Climatització a l'escola: solucions pròpies i plegar abans allà on no arriba l'administració

La xifra de centres climatitzats encara és baixa i Educació començarà a repartir 3.500 ventiladors més coincidint amb l'arribada de la calor forta

Actualitzat

Escoles i instituts es comencen a preparar per a la calor, que s'espera que s'intensifiqui els pròxims dies i setmanes després d'un mes de maig en què Catalunya no ha viscut cap episodi de calor extrema.

Aquest curs, Educació ha climatitzat alguns espais comuns i polivalents en un centenar de centres de la seva titularitat. Ha invertit cinc milions d'euros en la primera fase del pla d'adequació al canvi climàtic, que està previst que continuï quatre cursos més.

Amb tot, la majoria de centres encara no tenen espais climatitzats, i per això Educació començarà a repartir 3.500 ventiladors de peu la setmana que ve per combatre la calor a les aules.

Dels 104 centres on el govern volia actuar aquest curs, n'hi ha 100 on les obres ja estan acabades i quatre on s'enllestiran d'aquí a unes setmanes, segons ha detallat la secretària general del Departament d'Educació, Patrícia Gomà.


A banda de l'aire condicionat, s'han estat instal·lant elements que mitiguen la calor, com ara proteccions solars, tendals o fonts i punts d'aigua. També s'han transformat patis, sobretot els de ciment, per potenciar els arbres, l'aigua i les ombres.


103 centres climatitzats més el curs que ve

Educació assumeix que, en l'actual situació de crisi climàtica, els centres i el conjunt del país s'enfronten a un canvi de paradigma, amb quatre mesos d'altes temperatures cada any.

De cara al curs 2024-2025 es faran 103 actuacions més i la majoria de projectes ja estan en redacció. En total, aquest pla de cinc anys preveu instal·lar uns 550 aparells d'aire condicionat.

Aquesta xifra encara està lluny de l'objectiu del departament d'actuar als 800 centres que són de la seva titularitat, entre instituts, instituts escola, llars d'infants i escoles d'educació especial.

La llista no inclou escoles d'infantil i primària perquè són edificis de titularitat municipal. Les llars d'infants majoritàriament també estan gestionades pels ajuntaments i gairebé totes estan climatitzades.

En el conjunt del país hi ha uns 5.000 equipaments educatius, i per això la secretària Patrícia Gomà apunta que és imprescindible la implicació del món local.

"És un procés que, obligatòriament i per la dimensió d'equipaments que hi ha, requereix temps. Primer perquè necessita una inversió molt important, però també la capacitat de poder-se fer aquesta inversió, perquè són més de 5.000 equipaments educatius."

L'esforç d'alguns municipis per avançar cap a la climatització també és important. Destaca el cas de Barcelona, que aquest estiu començarà a actuar en una vintena de centres amb la previsió d'arribar als 170 fins al 2029.

Més de 3.000 ventiladors nous a les aules

El pla de xoc contra la calor preveu climatitzar espais comuns i polivalents dels centres, que s'han escollit en funció de les zones climàtiques on es troben, de l'antiguitat dels edificis o del perfil de l'alumnat, prioritzant aquells on és més vulnerable a les altes temperatures.

D'aquesta manera, es vol que tots els grups de les diferents etapes educatives puguin anar passant per aquests refugis climàtics i fer-hi algunes activitats en una situació de més confort.

Però com que posar un aire condicionat a cada aula no és viable per qüestions de pressupost, segons Educació, també es reparteixen ventiladors de peu. El repartiment el gestionen els diferents serveis territorials, que primer analitzen les peticions rebudes i després lliuren els aparells seguint criteris tècnics.

Aquest mes de juny està previst que se'n reparteixin 3.500 més. Educació assegura que, amb aquests nous aparells, ja s'hauran distribuït 12.000 ventiladors els últims tres anys.

Obrir les finestres és una de les mesures habituals en molts centres on les aules no disposen d'aire condicionat ni ventiladors (ACN)

Climatitzar aules amb recursos propis o plegar abans d'hora

Hi ha centres que han buscat les seves pròpies solucions per intentar evitar que les aules es converteixin en forns. És el cas de l'Institut Manuel de Montsuar, a Lleida, que preveu invertir 300.000 euros en 15 anys per tenir totes les aules climatitzades.

De moment, han climatitzat dos espais comuns, la biblioteca i una sala polivalent. El director, Ramon Òscar Torrelles, ha explicat a TV3 que cada curs instal·len aparells en algunes aules amb recursos propis o amb les ajudes d'Educació o de l'Associació de Famílies d'Alumnes.

A més, els alumnes del Manel de Montsuar plegaran abans del previst a partir de la setmana que ve. A partir del 5 de juny, sortiran a dos quarts de dues i no a dos quarts de tres com fan habitualment.

Es tracta d'una mesura que també s'aplicarà a altres centres de Lleida per fer front a les altes temperatures a les aules, en la recta final de curs. L'objectiu és evitar que tant els alumnes com els professors siguin al centre les hores de màxima calor.

Es tracta d'una de les mesures incloses al pla d'organització dels centres i que permet, a criteri de la direcció, la sortida de l'alumnat a requeriment de les famílies, d'acord amb l'organització prèvia i els horaris de sortida que el centre estableixi a aquest efecte.

Un centenar de centres disposen d'alguns espais comuns i polivalents amb aire condicionat, com ara la biblioteca (3Cat)

"La calor fa baixar molt el rendiment dels alumnes"

Els alumnes de l'Institut Maria Rúbies, també a Lleida, ja comencen a notar la calor, tot i que les temperatures encara no són tan altes com l'any passat. Aquí Educació ha instal·lat aires a la biblioteca, ara convertida en refugi climàtic.

Alguns estudiants asseguren que, amb la calor, els costa concentrar-se i que se'ls fa més complicat treballar, i que intenten anar sortint de l'aula a estones per mullar-se i refrescar-se una mica.

Els més de 30 graus a l'aula a les hores de més insolació és una temperatura a la qual, amb la llei a la mà, no s'hauria de treballar. Anna Morales, professora del Maria Rúbies, constata que la calor "fa que baixi molt el rendiment dels alumnes" i que estiguin "més neguitosos i cansats".

El director d'aquest institut del barri de la Bordeta, Ramon Segura, admet que la situació ideal seria tenir climatització a tot el centre, però celebra que almenys puguin disposar d'espais on els alumnes poden gaudir d'una temperatura "agradable".
 

Activat el pla per altes temperatures

De moment, aquest curs encara no s'ha registrat cap episodi de calor extrema a Catalunya. Amb tot, la setmana que ve s'activarà el sistema d'alertes per risc de calor extrema a les aules. Els avisos, segons el Meteocat, afectarien només la comarca del Baix Ebre.

Amb caràcter general, el Pla d'Organització de Centre per Altes Temperatures (POCAT) va de l'1 de maig al 31 de juliol, i de l'1 de setembre al 15 d'octubre. A hores d'ara, el Departament ja l'ha activat i els centres han de seguir la guia d'actuació en ocasió d'episodis de calor.

El pla permet a la direcció decidir si es fan classes, tot i que en cap cas es pot escurçar la jornada. És a dir, que l'escola ha de continuar oberta i garantir la custòdia dels infants, però les famílies els poden anar a buscar.

També es demana als centres que localitzin espais interiors i exteriors amb les millors condicions possibles de benestar tèrmic. La guia exposa què s'ha de fer en cas d'esgotament o cops de calor.

Tot plegat s'organitza a través d'un sistema d'alertes que reben les direccions via Telegram, amb dos dies d'antelació, perquè sàpiguen que hi ha un episodi de risc per altes temperatures en la seva àrea climàtica.

 

ARXIVAT A:
Educació Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut