Columnes de lava per l'erupció d'un volcà a Islàndia, per quarta vegada en pocs mesos
L'aeroport de Reykjavík, la capital, es manté obert, i s'ha tornat a evacuar la ciutat de Grindavík, a prop de la filera de cràters de Sundhnúksgígar
Nova i espectacular erupció al sud-oest d'Islàndia, a la península de Reykjanes. És la quarta des del mes d'octubre en la filera de cràters de Sundhnúksgígar. Els experts vaticinen que aquesta nova sortida del magma no durarà gaires dies. Més aviat creuen que serà un fenomen breu.
L'aeroport de Reykjavík, la capital del país, des d'on és ben visible el fenomen, es manté obert sense retards. Els vols entren i surten amb normalitat en aquests dies previs a la Setmana Santa, quan Islàndia es converteix en una de les destinacions populars.
L'erupció és espectacular i sí que ha suposat que el govern hagi declarat l'estat d'emergència. Ha provocat fissures d'uns tres quilòmetres entre les muntanyes Stóra-Skógfell i Hagafell.

Segons diversos mitjans locals, la lava, d'un color taronja brillant, ha arribat fins a la part oriental de la ciutat de Grindavík, que s'ha evacuat.
També s'han desallotjat els veïns propers a la zona del balneari Blue Lagoon, una de les atraccions turístiques més populars.

L'Oficina Meteorològica d'Islàndia recull l'avís al seu lloc web i explica que l'episodi va començar dissabte a les 20.23, hora local.
Les xarxes socials s'han començat a omplir d'imatges impactants, com les vistes des d'aquest helicòpter tripulat per un grup de científics:
🌋 Incredible view of the new eruption in Iceland this evening!!!
Live Storm Chasers (@LiveStormChaser) March 17, 2024
The Coast Guard helicopter squad flew with scientists to the volcano that started in the Sundhnúkagígar series tonight between Hagafell and Stóra-Skógfell.
The flight was with the scientists to assess the extent pic.twitter.com/WJILRbVp8V
L'anterior fenomen volcànic a l'illa va ser en aquesta mateixa zona, el 8 de febrer. Quan va acabar, els experts ja van pronosticar més activitat en aquest sentit.
En aquell moment, més de 20.000 persones es van quedar sense calefacció i les colades de lava van destruir carreteres i canonades. Al gener, una altra erupció va cremar diverses cases d'un poble de pescadors.
Amb més de trenta volcans encara actius, Islàndia continua sent una destinació turística mundial, molt especialment per als amants de la vulcanologia.
L'erupció del 2010 a l'Eyjafjallajökull
L'erupció més important dels últims anys va ser el 2010 i va afectar cent mil vols a Europa durant els dies en què els núvols de cendra van impedir la navegació aèria.
Les erupcions al volcà Eyjafjallajökull, al sud d'Islàndia, es van estendre per grans parts d'Europa, i van obligar centenars d'islandesos a marxar de casa seva.
Els brots volcànics han fet que les autoritats islandeses estiguin construint dics per desviar els fluxos de lava en flames lluny de les llars i les infraestructures essencials.
- ARXIVAT A:
- MeteorologiaTurisme