L'exalcaldessa ha confirmat el canvi de rumb dels Comuns sobre l'esdeveniment (EFE/Quique García)

Colau carrega contra la Copa Amèrica i els partits l'assenyalen com a responsable de dur-la aquí

Els Comuns plantegen un "retorn de diner públic" i posen en dubte les xifres que va aportar l'organització quan lideraven l'Ajuntament

RedaccióActualitzat

La Copa Amèrica ha arribat aquest divendres a debat al ple de l'Ajuntament de Barcelona, on els Comuns han consumat la marxa enrere en la defensa de l'esdeveniment i han reclamat una auditoria per aclarir si els organitzadors van inflar les xifres d'audiència i els suposats dos milions i mig de visites que havia de rebre l'esdeveniment.

La proposta ha quedat rebutjada i tots els grups han coincidit a criticar que l'exalcaldessa Ada Colau hagi canviat de posició després de ser responsable de la decisió de portar la Copa a la ciutat, a més de retreure-li que reclami una auditoria quan l'esdeveniment encara no ha acabat i quan ja n'hi ha una de prevista.

Al centre de la polèmica, unes dades optimistes i cada cop més qüestionades que oferia l'organització i que es van fer servir per elaborar l'estudi sobre l'impacte de l'esdeveniment, que es podrà radiografiar quan es publiquin dades de l'impacte real en el turisme. Els números del setembre els publicarà l'Institut Nacional d'Estadística a finals d'octubre, i els de l'octubre seran públics al novembre.

"Arribats en aquest punt, crec que és millor reconèixer l'error i explicar obertament la situació", deia aquest dijous a Instagram l'exalcaldessa. Al ple de l'Ajuntament, Colau ha dit que la competició no hauria de tornar a la ciutat i ha defensat que caldria revisar si "hi hauria d'haver un retorn de diner públic" per part de l'organització:

"Semblaria, ho dic en condicional, que podria haver-hi falsedat en les audiències que s'haurien promès, en els assistents que s'esperaven per aquest esdeveniment... S'ha d'investigar si es va enganyar les administracions públiques."

Davant d'aquest canvi de rumb de Colau, el regidor del PSC Jordi Valls ha defensat que l'Ajuntament ni s'ha endeutat ni ha perdut recursos amb la Copa Amèrica.

Jordi Valls és el quart tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona

Fa un mes, en una entrevista a Nació Digital, Valls va posar en qüestió la xifra de visitants previstos i va apuntar que "no és un espectacle perquè vinguin turistes", però aquest divendres li ha retret a l'exalcaldessa el "victimisme" i les "acusacions genèriques" de frau:

"Si creuen que el que van signar era un frau, és a vostès a qui correspon donar explicacions."

Per Junts ha parlat el regidor Damià Calvet, que fins al 2022 era president del Port de Barcelona, i ha fet una defensa aferrissada del projecte i contra els que "cínicament" agafen la pancarta del "no a tot".

Damià Calvet va presidir el Port de Barcelona i ara és regidor de Junts

Calvet ha recordat que en la presa de decisions hi va haver actors de molts partits --n'ha citat dels Comuns, Sumar, socialistes, ERC i ell mateix, de Junts-- i ha acusat Colau de canviar de posició per electoralisme:

"Alcaldessa Colau, no manipuli. A vostè no l'ha enganyat ningú. Va poder fer totes les preguntes que va voler, va poder obtenir tota la informació que necessitava. Vostès estaven als llocs clau, sense la seva decisió contrastada i meditada no tindríem [la Copa Amèrica]."

També ha retret el paper de Colau el regidor d'ERC Jordi Coronas, que ha acusat els Comuns de ser "els primers a voler sortir a totes les fotos quan són al govern, però després pretenen agafar el photoshop i esborrar-se quan són a l'oposició".

Els republicans han estat els únics d'abstenir-se en la votació sobre l'auditoria, que només ha comptat amb els vots a favor dels Comuns.

Tot plegat, quan fa dos anys i mig que la Generalitat i l'Ajuntament van anunciar i escenificar l'elecció de Barcelona com a seu de la Copa Amèrica de Vela. En aquell moment, Ada Colau ho va qualificar de "dia de felicitat" per celebrar una "extraordinària notícia".

L'Ajuntament i la Generalitat van anunciar l'arribada de la Copa Amèrica el març del 2022 (Europa Press)

Lluny d'aquella imatge, Barcelona ha viscut fins ara la Copa Amèrica amb fredor i amb algunes protestes veïnals contra un esdeveniment que ha rebut uns 60 milions d'euros de totes les administracions.

La controvèrsia ha acompanyat la competició des del primer dia, tot i que el plat fort ni tan sols ha començat, perquè la gran cerimònia inaugural serà el 10 d'octubre.

ARXIVAT A:
Copa Amèrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut