Tot el que vols saber sobre els tests del coronavirus
Una treballadora sanitària pren mostres per fer un test de coronavirus (Reuters)

Centres de recerca catalans faran 170.000 tests en sis setmanes per combatre la Covid-19

Amb el Projecte Orfeu, la Generalitat vol poder fer tests massius per al desconfinament

Actualitzat

Les proves més fiables per fer les proves de detecció del coronavirus són les anomenades PCR, però no hi ha capacitat suficient per fer les que serien necessàries per a un cribratge massiu a tota la població. Ara bé, segons el govern de la Generalitat, als centres de recerca sí que hi ha maquinària per fer-ne.

Per això, ha decidit a adaptar-la perquè es puguin fabricar els tests que detecten la malaltia amb més fiabilitat. Ho ha anunciat la consellera portaveu, Meritxell Budó.

"Aquest programa preveu activar les màquines PCR que ja disposen els centres de recerca de Catalunya i adaptar-se per poder crear els tests necessaris per a la detecció de la malaltia. En una primera fase aquest programa ens permetrà fer 170.000 tests en un període de sis setmanes."

Per disposar d'aquests tests, la Generalitat ha aprovat la creació del que ha anomenat Programa Orfeu, que suposarà una inversió de prop d'1,4 milions d'euros.

A petició de la Generalitat de Catalunya, el Centre de Regulació Genòmica (CRG) coordinarà un grup de treball amb l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) per posar en marxa un sistema de detecció massiva de Covid-19, amb l'objectiu de parar la propagació de l'epidèmia de coronavirus.

Les instal·lacions treballaran 24 hores els set dies de la setmana. Això ha de permetre que els serveis de salut puguin aïllar millor els malalts, reduir les taxes de contagi i que els treballadors de serveis essencials puguin tornar a treballar.

Segons la Generalitat, la iniciativa estarà en funcionament durant el temps que calgui mentre duri la pandèmia. Per això, el Programa Orfeu per a la detecció massiva de la Covid-19 no només s'aplicarà durant la fase de confinament, sinó que també s'allargarà en el desconfinament, que ja s'anuncia que es farà de manera coordinada i esgraonada.

Els tests, imprescindibles per al desconfinament

Aquest dilluns han arribat a Catalunya els 180.000 tests ràpids per detectar el coronavirus, que es destinen prioritàriament a residències i personal sanitari. Científics com Magda Campins, Antoni Trilla i Oriol Mitjà apunten que el nombre de tests disponibles serà un element clau a l'hora de decidir de quina manera es posa fi al confinament.

Recol·lecció de mostres per a un test de Covid-19 a l'hospital Río Hortega de Valladolid
Recol·lecció de mostres per a un test de Covid-19 a l'hospital Río Hortega de Valladolid (EFE / Nacho Gallego)

 

El virus no desapareixerà, però s'ha de mantenir sota un cert control de contagi, asseguren, perquè el sistema sanitari pugui anar atenent els malalts sense col·lapsar-se.

És per això que s'han de detectar de seguida els possibles positius i avisar els seus contactes perquè es confinin.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut