Colau renuncia a treure la concessió de la Misericòrdia al MACBA per fer-hi el nou CAP (ACN)
Espai al costat del MACBA proposat com a alternativa a la Misericòrdia per fer el nou CAP Raval Nord (ACN)
Barcelona

Barcelona estudiarà una nova ubicació del CAP Raval Nord al costat del MACBA

El ple ha aprovat analitzar la nova proposta de la Generalitat i la Diputació després que Colau hagi retirat la proposta de fer-lo a la Misericòrdia

Josep Maria CampsActualitzat

El ple de l'Ajuntament de Barcelona finalment no ha arribat a votar aquest divendres la proposta d'eliminar la concessió d'ús de la capella de la Misericòrdia al MACBA.

L'equip d'Ada Colau ha retirat la proposta que havia fet per treure la concessió i destinar el solar d'aquest antic temple a la construcció d'un nou edifici pel Centre d'Atenció Primària CAP Raval Nord.

 

S'hi ha vist obligat degut a la manca de suport de la resta de grups, que s'han afegit majoritàriament a donar suport a l'alternativa proposada aquest dijous per la Generalitat i la Diputació.


"Per art de màgia"

La regidora Gala Pin s'ha queixat que la nova proposta "ha aparegut per art de màgia" per un acord entre ERC i el PDeCAT, que ha facilitat que les conselleries de Salut i de Cultura hi donin suport.

La regidora Gala Pin, aquest divendres durant el ple

 

ERC ha proposat debatre al ple sobre l'alternativa, iniciativa que ha rebut el suport de PDeCAT, PSC i PP, cosa que Colau ha acceptat, de manera que al final del ple es debatrà aquesta nova proposta.


El nou CAP, a l'altre costat del MACBA

Aquesta proposta consisteix a mantenir la cessió de la capella al MACBA, i construir el nou CAP just al costat d'aquest museu, en l'espai que hi ha entre la plaça dels Àngels i la de Joan Coromines, en uns terrenys propietat de la Diputació.

Durant el debat de la proposta de l'equip de govern, els partidaris que el CAP vagi a la capella han interromput les intervencions dels grups contraris i a l'alcaldessa li ha costat que callessin.

 

Els veïns i treballadors del CAP, agrupats en la plataforma CAP Raval Nord Digne, han rebutjat l'alternativa, perquè afirmen que no s'ha estudiat la viabilitat d'aquest emplaçament, que diuen que pot tenir problemes greus d'accessibilitat:

 


 

Canvi de criteri de la Generalitat

La proposta que el nou CAP Raval Nord es construeixi al solar de l'antiga capella de la Misèricordia la va fer el novembre el Servei Català de la Salut, el CatSalut, que disposa 7 milions d'euros per construir el nou edifici.

Els professionals d'aquest Centre d'Atenció Primària reclamen un nou edifici des del 2006, i el CatSalut va assegurar que en aquests anys s'han estudiat fins a 8 alternatives.

Manifestació a favor de fer el nou CAP a la Misericòrdia, aquest dijous davant del MACBA

 

El novembre van dir que de les tres òptimes s'havia descartat ampliar l'actual edifici cap a la plaça de Terenci Moix, que va ser construït per Josep Lluís Sert durant la dècada del 1930 com a dispensari antituberculós, i que està catalogat.

CatSalut també va descartar fer un nou edifici a la plaça de la Gardunya, i va concloure que l'única opció viable de debò era la capella de la Misericòrdia.

 

Enderrocar la capella

El projecte proposat implica enderrocar una major part de la capella, només es deixaria una façana, i construir-hi un edifici nou.

Això va xocar directament amb la intenció del MACBA d'aprofitar la cessió que li va fer de la capella de la Misericòrdia l'Ajuntament el 2013 per ampliar-se, i que no ha pogut portar a terme per manca de pressupost.

Des de llavors la pugna entre l'ampliació del MACBA i la reubicació del CAP Raval Nord han generat manifestos i mobilitzacions per part dels partidaris d'una i altra opció.

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut