Comboi del Grup Wagner circulant per l'autopista M4 a prop de Vorónej, aquest dissabte (Reuters)

El cap de Wagner atura l'avanç cap a Moscou després de la mediació de Bielorússia

El comboi dels mercenaris havia arribat a 200 quilòmetres de Moscou, que havia activat l'alerta antiterrorista per minimitzar els riscos d'una escalada de tensió inèdita

RedaccióActualitzat

Les columnes del Grup Wagner han frenat l'avanç cap a Moscou. En un missatge d'àudio a Telegram, el líder dels mercenaris, Ievgueni Prigojin, ha assegurat que ho hauria ordenat als seus combatents per evitar un vessament de sang.

"Volien dissoldre la companyia militar Wagner. Ens vam embarcar en un marxa per la justícia el 23 de juny i en menys de 24 hores vam arribar a 200 quilòmetres de Moscou. En aquest temps no s'ha vessat ni una gota de sang, però ha arribat el moment en què es podria vessar. Entenent la responsabilitat que la sang russia s'aboqui per un costat, donem la volta a les nostres columnes i tornem a les bases"

Un canvi en el desafiament al Kremlin de Putin que ha arribat després de la mediació d'Aleksandr Lukaixenko, amb el vistiplau de Moscou. L'oficina del president bielorús afirma que el veí i aliat de Rússia ha aconseguit el compromís de Prigojin després que s'hagi garantit la seguretat de les forces de Wagner. Segons l'agència de notícies estatal de Bielorússia, Lukaixenko ha informat ja del resultat de les negociacions a Putin, una feina que el president rus li ha agraït.

Després de la desescalada, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha qüestionat en una piulada a Twitter la capacitat de gestió de Rússia: "És un complet caos", ha dit el líder ucraïnès. 

Un dia d'avanç

El Grup Wagner havia arribat a la regió de Lípetsk, a 200 quilòmetres de la capital. El governador de la regió, Igor Artamónov, ha anunciat aquesta tarda que combois del grup de Ievgueni Prigojin estan avançant per l'autopista M4 que comunica Rostov amb la capital russa, on l'alcalde ha declarat l'alerta antiterrorista a la ciutat i anunciat que "dilluns no serà laborable". 

En un missatge a Telegram el governador de Lípetsk havia assegurat que les autoritats locals "estan adoptant totes les mesures necessàries per garantir la seguretat de la població". Artamónov havia recomanat a la població "no abandonar casa seva i prescindir de viatges en qualsevol mitjà de transport" i havia assegurat que les infraestructures crítiques de la regió funcionen sense novetat. Després de la retirada de les forces de Wagner, la regió ha començat a aixecar restriccions.

Les autoritats de la regió de Kaluga, que té la capital a 180 quilòmetres al sud de Moscou, també estan prenent precaucions davant la proximitat de les tropes del grup Wagner. "La circulació s'ha restringit temporalment al transport de motor a les carreteres de la regió situades als territoris que voregen les regions frontereres amb la de Kaluga, és a dir, les regions de Tula, Briansk, Orlov i Smolensk", segons ha dit el seu governador de la regió, Vladislav Txaptxa. 

Els tancs del grup Wagner han controlat primer la ciutat de Rostov del Don (Reuters)

L'exèrcit rus ha bombardejat aquest migdia un comboi del Grup Wagner que circulava per l'autopista M4 als afores de la ciutat de Vorónej, capital de la regió del mateix nom, segons han informat testimonis de l'agència Reuters.

L'escalada de tensió inèdita entre el líder del Grup Wagner i el Kremlin ha esclatat aquest divendres després que Prigojin acusés l'exèrcit rus d'haver atacat amb míssils posicions dels seus mercenaris i assegurés que castigaria els culpables. Putin ha acusat els mercenaris, que fins ara eren uns aliats en l'anomenada "operació militar especial" a Ucraïna, d'"alta traïció".

Els mercenaris desafien el Kremlin avançant cap a Moscou (Reuters)

Moscou, en alerta antiterrorista

L'alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, ha informat en un comunicat a Telegram que "s'ha declarat l'alerta antiterrorista a Moscou" i que dilluns serà un "dia no laborable" per "minimitzar els riscos". Ha demanat als moscovites que "s'abstinguin de viatjar i moure's per la ciutat tant com sigui possible". "Els serveis de la ciutat estan en alerta màxima", ha dit.

Policies armats amb metralladores ja prenien posicions a l'entrada de l'autopista M4 a l'espera de la possible arribada de les columnes del grup de mercenaris Wagner, segons mitjans locals.

"Hi ha policies amb armilles antibales i metralladores a la rodalia del carrer Lípetskaia a l'entrada i la sortida de l'autopista M4 del Don a Moscou", informava el diari rus Védomosti a Telegram. El diari i publicava diverses fotos del desplegament. "També s'ha vist un helicòpter volant en aquesta zona", afegia.

Segons el portal independent Meduza, que diu que ha geolocalitzat unes imatges del moviment dels mercenaris, el comboi de Wagner està format per quatre columnes que transporten entre 150 i 400 màquines de combat, amb uns 5.000 homes.

Control de policia en un dels accessos a Moscou de la carretera M4 que comunica el Don (EFE)

Occident, pendent de Rússia

Els esdeveniments a Rússia se segueixen de prop a tot el món, especialment als països occidentals, que segueixen minut a minut la crisi amb màxima atenció i cautela. Són conscients que els fets poden canviar el curs de la guerra a Ucraïna i l'estabilitat del mateix règim de Putin. 

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha parlat per telèfon sobre el desafiament de Wagner sobre Putin amb el president francès, Emmanuel Macron, el canceller alemany, Olaf Scholz, i el primer ministre britànic, Rishi Sunak. En un breu comunicat, la Casa Blanca ha afirmat que Biden i els seus homòlegs mantenen un ferm suport amb Ucraïna.

Abans, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha parlat per telèfon aquest dissabte amb els ministres de Relacions Exteriors del G7 i la Unió Europea per discutir "la situació actual a Rússia" i reiterar el suport dels Estats Units a Ucraïna. En aquest sentit, el primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha convocat per aquest dissabte el seu comitè de crisi. 

L'OTAN segueix la crisi russa de prop, segons el seu portaveu, i també els països fronterers com Finlàndia o les repúbliques bàltiques, que han intensificat la vigilància fronterera.  

Per la seva banda, el cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell, ha declarat que "estem davant una qüestió interna de Rússia".

Països europeus com Polònia, Alemanya o França segueixen els esdeveniments minut a minut i els serveis d'intel·ligència intenten determinar què passarà a Rússia a les pròximes hores i fins a quin punt la seguretat occidental està compromesa.

Turquia, mentrestant, s'ha posat al costat del president Putin tot recomanant-li actuar amb seny. Un gest a favor de Rússia que ha compartit també el president del Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev: "Adoptarem un pla d'acció per neutralitzar l'impacte negatiu de la situació en un país amic veí sobre la nostra economia".

ARXIVAT A:
Rússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut