L'eclipsi solar total serà el pròxim dia 8 d'abril
L'eclipsi solar total serà el pròxim dia 8 d'abril (iStock)

Com afecta un eclipsi solar els animals? Abelles que deixen de brunzir o gossos nerviosos

Un projecte de ciència ciutadana als Estats Units, amb el suport de la NASA, "escoltarà" la natura durant l'eclipsi de la setmana que ve per aprofundir en les evidències actuals

El 8 d'abril hi haurà un eclipsi solar total que es podrà veure des de diferents punts dels Estats Units, el Canadà o Mèxic. Mentre milions de persones miraran el cel, els científics aprofitaran per estudiar com afecta aquest tipus de fenomen l'activitat d'animals i plantes a la Terra.

L'eclipsi durarà poc més de quatre minuts i la Lluna taparà totalment el sol. Tot i que per als humans es tracta d'un esdeveniment fascinant, pot ser francament confús per als animals, ja que la sortida i la posta del sol dicten els patrons de comportament de moltes espècies.

Malgrat que s'han fet alguns estudis en eclipsis previs, que han demostrat els efectes sobre animals i plantes, la veritat és que no s'ha investigat gaire més enllà sobre aquesta qüestió. És per això que els científics han posat ara fil a l'agulla.

Brent Pease, professor de la Universitat del Sud d'Illinois Carbondale, és al capdavant d'un projecte de ciència ciutadana anomenat Eclipse Soundscapes, que se centrarà a escoltar la natura durant l'eclipsi. Gravaran durant les 24 hores del dia, durant cinc dies, començant dos dies abans de l'eclipsi:

"Els dos primers dies d'enregistrament serviran com a línia de base i l'eclipsi total serà l'acció. Els dos dies següents de gravació s'utilitzaran com a marcador per tornar a la normalitat."

El projecte pretén ajudar els científics a entendre com els animals i els insectes reaccionen a la pèrdua sobtada de llum, cosa que també podria ampliar la comprensió al voltant dels sistemes sensorials que tenen els animals, segons Pease.

"Els eclipsis ofereixen una oportunitat rara per avançar en la investigació ecològica mitjançant l'estudi de com la comunicació i el comportament de la vida salvatge responen als canvis sobtats i dramàtics dels estímuls naturals."


El mètode de treball

El projecte, finançat per la NASA, revisarà un altre estudi de fa gairebé un segle i implicarà 400 dispositius d'enregistrament, un centenar dels quals a càrrec de la universitat i la resta, desplegats per voluntaris des de diversos punts dels Estats Units.

L'àrea geogràfica objectiu del treball inclou qualsevol indret de les zones on es veurà plenament l'eclipsi, però els voluntaris també col·locaran uns quants dispositius d'enregistrament fora d'aquestes àrees per mesurar com es dissipen els efectes de la foscor de l'eclipsi a mesura que s'allunya de la línia central.

També hi haurà diversos zoològics que participaran en l'estudi, cosa que permetrà als investigadors observar el comportament dels animals de més a prop.

El 14 d'octubre del 2023 hi va haver un eclipsi solar parcial (EFE/Andre Borges)

"Ara estem en un punt en què tenim la tecnologia i la potència de càlcul per avaluar quantitativament amb molta precisió com poden canviar les coses en el moment de l'eclipsi", afirma.


Reaccions diverses depenent de cada espècie

Algunes investigacions han demostrat que els animals domèstics com els gossos i els cavalls, i els animals exòtics del zoo, com els babuïns i els flamencs, juntament amb alguns ocells salvatges, presenten comportaments nerviosos durant els eclipsis solars, com ara quedar-se en silenci i quiets, començar a caminar, agrupar-se i estar especialment vigilants.

Anteriors investigacions han demostrat, per exemple, que les abelles deixen de brunzir i tornen al rusc durant l'eclipsi. En acabat, es mostren desorientades, segons un article publicat a la revista científica Annals of the Entomological Society of America després de l'eclipsi del 2017. O els ocells, que es pensen que és l'hora d'anar a dormir.

També hi ha proves que les aranyes es posen a treballar en el manteniment de la teranyina --un comportament normalment nocturn-- per poder capturar possibles àpats.

Altres estudis han indicat que alguns animals, com certes espècies de rosegadors, o els cocodrils, no responen gens als eclipsis solars.

Els científics també esperen amb especial interès captar la reacció d'insectes sorollosos, com ara les granotes, els grills o les cigales.

El motor que hi ha darrere els efectes en els animals i les plantes és un gran canvi en els estímuls de llum, però el que també canvia en un eclipsi és la temperatura, que pot baixar significativament: fins a 10 graus, depenent de la humitat, quan el sol estigui completament tapat per la lluna.


La NASA també ho aprofitarà per estudiar l'atmosfera

La NASA també aprofitarà l'eclipsi solar total del dia 8 d'abril per fer diversos experiments científics per estudiar l'atmosfera superior.

Des de la base de l'illa Wallops, a Virgínia, la NASA llançarà tres coets sonda durant l'eclipsi per estudiar com es veu afectada l'atmosfera superior de la Terra quan la llum solar s'atenua momentàniament sobre una part del planeta.

 

ARXIVAT A:
CiènciaEstats Units
Anar al contingut