sánchez: "Avui és un gran dia"

Des de Washington, on assisteix a la cimera de l'OTAN, el president Pedro Sánchez ha celebrat la notícia i ha instat el PP a donar suport a la reforma de la llei d'estrangeria.

 

ARXIVAT A:
MigracionsPPVox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut