Catalunya al dia

Cinc nassos electrònics detecten pudors nocives en temps real a Mollerussa

L'Ajuntament posa en marxa una iniciativa pionera per millorar la qualitat de l'aire i prevenir riscos per a la salut dels veïns, que podran consultar els mesuraments a través d'una aplicació

Enllaç a altres textos de l'autor

Pere Joan Álvarez

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

@PereJoanAlvarez

Mollerussa ha instal·lat 5 aparells, coneguts com a nassos electrònics, que ha repartit per diferents punts de la ciutat per detectar les partícules volàtils que provoquen pudors procedents de la indústria o d'altres sectors. L'alcalde, Marc Solsona, justifica així la decisió: 

"Mollerussa no fa pudor, però és una ciutat en la qual s'hi barregen un sector residencial i diferents indústries relacionades amb la llet, el formigó, la fruita i els sucs, i el paper, i un escorxador. Una sèrie d'activitats que poden provocar certes olors."

Els cinc nassos electrònics serviran justament per saber si el que respiren els veïns és dolent o no, detectar d'on provenen les pudors i analitzar possibles solucions.  

Els nassos electrònics són uns dispositius petits i fàcils de fixar a les antenes (3Cat/Pere Joan Àlvarez)


Com funcionen els nassos electrònics?

Són uns petits aparells que es fixen a les antenes dels terrats dels edificis i que a través de radiofreqüència envien les dades dels mesuraments de l'aire a una aplicació. Clàudia Espinosa és la coordinadora de l'empresa que ha instal·lat aquests dispositius:

"Cada nas electrònic envia dades cada cinc minuts que queden emmagatzemades i els ciutadans ho poden veure en temps real a través d'una aplicació, des d'on també poden posar queixes si detecten alguna pudor."

Tot i que els nassos electrònics estan instal·lats en cinc punts fixos, també es poden traslladar allà on els veïns detectin una pudor determinada. 

Les mesures fetes pels nassos s'actualitzen constantment i es poden consultar (3Cat/Pere Joan Àlvarez)

La capital del Pla d'Urgell és la primera ciutat del país que instal·la aquesta tecnologia. La iniciativa, que s'acaba de posar en marxa, s'emmarca en l'estratègia Mollerussa Smart Lab, promoguda des de fa 8 anys per l'Ajuntament amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels veïns provant i aplicant les tecnologies més innovadores.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut