Exemplar de bernat marró marbrejat en una planta del cacau (Alpsdake-Creative Commons)

Ciutadans a la caça d'un insecte invasor que causa greus danys a l'agricultura

Es crea una plataforma per impedir la dispersió del bernat marró marbrejat a Catalunya
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Ciència

Es demana col·laboració ciutadana per localitzar el culpable d'haver causat danys greus a diversos arbres fruiters i ornamentals. Mesura entre 12 i 17 mil·límetres de longitud.

La dada sobre la longitud pot fer pensar en un enemic petit, però els efectes que està causant el bernat marró marbrejat són molt greus. De nom científic Halyomorpha halys, és una xinxa d'origen asiàtic que s'ha convertit en una greu amenaça als Estats Units i a Europa.

És capaç d'afectar prop de 70 espècies vegetals, entre arbres fruiters i ornamentals i conreus. Causa grans pèrdues econòmiques  en diversos productes agrícoles: pomes, préssecs, pebrots, tomàquets, blat de moro i soja.
 

Ciència ciutadana

Per això, ara es demana la col·laboració dels ciutadans. Es tracta d'un exemple més de l'anomenada ciència ciutadana, en què tothom pot aportar dades i observacions. S'hi pot participar a través de la plataforma Natusfera. Es tracta d'una iniciativa impulsada per la Universitat de Barcelona, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya.

Les dades aportades no només serviran per protegir els vegetals. A l'hivern, aquest insecte busca refugi en habitatges i edificacions i pot generar molèsties, com ara deixar anar una olor molt desagradable.

Per fer-hi front, és fonamental comunicar de manera immediata als Servei de Sanitat Vegetal la presència d'aquest insecte, segons s'explica en la fitxa elaborada pel departament d'Agricultura. I ara es podrà comptar amb l'ajut dels ciutadans. Així ho valora Marta Goula, biòloga de la Universitat de Barcelona, membre de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio) http://www.ub.edu/irbio/index.php i una de les impulsores de la iniciativa:

"És una eina que ens ajudarà a identificar la presència de l'espècie i a conèixer millor la seva biologia, i contribuirà a facilitar mesures de control per evitar la dispersió d'aquesta xinxa exòtica en tots els ambients en què es desenvolupa en el nostre territori".

El bernat marró marbrejat s'anomena així per la seva coloració dorsal generalment marronosa i marbrejada. Originari de Xina, Japó, Taiwan i les dues Corees, va ser introduït accidentalment als Estats Units. El primer insecte en aquell país es va descobrir el 1998.

A Europa es va trobar per primera vegada a Suïssa a l'any 2007. En el mateix any es va observar a Liechtenstein. El 2012 ja se'n veien a Alemanya, França i Itàlia. La primera observació a la península Ibèrica es va produir el 2016 en el campus de la Universitat de Girona.

És un insecte volador i això li facilita la dispersió. Ara hi haurà molts més ulls que el vigilaran.

ARXIVAT A:
Ciència Ecologia Medi ambient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut