Partidaris de Hamas en la manifestació d'aquest divendres a Ramal·lah

Cisjordània esclata el dia de la pregària: "On és la humanitat d'aquest món?"

Des de dissabte, amb els atacs des de Gaza i la contraofensiva israeliana, 44 palestins han mort en els enfrontaments amb l'exèrcit, però també en una onada de violència armada dels colons
Actualitzat
TEMA:
Guerra Hamas-Israel

El to de la pregària del divendres feia intuir que la jornada d'avui a Ramal·lah seria molt tensa. En tot el que va d'any, a Cisjordània han mort 250 palestins, la pitjor xifra des de la segona intifada.

Aquest divendres, a més, ha marcat el setè dia de bombardejos a Gaza, que ja han provocat 1.800 morts. Quan ha acabat el res, centenars de persones s'han concentrat a la plaça Al-Manara de Ramal·lah, la capital palestina de facto. 
 
"Estem en xoc; estem en xoc pel suport que estan brindant els Estats Units a la neteja ètnica dels palestins", explica el Seghi, un home gran, mentre darrere seu un cartell assenyala la complicitat internacional amb la destrucció de Gaza. 

Un grup de nens palestins a la plaça Al-Manara de Ramal·lah (Clara Barbal)

Per als palestins, la guerra actual és la continuació d'un llarg conflicte, el de l'ocupació dels seus territoris. L'Aman agafa la paraula: "Volem que el món estigui al nostre costat, perquè tenim el dret a defensar-nos. Portem 75 anys d'ocupació. On és la humanitat d'aquest món? Estem sota ocupació i no paren d'atacar-nos."

I una noia, la Hanan, afegeix: "Som aquí per una Palestina lliure, per donar suport a la nostra gent a Gaza, per salvar els nens i les vides dels qui estan morint cada segon. És devastador. No puc empatitzar amb el dolor que puguin sentir els israelians. Estan fent crides a matar-nos."

Per als palestins, la guerra actual és la continuació d'un llarg conflicte, el de l'ocupació dels seus territoris (Clara Barbal)

Aquí hi ha totes les faccions palestines. Una columna de manifestants onegen les banderes verdes de les Brigades Al-Qassam amb crits de "Venjança", "Pàtria o mort" o "Aixafarem els colons". Hamas havia convocat la població palestina a convertir aquest divendres en "el dia de la ira". 

La manifestació ha avançat per l'avinguda Nablús. A pocs metres del control militar de Beit El, grups de joves han tirat pedres amb fones contra les tropes israelianes i han cremat neumàtics, fet que ha provocat una gran fumerola negra. Els soldats han respost amb trets i amb pots de fum. Un noi ha mort ferit de bala a l'hospital.

Els enfrontaments s'han produït al control militar de Beit El (Clara Barbal)

Els disturbis han esclatat arreu de Cisjordània. Fins ara, onze palestins han mort en els enfrontaments d'aquest divendres. Només a Tulkarem, l'exèrcit ha matat cinc persones. També hi ha hagut morts a Hebron i Betlem.

Els bombardejos israelians a Gaza ja han provocat 1.800 morts des de dissabte. A Cisjordània, 44 palestins han mort en els enfrontaments amb l'exèrcit, però també en una onada de violència armada dels colons.

L'organització B'Tselem avui ha publicat un vídeo que mostra com un colon dispara un palestí desarmat a Atwani, mentre a la vora un soldat israelià no reacciona ni fa res per aturar-lo. 

 

A Jerusalem Est, les forces israelianes han disparat gasos contra els fidels palestins quan volien entrar a la mesquita d'Al-Aqsa. Hi ha hagut sis ferits. L'ambient a la ciutat vella de Jerusalem és molt tens; els comerços estan tancats i hi ha molta presència policial.

 

ARXIVAT A:
Israel Gaza Cisjordània Guerra Hamas-Israel
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut