Colau evita dir si faria alcalde Collboni i l'acusa de fer "un gir a la dreta"

La candidata de BCN en Comú vol "prohibir les compravendes especulatives" d'habitatges per grans propietaris que "juguen al Monopoli amb la ciutat", però reconeix que no té una llei per fer-ho

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Ada Colau assegura que es presenta "per darrer cop" per ser alcaldessa d'un govern progressista a Barcelona. Està convençuda que, com diuen les enquestes, "ningú podrà governar sol i s'hauran de fer pactes" i diu que ella només els farà amb el PSC i ERC "com he fet els últims 4 anys".

La candidata de BCN en Comú ha defugit la pregunta directa de si investiria Jaume Collboni com a alcalde en el cas que el PSC guanyi les eleccions municipals, però ha criticat el "gir a la dreta" que assegura que està fent el candidat socialista, que diu que ha perdut tota la credibilitat "en marxar del govern de manera frívola per fer campanya":

"Hi ha un pacte en curs de retrocés entre el senyor Trias i el senyor Collboni per aturar la transformació verda, per prioritzar l'ampliació de l'aeroport o per no reduir els creuers. Veig una sintonia ideològica i un gir a la dreta del senyor Collboni que em preocupa. És molt poc creïble que algú que ha dimitit de les seves responsabilitats després sobreactuï per fer veure que pot ser aspirant a alcalde."

Colau assegura que l'habitatge és el seu primer objectiu com a alcaldessa perquè és un dret fonamental i perquè vol "que la gent pugui viure a la nostra ciutat". I reconeix sentir-se molt orgullosa d'haver "canviat el model" cap a un parc públic de lloguer en comptes del de compra que, diu, ha acabat privatitzat i en el mercat especulatiu.

Ada Colau assegura que l'any vinent Barcelona haurà doblat el parc social i admet que no han pogut assolir les xifres a les quals s'havia compromès perquè han trigat vuit anys a tenir una llei de l'habitatge que els empari. Una llei "de mínims", reconeix, però que assegura que serà molt important per aturar els preus abusius dels habitatges.

L'alcaldessa i candidata de BCN en Comú admet que el preu del lloguer a Barcelona s'ha disparat i ho atribueix a la falta d'habitatge públic, per una banda, i a la falta de responsabilitat dels actors privats per l'altra, que, denuncia, han provocat una "bombolla del lloguer". Per això, proposa el pla Amsterdam, un projecte "per prohibir les compravendes especulatives" que necessita un marc legal per desplegar-se que encara no existeix.

"Tenim grans especuladors, grans propietaris, fons voltor i entitats financeres que juguen al Monopoli amb la nostra ciutat comprant i venent edificis entre ells només per especular, i no tenim un mecanisme per impedir-ho", explica Colau, que demana una llei que impedeixi, com passa a Amsterdam "les compravendes d'habitatges entre grans tenidors només per especular" i no per viure-hi.

I pel que fa a la mobilitat, l'altra gran aposta del seu mandat, Colau assegura que "clarament" hi ha alternativa al vehicle privat i que continuarà treballant, si repeteix a l'alcaldia, per reduir els cotxes de Barcelona. Diu que no vol prohibir-los ni hi està en contra, però que vol "una ciutat per a les persones" i no per als vehicles.

Colau es felicita perquè hi hagi "un rècord d'ús del transport públic a Barcelona" i admet que sense les inversions pendents a Rodalies és més difícil treure els vehicles privats de la ciutat. Per això, assegura que estarà "al costat de la Generalitat per demanar un traspàs que clama al cel" i que, conclou, necessita una tramitació d'urgència perquè "ni Rodalies ni la ciutadania no poden esperar".

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut