Lava projectada a 50 metres d'altura en la nova erupció volcànica a la península de Reykjanes, aquest dimecres a Islàndia (Reuters)

Cinquena erupció volcànica a Islàndia en pocs mesos, amb lava projectada a 50 metres d'altura

És una fissura de més de dos quilòmetres de llarg que s'ha obert a la península de Reykjanes després d'un fort terratrèmol al cràter del volcà Sundhnúksgígar

RedaccióActualitzat

Nova erupció a Islàndia aquest dimecres: poc després del migdia, hora local, ha començat a sortir lava per una fissura de més de 2 quilòmetres de llarg a la península de Reykjanes.

És a uns 50 quilòmetres al sud-oest de Reykjavík, al mateix lloc on els últims mesos ja hi ha hagut diverses erupcions que van obligar a evacuar el poble pesquer de Grindavík, que ha tornat a ser evacuat.

De fet, és la cinquena erupció a la zona des del desembre. Ha estat hores després d'un intens terratrèmol al cràter del volcà Sundhnúksgígar i ha projectat lava a més de 50 metres d'altura al llarg de tota la fissura.

A més de Grindavík, també s'ha evacuat la central d'electricitat geotèrmica de Svartsengi, i el centre termal Llacuna Blava, famós per les seves grans piscines d'aigua calenta a l'aire lliure. 

Lava projectada a 50 metres d'altura en la nova erupció volcànica a la península de Reykjanes, aquest dimecres a Islàndia (Reuters)

Zona activa després de 800 anys de calma

Segons els científics, aquesta zona va estar volcànicament inactiva durant 800 anys fins a principis del 2020, i un any després van començar les erupcions. La d'ara és la vuitena des de llavors.

Això ha trasbalsat la vida de les 30.000 persones establertes a la península, principalment a les que vivien a Grindavík, on poca gent havia tornat, sobretot després de la segona, que va arribar al poble.

Són erupcions efusives, en les quals la lava flueix constantment, molt diferents de les explosives, que llencen núvols de cendra al cel, i la primera d'aquesta sèrie va ser el 19 de desembre.

El 14 de gener va ser la segona, la més pròxima a Grindavík, on va destruir unes quantes cases, la tercera el 9 de febrer, i la quarta el 17 de març. Són erupcions que també han destruït carreteres, conduccions d'aigua calenta i instal·lacions elèctriques.

 

Nova erupció a la península de Reykjanes, aquest dimecres a Islàndia (Reuters)

 

Anar al contingut