Com evitar el contagi per aerosols, principal via de transmissió segons els científics

El contagi per aerosols és entre 100 i 2.000 vegades més probable que el contagi per gotes, segons el catedràtic en Química i Ciències Mediambientals José Luis Jiménez Palacios, que ens fa recomanacions per evitar-lo

Eduard QuerolActualitzat

Cada vegada hi ha menys dubtes a la comunitat científica que la principal via de contagi de la Covid-19 és per l'aire. En concret, a través de les partícules microscòpiques de saliva o mucosa que expel·lim quan parlem, respirem, tossim o esternudem. S'anomenen aerosols, poden transportar càrrega vírica i com més petits més estona floten a l'aire.

Amb un diàmetre de cinc micres o menys --és a dir, 10 vegades més petit que un cabell humà-- floten en l'ambient. Es calcula que gairebé 3 de cada 4 contagis els provoquen aerosols, per sobre, per exemple, de les gotes de saliva (molt més grosses), que, abans de caure a terra pel seu pes, poden impactar en ulls, forats del nas o la boca d'un interlocutor sa (punts d'entrada de la infecció).

En espais tancats i mal ventilats amb una persona infectada parlant durant estona, els aerosols s'anirien acumulant i, per tant, també s'aniria incrementant el risc de contagi per a la gent del seu voltant.

Malgrat l'evidència científica creixent, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) encara es mostra reticent a acceptar la transmissió per inhalació d'aerosols. Tot i així, l'organització internacional sí que publica recomanacions --en consonància amb les dels científics-- per garantir una ventilació adequada.

"El contagi per aerosols és entre 100 i 2.000 vegades més probable que el contagi per gotes"

De fet, el juliol passat 238 científics d'arreu del món ja van fer arribar a l'OMS un comunicat conjunt en què alertaven del rol dels aerosols en la transmissió de la Covid.

Hem entrevistat un d'aquests experts que van signar la carta adreçada a l'OMS, José Luis Jiménez Palacios, catedràtic en Química i Ciències Mediambientals de la Universitat de Colorado. El primer que Jiménez reitera és l'acumulació d'"evidència científica" i de científics que pensen que "la majoria dels contagis són per aerosols".

"En parlar, per cada una gota hi ha 1.000 aerosols; quan estàs parlant amb algú a prop, el contagi per aerosols és entre 100 i 2.000 vegades més probable que el contagi per gotes."


Jimenez fa una analogia entre el comportament dels aerosols i el del fum del tabac: "Com quan ensumes all a l'alè d'algú i te'n vas allunyant, i respires cada vegada menys ‘fum'". Ara bé, afegeix, "si després et quedes a la mateixa habitació --i està mal ventilada-- sí que es veurien casos de contagi".

Precisament aquesta dinàmica és la que es va viure durant l'assaig d'un cor de 60 cantaires als Estats Units: una persona va contagiar-ne 52 en només dues hores i mitja. Són casos de supercontagi.


Recomanacions per evitar els contagis per aerosols

"Entre el 10% i el 20% dels contagiats contagien el 80% dels nous contagiats", apunta Jiménez Palacios. I proposa diverses mesures per reduir el risc de contagi per aerosols.

La principal, portar sempre mascareta, ben ajustada al rostre, sense forats que deixin entrar micropartícules. A més, afegeix, "cal fer les coses a l'aire lliure, amb distància i amb mascareta; a les coses que siguin amb distància, mascareta i a l'aire lliure, no posar-hi mai cap restricció".

Al mateix temps alerta, però, que "qui faci coses a l'aire lliure sense distància i sense mascareta, sí que es pot contagiar".

I si no hi ha més remei que fer una activitat a l'interior? "Cal ventilar i tenir les finestres obertes", assenyala el catedràtic.

I també aconsella que es facin servir uns petits aparells que mesuren la quantitat (parts per milió) de diòxid de carboni (CO2) a l'aire. Tenen un cost d'uns 150 euros i indiquen la proporció d'aire "exhalat" que hi ha a l'ambient. Per exemple, a cada aula d'una escola --mostra Luis Jiménez-- la lectura de l'aparell "no hauria de passar de 700".

D'altra banda, cal tenir en compte que no tots els espais es poden ventilar adequadament; els interiors sense finestres, sense anar més lluny. En aquest cas el científic proposa filtrar l'aire, és a dir, "treure el virus de l'aire".

Per aconseguir-ho caldria instal·lar-hi màquines filtradores que poden moure's d'una habitació a una altra, més grosses i més cares (amb preus al voltant dels 1.500 euros). Cada aparell s'hauria d'adequar a les necessitats de l'espai pel que fa a dimensions, ús o gent que hi desenvolupi activitat.

Jiménez Palacios col·labora des de fa unes setmanes en una comissió d'assessorament al govern espanyol. Aquest grup d'experts està fent propostes relatives a la transmissió de Covid per l'aire... i el catedràtic es mostra optimista perquè estan sent escoltats.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut