Des del gener, les pràctiques formatives cotitzen encara que no siguin remunerades (iStock)

Com cotitzaran els becaris i qui pagarà les quotes? Totes les novetats a partir del 2024

Les persones que realitzin les pràctiques, a partir del 2024, es consideraran treballadores per compte aliè en el règim general de la Seguretat Social

RedaccióActualitzat

A partir de l'1 de gener, tots els becaris cotitzaran també a la Seguretat Social, encara que les seves pràctiques no siguin remunerades.

Aquest dijous, el Butlletí Oficial de l'Estat ha donat més detalls sobre com funcionarà el sistema. La norma havia d'entrar en vigor l'octubre passat, però l'aplicació va endarrerir-se per donar marge d'adaptació.
 

Què canvia a partir de l'1 de gener?

El passat març, el govern espanyol publicava la seva reforma de les pensions, amb diverses mesures per reforçar la solidaritat intergeneracional i abordar el problema de qui arriba a la jubilació amb trajectòries professionals irregulars, "marcades per la inestabilitat i la precarietat".

En aquest marc, hi va incloure la cotització de les pràctiques formatives. La norma demana expressament a les administracions que posin en marxa plans específics per erradicar el frau a la Seguretat Social associat a pràctiques formatives que, en realitat, encobreixen llocs de treball estructurals.


A qui afecta?

D'acord amb la norma, les pràctiques que queden sota el paraigua de la cotització a la Seguretat Social, remunerades o no, són les realitzades per alumnes universitaris, ja sigui per obtenir titulacions oficials com títols propis de les universitats, màsters de formació permanent o diplomes d'especialització o d'expert. També inclou les pràctiques de Formació Professional, excepte l'FP Dual. 

Quines són les cotitzacions?

En el cas de formacions remunerades ja existia l'obligació de donar d'alta a la Seguretat Social per cotitzar per pagaments econòmics o en espècie. En el cas de les activitats curriculars, la quota estava bonificada. Les quotes corresponen als contractes de formació en alternança. 

El canvi arriba amb les formacions no remunerades. D'acord amb el que estableix el BOE del 28 de desembre, la cotització serà de 2,54 euros per cada dia de pràctiques (contingències comuns), sense que es pugui superar la quota mensual de 57,87.

La quota per contingències professionals serà de 0,31 euros, amb un màxim mensual de 7,03 euros. Ara bé, les quotes per contingències comunes tindran una bonificació del 95%, de manera que la quota empresarial quedarà en 0,13 euros, amb un màxim mensual de 2,89 euros.

El BOE estableix que aquestes quotes estaran vigents fins que s'aprovin els pressupostos generals de l'Estat del 2024, que les actualitzarà si correspon.
 

Qui paga la quota?

Les persones que realitzin les pràctiques es consideraran treballadores per compte aliè en el règim general de la Seguretat Social. S'exclou, això sí, la protecció per atur.

En el cas de pràctiques remunerades, les obligacions amb la Seguretat Social les assumirà l'organisme o entitat responsable de finançar el programa de formació, i assumirà la condició d'empresari.

En el cas de les pràctiques no remunerades, la norma estableix que l'obligació correspon a "l'empresa, institució o entitat" on es desenvolupi la beca.

Ara bé, també obre la porta que, a la pràctica, qui acabi assumint el pagament de les quotes sigui el centre de formació responsable, si ho estableix el conveni de col·laboració amb l'empresa. Una opció que preocupa molts centres de formació.

De fet, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, demanava aquest dimecres una moratòria en l'aplicació de la norma.
 

Què passa si ja he començat la beca?

Si s'ha començat una pràctica abans de l'1 de gener del 2024 i encara no ha acabat, la norma serà aplicable a partir d'aquesta data, segons estableix el BOE.

S'estableix un termini excepcional, que finalitzarà el 31 de març, per comunicar-ho a la tresoreria de la Seguretat Social.

ARXIVAT A:
Educació Empresa
Anar al contingut