Com convèncer els joves perquè votin a les eleccions europees: "Ens hi juguem el futur"

Un estudi de la Universitat de Barcelona apunta que més de la meitat dels joves no votaran a les eleccions europees o no tenen una opinió formada sobre els comicis

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Alba Gil

Periodista de la secció de Política de TV3

@Gil_Alba
Actualitzat

Tenen entre 19 i 25 anys, estudien Dret, Comunicació, Ciències Polítiques o Medicina i s'han proposat una fita especialment ambiciosa: convèncer els seus companys perquè vagin a votar a les eleccions europees del 9 de juny.

Són un grup de joves que, a l'empara del projecte Europa Importa-Active Youth EE24, finançat per la Unió Europea, estan impulsant una iniciativa per fomentar la participació de la seva generació en els comicis. "Ens hi juguem el futur, que no decideixin per nosaltres", explica un d'ells, Adrià Carrillo.

Tal com explica la coordinadora del programa i professora de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona (UB), Mihaela Vancea, "hi ha un cert desconeixement i desinterès de la població jove sobre la política europea".

"Creiem que es deu sobretot a una manca d'informació sobre com funcionen les institucions europees. No es fa prou formació, no s'educa els joves quant al funcionament d'aquestes institucions i quina és la importància que tenen en la seva vida".

Una situació que, per a Vancea, és especialment "preocupant" en un context de canvis ideològics.

"Els últims estudis que s'han fet mostren una possible preocupació pel gir conservador de la població jove catalana i una pèrdua de la identitat europea i això és preocupant. És clar que hem d'arribar als estudiants per explicar-los que molts aspectes importants per a la seva vida diària es tracten a escala europea."

Per aconseguir-ho, els vuit participants del projecte estan desplegant una campanya de comunicació especialment activa a les xarxes socials, que transgredeix el llenguatge institucional tradicional.

Fan servir missatges creatius per generar "sensació de comunitat", un to "informal i proper" i referències a grups de música catalana que estan triomfant entre el jovent, com The Tyets, Julieta, Manel, Mushkaa, Oques Grasses o Figa Flawas, tal com explica Adrià Carrillo:

"Vam pensar en com podíem fer arribar a la gent jove, als nostres amics, que han de votar i que aquestes eleccions europees són importants. Vam creure que la millor manera era parlar com ho fem nosaltres i utilitzar la cultura popular."

Per Maria de Lluc Amengual, la clau de l'èxit de la campanya, gràcies a la qual ja han arribat a més de 10.000 persones, és precisament que està feta "per joves i per a joves":

"La política, avui en dia, està molt cremada i no atrau el jovent. Les campanyes que s'estan creant no s'acosten als joves, no van dirigides a ells i aquesta iniciativa és una oportunitat per canviar-ho." 

 

La majoria de joves opten per l'abstenció

En el marc de la campanya, també s'ha dut a terme una enquesta a 350 estudiants universitaris d'entre 18 i 24 anys que conclou que més de la meitat dels joves no tenen la intenció de participar en les eleccions europees o no tenen una opinió formada.

També revela que una mica més de la meitat no mostra interès en la política europea i apunta que sis de cada deu s'informen sobre aquesta temàtica només ocasionalment o mai. A més, quan se'ls pregunta sobre quins són els resultats previsibles dels comicis, un 75,5% no sap què respondre.

Una mica més de la meitat de joves no mostren interès en la política europea

Ara bé, quan s'obre la forquilla, les dades són més optimistes. Segons l'últim Eurobaròmetre, que engloba joves d'entre 15 i 30 anys, el 68% dels enquestats a l'estat espanyol diuen que tenen la intenció de participar en les eleccions europees, una xifra que es troba quatre punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea. Això malgrat que només el 46% diu que està al cas de la cita electoral.

Els motius per anar a les urnes són múltiples, però coincideixen en el fet que és la manera més efectiva de fer arribar als qui prenen decisions la veu d'una generació que, tal com assenyala l'estudi, busca preservar la pau i reforçar la seguretat i la cooperació internacional.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions europees 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut