Catalunya Migdia

Cobrar per ensenyar un pis de lloguer, la nova pràctica abusiva d'algunes immobiliàries

Els experts alerten que les immobiliàries no poden demanar diners per ensenyar pisos o cases de lloguer, mentre que les agències es defensen dient que és l'única manera d'assegurar-se que la persona interessada es presentarà a la visita

Rosa Pujol/Glòria MarínActualitzat

Aquests últims dies s'ha fet força viral el tuit d'una noia denunciant que una immobiliària demanava gairebé 10 euros a tots els interessats a veure un pis de lloguer a Santa Coloma de Gramenet:


El que denuncia aquesta noia és més habitual del que sembla. També li va passar a la Patrícia, que encara busca pis amb la seva parella. En el seu cas, la immobiliària li va dir -per telèfon- que per fer la visita havia de pagar un dipòsit de 200 euros. Uns diners que se li descomptarien si al final es quedava el pis:

"Però què passava si no em quedava el pis? No ho van deixar massa clar, però sé per experiències d'altres companyes que de vegades al·leguen tot de coses per no tornar aquests diners"


Una pràctica clarament il·legal

Carles Sala, portaveu del Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, ho té molt clar i ens remet a l'última reforma de la llei d'arrendaments urbans, on es diu que totes les despeses de gestió i formalització d'un lloguer han d'anar a càrrec del propietari:

"I, per tant, entenem que les visites que es fan per llogar aquest habitatge es troben dins d'aquest capítol per conceptes de gestió i formalització del possible contracte de lloguer"

Les immobiliàries que cobren per ensenyar pisos asseguren que ho fan per assegurar-se que la persona interessada en l'habitatge es presentarà a la visita. Es queixen que, en cas contrari, molta gent falta a la cita i això els suposa una pèrdua de temps i de gestions que no es poden permetre. 

Amb la reforma de la llei d'habitatge són els propietaris que han d'assumir les despeses de gestió (3Cat)

El portaveu dels API admet que han rebut moltes consultes d'agències interessades a poder cobrar legalment per les visites, però deixa clar que, ara per ara, això no es pot fer. 

En canvi, un particular propietari d'un pis sí que podria cobrar per ensenyar-lo, com explica Arantxa Goenaga, advocada experta en dret immobiliari. Tot i això, no ho aconsella i recomana als futurs llogaters que es posin en mans de professionals per assegurar-se que tot es fa correctament i evitar ser víctimes d'estafes.


Altres pràctiques abusives

Des del Sindicat de Llogateres alerten que fer pagar per veure pisos i cases no és l'única estratègia amb què les immobiliàries intenten cobrar els seus honoraris als llogaters i no als propietaris, com estableix la nova normativa. Enric Aragonès n'és el portaveu: 

"S'han intentat empescar qualsevol manera de colar als llogaters aquests honoraris amb altres conceptes, com ara assessorament per entendre el contracte o ajuda en la recerca del pis"

A la Patrícia -a banda de voler-li cobrar 200 euros per veure el pis- també li van oferir aquest servei d'assessorament. Li demanaven 900 euros més IVA en concepte de servei d'atenció a l'inquilí en cas que el llogués: "Està explicat a la web de la immobiliària. Et diuen que les despeses de gestió van a càrrec del propietari -com deixa clar la llei-, però que ells cobren per aquest servei".

Algunes immobiliàries cobren al voltant de 10 euros per visitar els pisos que ofereixen (3Cat)

L'advocada experta en dret immobiliari Arantxa Goenaga afegeix altres pràctiques abusives a la llista. Explica que s'ha trobat amb agències que cobren 500 euros per fer el canvi de nom dels subministraments -aigua, gas i llum- o per gestionar l'assegurança de l'habitatge: 

"Evidentment no et poden obligar a fer aquests pagaments, però els llogaters sovint es troben que accepten aquestes condicions o es queden sense pis"

I això avui dia és un problema afegit a les moltes dificultats que hi ha per trobar un pis de lloguer.


Com podem esquivar aquests abusos

Des del Sindicat de Llogateres recomanen demanar tota la informació relacionada amb la recerca del pis per escrit. Enric Aragonès explica que d'aquesta manera queden clars quins serveis estan inclosos i si tenen algun tipus de cost econòmic o no. Així, en cas que ens intentin cobrar per alguna gestió que no hem sol·licitat, ho podrem rebutjar. És el cas, per exemple, d'aquests packs d'assessorament que acostumen a costar al voltant dels 1.000 euros.

Enric Aragonès també recomana que si sorgeixen dubtes durant el procés de llogar un pis es busqui assessorament i que sempre es denunciï en cas d'abús. El mateix Sindicat de Llogateres disposa d'una pàgina web amb informació per evitar caure en aquests paranys i recuperar els diners en cas que haguem estat víctimes d'alguna pràctica abusiva.

Finalment, des del Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona alerten d'un tipus d'estafa en què falsos agents immobiliaris cobren per avançat per ensenyar pisos i cases que en realitat no existeixen. Per evitar-ho, recomanen assegurar-se que l'agència amb qui es té contacte estigui donada d'alta al registre d'agents immobiliaris de Catalunya.

 

 

ARXIVAT A:
HabitatgeMercat immobiliari
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut