Com la crisi climàtica modificarà el turisme al sud d'Europa

El turisme continuarà augmentant a Europa, però s'obrirà una bretxa nord-sud en què països com Espanya, França, Itàlia, Grècia i Croàcia perdran visites en favor de la República Txeca, Bulgària o Dinamarca

Les onades de calor, cada cop més intenses i més llargues, acabaran passant factura a la indústria turística? La Comissió Europea ha fet un estudi per respondre a la pregunta, i la resposta és que sí. Si ens poséssim en un escenari d'augment global de les temperatures mitjanes de quatre graus, els actuals motors turístics de l'Estat perdrien visites a favor de zones menys afectades per la calor. Hi hauria una divisió nord-sud que es reproduiria a la resta d'Europa.

Isabelle Anguelovski, professora de recerca de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), explica que l'estudi "mostra que el nombre d'europeus disposats a viatjar al Mediterrani de juny a novembre ha caigut un 10% el 2023 en comparació al 2022". 

"Això és per les altes temperatures, els incendis... una sensació que no es gaudeix."

Les elevades temperatures, a més, suposarien un repte a nivell laboral. Anguelovski afirma que hi ha molts menys treballadors que estan disposats a treballar en condicions tan pèssimes, perquè el canvi climàtic té un impacte en la salut.

"És un tema de justícia social: com treballa la gent dels hotels, de les terrasses, de la recollida de residus, en condicions climàtiques que són inaguantables i que tindran un impacte també en qui estarà disposat a venir a Espanya, a Catalunya."

La bretxa nord-sud del turisme

Europa és la regió més visitada del món, i deixar de ser-ho tindria un fort impacte econòmic. Un altre informe recent de la Comissió pronostica que el turisme continuarà augmentant al Vell Continent, però s'obrirà una bretxa nord-sud. Mentre que amb un augment global de la temperatura d'entre un i mig i dos graus els efectes sobre la demanda turística són reduïts, en el pitjor escenari --amb un increment de temperatures de quatre graus-- països del sud com Grècia i Xipre perdrien entre un 8% i un 7% de turistes, respectivament.

Però també zones d'Espanya, Portugal i Itàlia perdrien turistes. Els dos primers, més d'un 3%, i Itàlia, un 1,7%. I per quines destinacions optarien? Previsiblement, per les regions del centre i el nord d'Europa, com Dinamarca, que augmentaria en un 6,6% les visites; el Regne Unit, més d'un 7,5%, o Alemanya, gairebé un 4% més.

 
De fet, allà ja hi ha una zona que comença a batejar-se com la Mallorca alemanya. És la regió de Lübeck, al mar Bàltic, on s'està construint un megacomplex de vacances, amb hotels, restaurants, botigues de moda, complexos esportius…, tot a primera línia de costa, i no és l'única zona del país que està experimentant aquest repunt, malgrat el rebuig que desperta en part de la població local. Previsiblement estarà completament acabat el 2025. 

Però el que apunta aquest estudi, de moment, són tendències en escenaris més o menys greus. Ara per ara, però, els experts consideren que, de moment, aquí a Catalunya, el turisme de sol i platja és encara molt resilient, i la sèrie històrica d'altes temperatures, massa curta per provocar un canvi massiu.

"El turista deixarà d'anar a les destinacions si hi ha un anunci de pluja i forts vents", explica Anna Ribas, catedràtica de Geografia de la Universitat de Girona:

"Difícilment deixarà d'anar a aquestes destinacions si la setmana abans hi ha un anunci d'augment de temperatura i farà molt de sol."

Un creuer al port de Barcelona aquest agost (EFE/Alejandro García)


Davallada el juliol i l'agost

El que també apunta l'estudi és una davallada de turistes a Europa durant els mesos més calorosos (juliol i agost), que, en canvi, es veuria compensada per increments entre el març i el maig i també entre l'octubre i el novembre. Un canvi, doncs, en la manera de fer vacances.

Per això, Anna Ribas apunta que aquest turisme de sol i platja dona oportunitats a la desestacionalització turística i allarga la temporada perquè des del maig fins al novembre tenim molts més dies amb situacions de confort tèrmic.

On sí que es comencen a veure els canvis, però, és en el turisme de neu. Amb menys nevades, s'està optant per potenciar el turisme de muntanya, on l'esquí ha deixat pas al senderisme o el ciclisme.

Segons un informe de Nature Climate Change, el 95% de totes les estacions d'esquí europees, i sobretot les dels Pirineus, perquè estan més a sud, estaran molt afectades pel canvi climàtic. Per Anguelovski, "el canó de neu només resol una petita part".

"Això a nivell d'estacions d'esquí significa fer una estació de quatre temporades, adaptar la muntanya a un turisme més de naturalesa, més respectuós amb el medi ambient."

En aquest sentit, Anna Ribas explica que moltes estacions d'esquí ja comencen a ser estacions de muntanya on es pot practicar ciclisme o senderisme, "un canvi que s'està donant a Catalunya, però també a França i a Suïssa".

ARXIVAT A:
TurismeCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut