Grans de raïms secs per la falta d'aigua de la collita d'aquest agost (ACN/Neus Bertola Jordi Marsal)

Com es viu la verema al Priorat i l'Empordà, amb menys raïm per la sequera

La calor i la sequera han fet avançar la verema a la DO Montsant i la DOQ Priorat, dues de les principals del país, i es calcula que es collirà entre un 20 i un 35% menys de raïm, tot i que no n'afectarà la qualitat

Anna MasipActualitzat

La verema a denominacions com la Montsant i la Qualificada Priorat s'ha avançat entre dues setmanes i un mes per la calor i la sequera. En canvi, a la DO Empordà la campanya s'ha engegat en les dates tradicionals. La falta de pluges ha castigat moltes finques i en general a les tres DO es preveu una reducció de la collita d'entre un 20 i un 35%.


Reducció de la verema, però amb una qualitat excel·lent

En un any normal, la producció a la DO Montsant és de 7 milions i mig de quilos de raïm. Segons el president de la Cooperativa de Falset i membre de la Junta de la DO Montsant, Ricard Rull, "amb la mateixa calor si hi ha aigua no passa res, però portàvem molts mesos sense ploure i això ha produït un estrès hídric als ceps que no han brotat com ho havien de fer. En algunes finques s'ha hagut de treure el raïm en verd per afavorir que el cep brotés". Tot i baixar la producció, la qualitat de la collita serà bona, amb la carinyena i la garnatxa negra com a varietats majoritàries.

A la DOQ Priorat molts ceps han estat exposats a temperatures de més de 42 graus, provocant una maduració accelerada del raïm.

Segons el president de la DOQ Priorat, Sal·lustià Álvarez, a la llarga, els canvis climàtics provocaran també noves maneres de treballar: "Si per produir mil quilos de raïm et fan falta el doble de plantes que teníem, haurem d'adaptar-nos, però no es pot plantar el doble de plantes d'un any per l'altre. És aprendre molt del que ha passat ara i, si es mantenen els cicles climàtics que hi ha ara, hi ha d'haver tota una reforma en la conducció de les plantes i la gestió de la vinya".

En un any normal, a la DOQ Priorat es veremen més de 6 milions de quilos de raïm. La calor ha reduït la producció fins als 4.200.000 quilos. Però hi ha diferències considerables entre finques, segons la zona on estiguin situades.

Per exemple, Álvarez explica que "estem tenint indicadors que ens diuen que la gent està collint entre un 25 i un 40 % menys. Val a dir també que falten les parts més altes del Priorat, que són on va ploure més i, per tant, tindrem una major quantitat de collita. Així, podria ser que s'equilibrés una mica i finalment ens quedéssim en un 30 o 35% de reducció de collita."

La minva en la producció no afecta la qualitat, que assegura, serà excel·lent. A mitjans de setembre, la DOQ Priorat ja ha recuperat el ritme normal de verema i es calcula que la campanya estarà enllestida a principis d'octubre.


A la DO Empordà també creuen que tindran enllestida la campanya els primers dies d'octubre. Preveuen una verema de qualitat amb menys producció per la sequera i per l'acció dels senglars i cabirols. Els productors calculen que la verema serà d'unes 7.000 tones, un 20% menys que la mitjana.

A Catalunya hi ha 59 cellers que produeixen el 48% del vi català

Segons la federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), en algunes comarques com l'Alt i Baix Penedès, Alt Camp i Tarragonès es podria arribar al 80 % de pèrdues, i en conseqüència fer perillar la viabilitat de la vinya per culpa de la sequera.

De mitjana creuen que es perdrà un 48 % de la producció respecte a una verema en condicions normals. Calculen que la collita se situaria en uns 225 milions de quilos de raïm, en comptes dels 430 milions de quilos de mitjana. El responsable de vi i cava de la FCAC, Joan Josep Raventós, diu que "aquest és el segon any consecutiu de sequera i les cooperatives veuen amb molta preocupació que la manca de producció de la vinya impedeixi el proveïment dels clients habituals i provoqui una pèrdua de quota als mercats on es treballa de fa anys. Tot plegat podria dificultar el manteniment de l'ocupació del sector".

La FECAC demana a les administracions que s'accelerin els ajuts compromesos per als viticultors i demanen ajuts similars per a les cooperatives davant la possibilitat de veure perillar la viabilitat de l'empresa.

 

ARXIVAT A:
AgriculturaSequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut