Haniyeh era el negociador de Hamas i l'interlocutor de Qatar en les negociacions per un alto el foc a Gaza (Reuters/Mohamed Azakir)

Com pot afectar el Pròxim Orient l'assassinat del líder de Hamas, Ismail Haniyeh

La desaparició de Haniyeh en plena de crisi de Gaza obre molts interrogants sobre com afectarà en les negociacions per a un alto el foc i si aprofundirà el risc d'una guerra regional

Actualitzat

L'assassinat del líder de Hamas, Ismail Haniyeh, ha disparat les tensions al Pròxim Orient, ja de per si elevades per la guerra d'Israel a Gaza. El cap polític de la milícia palestina era a Teheran en la presa de possessió del nou president iranià, Masoud Pezeshkian, i l'assassinat s'ha produït en dependències de la Guàrdia Revolucionària.

Les autoritats xiïtes atribueixen l'assassinat directament a Israel i Pezeskhian ha advertit l'estat jueu que "farà que es penedeixi d'aquest fet". La desaparició de Haniyeh en plena de crisi de Gaza obre molts interrogants sobre com afectarà en les negociacions per a un alto el foc, si aprofundirà el risc d'una guerra regional i quin paper faran Washington i l'Iran en aquesta nova escalada.

Desapareix el negociador per a un alto el foc amb Israel

Malgrat estar al centre de les acusacions, el govern israelià no s'ha pronunciat oficialment sobre l'assassinat de Haniyeh. És habitual el silenci en les seves operacions a l'exterior. Per contra, Hamas ha promès que aquesta mort "no quedarà impune" i ho qualifica de "batuda sionista traïdora".

La seva desaparició podria torpedinar les converses per a un alto el foc a Gaza. Haniyeh, representant de Hamas a l'arena internacional, liderava les negociacions en representació de la milícia palestina i com a interlocutor de Qatar.

Precisament, les converses estaven estancades per l'intercanvi d'exigències entre les parts, sobretot, del costat israelià. Ara, amb l'assassinat de Haniyeh, l'expectativa d'un alto el foc pot estar més lluny que mai.

Mentre no arriba, Benjamin Netanyahu guanyaria temps per continuar amb la guerra a Gaza, el seu salvavides polític, malgrat les veus internes que li exigeixen eleccions i el retorn del centenar d'ostatges que encara són a la Franja.

Comerços tancats en la vaga general convocada per l'assassinat de Haniyeh, a la Cisjordània ocupada (REUTERS/Raneen Sawafta)

Els aliats regionals de Hamas demanen venjança

La mort d'Ismail Haniyeh a Teheran ha provocat una allau de condemnes contra Israel. Cal recordar, a més, que la regió estava en vigília pels bombardejos recents a Beirut, aquest dimarts, on va ser abatut Fuad Shukr, el número dos de Hezbollah --la milícia libanesa aliada de l'Iran i Hamas--.

De fet, amb motiu de la investidura del nou president iranià, Masoud Pezeshkian, diversos pesos pesants de l'anomenat "eix de la resistència" eren a Teheran en el moment de l'assassinat de Haniyeh.

Per això, les autoritats iranianes han respost amb fúria a aquest atac, perquè la seva reputació en matèria de seguretat ha quedat tocada, en un moment que volia enfortir el seu lideratge regional. Tant Pezeshkian com el líder suprem, l'aiatol·là Ali Khamenei, han promès venjar-se d'Israel.

"La República Islàmica de l'Iran defensarà la seva integritat territorial, la seva dignitat i el seu honor, i farà que els terroristes invasors es penedeixin d'aquesta acció covarda", ha dit el nou president iranià

Qatar, promotor de les converses entre Israel i Hamas, ha qualificat de "crim atroç" l'assassinat i acusa l'estat jueu de soscavar les possibilitats de pau al Pròxim Orient: "Com poden anar bé unes negociacions si una part assassina l'altra?" La milícia xiïta de Hezbollah assegura que la mort del cap polític de Hamas enforteix la seva "determinació" en la lluita contra Israel.  

Turquia també ha condemnat la mort de Haniyeh i ha advertit de l'amenaça de convertir l'ofensiva de Gaza en una guerra regional.

El president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, ha fet una crida a les forces de Cisjordània i de Gaza a respondre de forma unitària a aquest assassinat.

En aquest context, el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha dit que l'estat jueu no vol la guerra, però ha advertit: "Ens estem preparant per a totes les possibilitats." Es preveu que aquesta tarda es reuneixi el gabinet de seguretat de Netanyahu.

Aquestes reaccions en cascada mostren el perill d'una escalada bèl·lica al Pròxim Orient, que des de fa mesos s'està intentant contenir per vies diplomàtiques.

Haniyeh, al centre, amb l'aiatol·là Ali Khamenei, aquest dimarts a Teheran (Reuters)

Si hi ha guerra regional, quin paper hi tindran Washington i Teheran?

En cas que la guerra regional esdevingués una realitat, probablement arrossegaria els Estats Units a protegir el seu aliat, Israel. Tot això, mentre el nou president iranià, el reformista Masoud Pezeshkian, volia rellançar les tocades relacions amb Washington i reprendre les converses per al programa nuclear.

L'augment de la tensió al Pròxim Orient podria allunyar aquesta obertura diplomàtica, un escenari beneficiós per al govern de Netanyahu.

Per ara, Washington manté que l'escalada del conflicte "no és inevitable" i ha dit que farà el possible per "rebaixar la temperatura" al Pròxim Orient. El secretari d'Estat, Antony Blinken, ha subratllat que "res atura la importància d'un alto el foc" a Gaza.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIran
Anar al contingut