Jordi Salvador, diputat electe d'ERC, ha parlat de l'actuació policial a la plaça Imperial Tarraco de Tarragona
Jordi Salvador, diputat electe d'ERC, ha parlat de l'actuació policial a la plaça Imperial Tarraco de Tarragona
Madrid

Ciutadans neguen agressions a policies l'1-O: "Allò era Walt Disney"

Una testimoni descriu com a "violència extrema i gratuïta" l'actuació dels agents al voltant de l'IES Tarragona

Irene VaquéActualitzat

El Suprem ha escoltat aquest dimarts els primers testimonis de ciutadans presents als col·legis el dia 1 d'octubre, que han explicat com va ser l'actuació policial.

Els primers de la tarda han estat Laura Castel, senadora electa d'ERC, i Jordi Salvador, diputat electe de la mateixa formació, que, entre altres centres, van ser a l'Institut Tarragona de la ciutat del mateix nom. Tots dos han relatat com, després de requisar el material del referèndum, els agents antiavalots es van quedar a la plaça Imperial Tarraco, al costat del centre, i van començar a pegar la gent "indiscriminadament".

Laura Castel declarant al Suprem


Segons Castel, van disparar dos trets a l'aire, que ell no va poder percebre si eren de fogueig o de foam. Entre els cops que, segons ha explicat Castel, va veure, una agressió a un company seu al qual "van obrir el cap, va caure a terra inconscient i quan el reanimaven i se l'enduien a l'ambulància es veu com el peguen per darrere amb acarnissament".

Castel ha descrit com a "violència extrema i gratuïta" l'actuació dels agents.

Salvador, per la seva part, ha explicat que, després de la confiscació del material, l'ambient ja no era "festiu" com a primera hora, sinó que hi havia "indignació i tensió". Ell, que va ser secretari general de la UGT a les comarques tarragonines, ha remarcat, però, que "en cap moment" va veure gent agredint policies:

"En cap moment vaig veure gent ni pegant, ni amb pedres, ni amb còctels Molotov ni amb boles d'acer. Jo, que he estat en moltes manifestacions i desordres públics, puc dir que allò era un Walt Disney. És veritat que hi havia insults, però no es va trencar el cordó, no hi va haver cap acte de violència."

A ell mateix li van donar cops i va presenciar com els agents donaven "cops de porra a molta gent i els arrossegaven pels cabells".

La següent testimoni ha estat Jordina Carbó, que el dia del referèndum va ser a l'IES Pau Claris de Barcelona. Ha comentat com desenes de policies amb casc i escut es van obrir pas al col·legi circulant "com en formació" i "apartant la gent violentament, amb empentes".

Segons ha dit, els agents no van dir si havien anat a complir cap ordre, sinó que va veure com un dels nois que hi havia al centre "un agent l'agafa pel coll i la samarreta i el tira a terra". També va presenciar com part dels policies donaven cops al mobiliari amb maces: "Eren cops desproporcionats, gratuïts, inexplicables per mi".

La policia desallotjant amb força la gent a les escales de l'institut és una de les imatges que més s'han vist de l'1-O:
 

 

Dos testimonis han parlat dels cops i càrregues contra els concentrats als col·legis a les comarques de Lleida. Jordina Freixanet, que va ser a Alcarràs, ha comentat que la gent es va agrupar davant del punt de votació per la presència dels agents i que va veure càrregues que es van aturar quan van arribar els periodistes:

"Va venir Antena 3 i un diputat al Congrés i van deixar de carregar. En cap moment la Guàrdia Civil s'adreça a la gent, només se sentia la gent adreçant-se a la Guàrdia Civil i dient 'som gent de pau, volem votar'."

Ella no va veure cap agressió ni escomesa dels ciutadans cap a la policia.

Aquesta és una seqüència de l'1-O a Alcarràs:


L'altre testimoni, l'advocat Ramon Antoni Forteza, ha dit que va ser en un punt de votació en un edifici de Benestar Social de Lleida, a l'Avinguda del Segre, on no va poder entrar perquè els policies el van rebre a cops. Unes contusions que va continuar rebent després d'anar a buscar la toga per poder entrar a assistir gent que estava "detinguda" pels agents.

"Vaig anar a buscar la meva toga d'advocat perquè ja no volia entrar com a votant, sinó com a professional, i la policia em va seguir pegant."

L'advocat Antoni Ramon Forteza va anar a buscar la toga per intentar assistir gent dins d'un col·legi

Aquest testimoni ha declarat que els únics que van pegar "van ser els agents de la Policia Nacional" i que va veure com treien una senyora "d'uns 65 anys" que "era a terra i l'estaven allunyant de la porta com si fos un rondo de futbol, a coces."

Aquestes són algunes imatges del dia del referèndum a Lleida.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut