Un vehicle funerari abandona la base militar amb els cossos dels dos militars morts
Un vehicle funerari abandona la base militar amb els cossos dels dos militars morts

Cessat el capità que dirigia les maniobres on dos militars van morir ofegats a Còrdova

Els fets van passar al desembre, quan van morir un soldat que duia sobrepès a la motxilla com a càstig i el caporal que va intentar socorre'l

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Defensa ha decretat el cessament del capità Ignacio Zúñiga, que va dirigir les maniobres en què van morir dos militars el 21 de desembre del 2023 a la base militar de Cerro Muriano, a Còrdova, segons publica aquest dijous el Butlletí Oficial de la Defensa (BOD).

Segons ha avançat la Cadena Ser, la mesura arriba quan han passat gairebé quatre mesos dels fets i després que els familiars del caporal i el soldat morts demanessin a la ministra de Defensa, Margarita Robles, la suspensió en funcions dels oficials encausats.

El capità responsable de l'exercici va ser retirat del comandament de la unitat quan va tenir lloc l'accident. Ara, segons el BOD, el capità ha passat a la situació de "servei actiu pendent d'assignació de destí".

Margarita Robles a la presa de possessió del nou cao de la brigada a Cerro Muriano
Margarita Robles a la presa de possessió del nou cap de la brigada a Cerro Muriano (Europa Press/Rafael Madero)

Irregularitats durant les maniobres militars

Les víctimes, un soldat de 24 anys i un caporal de 34, participaven en unes maniobres aquàtiques a l'embassament de Guadanuño, a Còrdova, en el marc d'un programa bàsic d'instrucció.

L'exercici en qüestió consistia a travessar un llac artificial d'uns 100 metres de longitud sense fer servir les mans per no enfonsar-se, només picant de peus.

L'advocat de la família del soldat, Luis Romero, ha denunciat nombroses irregularitats que es van cometre durant l'exercici com, per exemple, que el capità hauria ordenat als militars que no s'agafessin a la corda que hi havia lligada en un arbre.

Per Romero, podria haver estat determinant per a la mort el fet que el soldat portava sobrepès a la motxilla com a càstig per haver fet malament un exercici anterior, al qual se li sumava la càrrega del casc, les botes i el fusell.

Aquest sobrepès a la motxilla --una mina inactiva-- la portaven una vintena dels 60 soldats que van participar en els exercicis militars.

L'advocat denuncia també que no hi havia cap pla de seguretat ni personal sanitari a la zona. "No hi havia línia de vida" --que és un sistema de seguretat--, "ni ambulància ni flotadors o salvavides" als quals poder agafar-se en cas de perill.

El caporal va perdre la vida quan va intentar socórrer el militar que s'ofegava. Dos militars més que feien les mateixes pràctiques van haver de ser atesos per hipotèrmia, ja que l'aigua estava gelada.

Els advocats defensen que els delictes d'homicidi no es poden jutjar en un tribunal militar. Per això, demanaran que el cas torni a un tribunal ordinari i preveuen demanar mesures com la presó preventiva per al capità.

Els militars morts estaven destinats al regiment d'infanteria La Reina 2. El caporal, Jiménez Andújar, havia participat en missions a Letònia i el Líban, i havia rebut dues creus al mèrit militar amb distintiu blanc. El soldat, León Rico, havia ingressat a l'Exèrcit de Terra el mes de maig de l'any passat.

ARXIVAT A:
Exèrcit espanyol
Anar al contingut