CEO: Illa tornaria a guanyar una repetició electoral amb poques variacions respecte al 12M

El 65% creu que el candidat socialista és que té més opcions de ser investit, en una enquesta que situa Junts en segona posició i ERC en tercera

RedaccióActualitzat

Mentre continuen les negociacions per formar govern, l'última enquesta del CEO mostra que, si avui es fessin eleccions, hi hauria pocs canvis en el mapa electoral: el PSC tornaria a guanyar i fins i tot podria ampliar l'avantatge respecte als altres partits.

L'enquesta dona als socialistes una forquilla d'entre 39 i 45 diputats (ara en tenen 42) mentre que a Junts, que ara en té 35, n'hi dona entre 31 i 36. Pel que fa a ERC, que va quedar-se amb 20 diputats, l'enquesta n'hi dona entre 19 i 24.

D'aquesta manera, els republicans podrien arribar a pujar quatre diputats; els socialistes, tres, i Junts tot just un.

L'enquesta també apunta que l'extrema dreta d'Aliança Catalana, que ara té dos diputats, podria quedar-se amb tan sols un o enfilar-se fins a quatre.

 

Quan es pregunta qui té més possibilitats de ser investit, un 65% dels enquestats contesta que Salvador Illa, mentre que un 14% diu que Carles Puigdemont i un 8% pensa que cap dels dos.

Pel que fa als partidaris de la independència de Catalunya, l'enquesta mostra la xifra més baixa de suport des que hi ha registres del CEO, el 2015, i la més alta de contraris. En concret, un 53% es mostren en contra que Catalunya esdevingui un estat independent i un 40% a favor.

Els partidaris de continuar com a comunitat autònoma arriben al 34% per primera vegada des del 2010.


A l'hora d'indicar quin és el principal problema de Catalunya, la insatisfacció política escala posicions i se situa com la qüestió més esmentada pels enquestats.

Apareix en segona posició l'habitatge, seguit de les relacions entre Catalunya i Espanya, la immigració i la inseguretat ciutadana.

A l'altre cantó de la balança, el canvi climàtic i la sequera, que era la principal preocupació dels catalans al febrer i que ara retrocedeix fins a la dotzena posició.

L'enquesta va fer-se a 2.000 persones entre el 10 de juny --el dia abans de l'entrada en vigor de l'amnistia-- i el 8 de juliol.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut